ANALIZĂ‚ | Selecționerul Lynn Howells e nemulțumit după evoluția României la Cupa Mondială de rugby: „Marea mea dezamăgire este că am avut ocazia să învingem o echipă din eșalonul 1 și n-am făcut-o. Dacă am mai fi avut 10 minute, probabil câștigam meciul”
Selecționerul naționalei de rugby a României, galezul Lynn Howells, a tras concluziile după partida România – Italia 22-32 (3-22), meci din Grupa D a Cupei Mondiale, evidențiind că își dorește mai multe dueluri directe cu echipele din primul eșalon valoric al acestui sport. Antrenorul britanic militează în egală măsură pentru o mai mare deschidere a acestei competiții.
Lynn Howells a punctat, referindu-se la naționala tricoloră: „Am dovedit că putem reuși eseuri și putem produce rugby de nivelul celui jucat de o echipă din primul eșalon. Asta demonstrează cât de mică este diferența. Am arătat că suntem capabili să concurăm la acest nivel și cred că este un argument care ne îndreptățește să ajungem să jucăm împotriva acestor echipe regulat. Din punctul acesta de vedere, pentru mine, a fost o campanie reușită, am avut șansa de a juca împotriva echipelor de prim eșalon. Sper ca și peste patru ani să jucăm din nou împotriva unor astfel de echipe”, a accentuat tehnicianul britanic, potrivit ESPN.
Galezul Howard Lynn, un antrenor priceput
„Trăgând linie, am venit aici cu obiectivul de a învinge Canada și am reușit acest lucru, am vrut să demonstrăm că putem fi competitivi în fața unei echipe din Tier One și am făcut și asta”, a precizat Howells, potrivit presei americane.
România a încheiat în premieră Cupa Mondială de rugby cu cel puțin un eseu înscris în fiecare meci din grupe, chiar dacă nici acum nu a reușit să avanseze în sferturile de finală. Echipa națională a prins până acum toate cele opt ediții ale Cupei Mondiale, în șase reușind câte o victorie, iar în două pierzând toate partidele. Acum, România a trecut pe lângă o mare oportunitate, este convins Howell, referindu-se la ultimul meci jucat în Anglia, împotriva Italiei.
„Ne-am prezentat bine, am concurat bine și am reușit să înscriem puncte – un aspect care nu este chiar specialitatea echipei României. Eliminarea unui jucător și încasarea a 10 puncte în intervalul de inferioritate numerică – asta chiar face diferența între a câștiga și a pierde. Filosofia mea este că trebuie să controlăm jocul și zona de contact nu am controlat-o. Asta ne-a costat meciul cu Italia. Sunt dezamăgit acum de felul în care am terminat competiția. Marea mea dezamăgire este că am avut oportunitatea de a învinge o echipă din eșalonul 1 și nu am valorificat-o. Dacă am mai fi avut 10 minute, probabil am fi câștigat meciul”, a explicat Howells, cel care va rămâne pentru următorii doi ani pe banca tehnică a „stejarilor”, citat de SkySports.
România s-a prezentat la această Cupă Mondială cu mai multe obiective. Unul dintre ele a fost obținerea a două victorii, cu Canada și Italia. A fost realizat doar pe jumătate: victorie cu Canada și eșec cu Italia. Un alt obiectiv a fost prestarea unui joc cât mai bun cu Franța și Irlanda, coloși ai rugby-ului mondial. Substratul acestor prime două ținte este unul cu bătaie lungă, deoarece înarmată cu argumentul evoluțiilor tricolorilor la Mondiale, conducerea federației are de gând să se prezinte la Congresul IRB (International Rugby Board), echivalentul Congresului FIFA în acest sport, programat pe 24 octombrie, cu două cerințe: reluarea meciurilor amicale tradiționale cu naționalele de top și stabilirea unui calendar precis pentru includerea României și Georgiei în Turneul celor 6 Națiuni.
Șefii rugby-ului românesc consideră că, dacă se vor realiza cele două condiții, acest sport va căpăta un avânt important în țară, iar „stejarii” vor progresa substanțial în plan valoric.
Rezultatele României la Cupa Mondială de rugby din Anglia:
România – Franța 11 – 38
România – Irlanda 10 – 44
România – Canada 17 – 15
România – Italia 22 – 32