Africa de Sud este noua campioană mondială la Rugby, după o finală în care a jucat perfect în fața Angliei!
Africa de Sud a învins Angșlia cu 32-12 în finala Cupei Mondiale de Rugby din Japonia, astfel că și-a trecut în cont al treilea titlu mondial din istorie. Springboks au egalat astfel recordul Noii Zeelande.
- Dacă Noua Zeelandă a câștigat trei titluri în patru finale, Africa de Sud are procentaj sută la sută. De fiecare dată când a ajuns în ultimul act, s-a și impus.
- Matematic, Springboks câștigă un titlu la 12 ani distanță. Primele două au fost cucerite în 1995 și 2007.
- Emisfera Sudică rămâne cu un singur titlu la cele nouă ediții, cel al Angliei din 2003.
Africa de Sud a jucat perfect în fața Angliei, dominându-și clar adversara la nivelul pachetelor de înaintare. De aici s-au născut și mai multe lovituri de pedeapsă, transformate de Handre Pollard. Astfel, Springboks au luat avans pe tabela de marcaj și au pus presiune asupra englezilor.
Forțați să riște, Farrell & Co au comis greșeli, taxate de Africa de Sud în ultimele 15 minute pe contraatac, când au marcat două eseuri prin cele două aripi Mapimpi și Kolby. Astfel, sud-africanii au obținut o victorie clară, absolut meritată, cu 32-12. Anglia și-a consumat cartușele în semifinala cu Noua Zeelandă, câștigată cu 19-7. Așadar, titlul mondial rămâne pentru cel puțin încă 4 ani în Emisfera de Sud.
CUM AU DECURS OSTILITĂȚILE ÎN FINALĂ
♦ Africa de Sud este în delir! Presați de timp, englezii comit erori, iar Springboks profită din plin. Cealaltă aripă sud-africană, Cheslin Kolbe, pleacă pe un contraatac și reușește un nou eseu. Hallard transformă pentru 32-12 (min. 75), iar meciul este jucat.
♦ Mapimpi este eroul Africii de Sud! El a devenit primul component al selecționatei Springboks care reușește un eseu într-o finală de Cupa Mondială.
♦ Eseu Africa de Sud! Springboks reușesc să surprindă defensiva engleză, iar Makazole Mapimpi culcă balonul în terenul de țintă. Aripa sud-africană a reușit al 6-lea eseu la acest turneu final. Pollard a transformat, iar africanii s-au desprins probabil decisiv spre câștigarea titlului mondial, 25-12 (min. 67).
♦ Handre Pollard a încercat o lovitură de senzație de la 59 de metri în minutul 63. Execuția a fost prea scurtă, astfel că rămân șase puncte diferență pe tabela de marcaj.
♦ Anglia – Africa de Sud 12-18 (min. 59). S-a intrat într-o perioadă în care cei doi oameni desemnați să execute lovituri de pedeapsă au foarte mult de lucru. Farrell reduce din diferență cu ceva emoții. El a devenit al doilea englez care a reușit cel puțin 100 de puncte la Cupa Mondială, după celebrul Jonny Wilkinson – 277 puncte. În finala din 2003, când Anglia a cucerit singurul titlu, Wilkinson a reușit 15 puncte.
♦ Anglia – Africa de Sud 9-18 (min. 58). Handre Pollard reface diferența de nouă puncte.
♦ Owen Farrell ratează o lovitură de pedeapsă în minutul 55 și șansa echipei sale de a se apropia și mai mult de adversară.
♦ Anglia – Africa de Sud 9-15 (min. 51). După 50 de minute în care au fost dominați categoric în grămadă, englezii reușesc și ei să obțină o primă lovitură de pedeapsă cu pachetul de înaintare. Farrell a redus din diferență.
♦ Anglia – Africa de Sud 6-15 (min. 46). Pachetul de înaintare al Africii de Sud este irezistibil. Springboks au obținut a patra lovitură de pedeapsă cu grămada, iar Pollard transformă din nou. Ultimele trei puncte au fost realizate de la o distanță de 52 de metri!
♦ A scăpat Africa de Sud în învingătoare? Reprezentativa care a condus la pauză în istoria finalelor Cupei Mondiale a câștigat și trofeul Webb Ellis. Rugby World Cup susține că primele 10 minute din repriza secundă vor fi cruciale.
♦ Anglia și Africa de Sud au oferit o primă repriză de luptă autentică, cu multe placaje destul de dure, dar pasionantă. Ambele reprezentative au pierdut deja câte un om important, Kyle Sinckler, respectiv Lood de Jager. Toate punctele au fost reușite din lovituri de pedeapsă.
♦ Anglia – Africa de Sud 6-12 (min. 40). Africa de Sud are și ultimul cuvând în prima repriză. Springboks a obținut o nouă penalitate cu grămada, a treia din prima repriză, iar Handre Pollard stabilește scorul primei reprize cu o nouă execuție de clasă.
♦ Anglia – Africa de Sud 6-9 (min. 39). Bucuria Angliei este de scurtă durată. Handre Pollard are o nouă șansă de a transforma o lovitură de pedeapsă și nu ratează.
♦ Anglia – Africa de Sud 6-6 (min. 36). Englezii și-au măcinat adversarii în ultimele minute, în tentativa de a înscrie primul eseu. Au obținut două lovituri de pedeapsă, dar au încercat să meargă până la capăt cu balonul. Până la urmă Springboks au rezistat eroic, iar Owen Farrell a fost nevoit în cele din urmă să trimită mingea la bețe, transformând fără probleme o lovitură de pedeapsă din preajma buturilor.
♦ Anglia – Africa de Sud 3-6 (min. 26). Springboks sunt din nou în avantaj. Africanii au încercat să profite de un avantaj arătat de arbitru, dar tentativa de a ajunge în terenul de țintă al Angliei a eșuat. Jocul a fost întors în locul infracțiunii comise de englezi, iar Pollard a transformat cu siguranță lovitura de pedeapsă.
♦ Anglia – Africa de Sud 3-3 (min. 22). Au trecut 20 de minute de joc, iar Anglia are prima acțiune de atac mai legată. După nouă momente de fixare, englezii beneficiază de prima lovitură de pedeapsă, iar căpitanul Owen Farrell transformă cu siguranță. Și el a ajuns la 49 de puncte la această Cupă Mondială.
♦ Anglia – Africa de Sud 0-3 (min. 9). După câteva minute aflată în plină ofensivă, Africa de Sud reușeste primele trei puncte. Dintr-o poziție ideală, Handre Pollard nu mai ratează a doua lovitură de pedeapsă. Englezii sunt deocamdată prea emotivi și comit destule erori. Pollard a ajuns la 50 de puncte la această ediție a Cupei Mondiale.
♦ Anglia este nevoită să facă o schimbare cel puțin temporară încă din minutul 3. După câteva minute bune de îngrijiri medicale, Kyle Sinckler a fost înlocuit cu Dan Cole în linia întâi.
♦ Africa de Sud ratează o primă oportunitate de a pune primele puncte pe tabela de marcaj. Handre Pollard a ratat o lovitură de pedeapsă în minutul 2.
♦ A noua finală în istoria Cupei Mondiale începe!
♦ Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și prințul Harry se numără printre marile personalități prezente la finală.
♦ În cazul în care va câștiga titlul mondial, Springboks vor egala recordul All Blacks de trei trofee. Pe de altă parte, Anglia dispută a patra finală de Cupă Mondială, egalând la rândul ei recordul Noii Zeelande și Australiei.
♦ Antrenorii Eddie Jones și Rassie Erasmus s-au întâlnit și și-au strâns mâinile înaintea unei finale așteptate cu mare interes în cele două națiuni. Contribuția lor la ascensiunea Angliei, respectiv Africii de Sud a fost majoră.
♦ Fanii celor două reprezentative sunt pregătiți pentru marea confruntare, atmosfera a fost excelentă înainte de meci, informează Rugby World Cup: „Întotdeauna este minunat să vezi suporterii amestecați atât de fericiți. Este adevăratul spirit al rugby-ului”.
Avem o reeditare a ultimului act din 2007, câștigat de Spingboks cu 15-6.
Anglia este neînvinsă la turneul final din Japonia. În drumul spre finala de la Yokohama, englezii au eliminat Australia (40-16) și Noua Zeelandă (19-7) .
Africa de Sud a cedat în partida de debut la Cupa Mondială, 13-23 cu Noua Zeelandă, dar acea înfrângerea i-a asigurat în cele din urmă un traseu mai accesibil spre finală. În fazele eliminatorii, Springboks au învins Japonia (26-3) și Țara Galilor (19-16).
Englezii sunt la a patra finală de Cupă Mondială, reușind să triumfe doar la ediția din 2003, după 20-17 cu Australia, meci cu prelungiri.
Springboks nu au cedat niciodată când au ajuns în ultimul act. Au mai câștigat titlul în 1995 și 2007.
Anglia va trimite același XV ca și în partida cu Noua Zeelandă. Echipa are o medie de 27 de ani și 60 de zile, adică cel mai tânăr prim XV care joacă o finală de Cupă Mondială.
Refăcut după o accidentare în partida cu Japonia, aripa Cheslin Kolbe revine în primul XV. Este și singura modificare anunțată de Africa de Sud după semifinala cu Țara Galilor.
Cele două echipe pentru finală:
Anglia: Elliot Daly; Anthony Watson, Manu Tuilagi, Owen Farrell (cpt), Jonny May; George Ford, Ben Youngs; Mako Vunipola, Jamie George, Kyle Sinckler, Maro Itoje, Courtney Lawes, Tom Curry, Sam Underhill, Billy Vunipola.
Rezerve: Luke Cowan-Dickie, Joe Marler, Dan Cole, George Kruis, Mark Wilson, Ben Spencer, Henry Slade, Jonathan Joseph
Africa de Sud: Willie le Roux; Cheslin Kolbe, Lukhanyo Am, Damian De Allende, Makazole Mapimpi; Handre Pollard, Faf de Klerk; Tendai Mtawarira, Mbongeni Mbonambi, Frans Malherbe, Eben Etzebeth, Lood de Jager, Siya Kolisi (cpt), Pieter-Steph Du Toit, Duane Vermeulen.
Rezerve: Malcolm Marx, Steven Kitshoff, Vincent Koch, RG Snyman, Franco Mostert, Francois Louw, Herschel Jantjies, Frans Steyn
Fotografii: rugbyworldcup.com