Contra lusitanilor folosim o nouă pereche de mijlocași
Foto: Marian-Valentin BURLACU
Firește că unii ar fi tentați să se întrebe, trecând peste eșecurile cu Rusia (19-28) și din Georgia (23-28), dacă Ellis Meachen, antrenorul căruia FR de Rugby i-a reziliat contractul luni, a greșit sau nu? Din punctul meu de vedere, răspunsul nu poate fi decât unul singur: da. De ce? Mă voi rezuma la un singur exemplu.
Meachen avea ca obiectiv calificarea României la ediția din 2011 a Cupei Mondiale, implicit câștigarea Cupei Europene a Națiunilor, ediția 2009/10. Pentru a atinge acest obiectiv – cred că n-ar fi fost nicio problemă dacă "stejarii" ar fi ocupat locul 2 la finalul CEN -, neozeelandezul trebuia să pregătească un lot, să-l stabilizeze, adică să ajungă la o formulă de echipă. Timp a avut la dispoziție, fiind numit în urmă cu un an. Meciuri în care să testeze jucătorii au fost suficiente – ultimele partide din ediția 2007/08 a CEN, IRB Nations Cup, turneul din Noua Zeelandă și ediția 2008/09 a Challenge Cup. Că Meachen a pierdut timpul aiurea o dovedește lista mijlocașilor de grămadă și la deschidere (vezi mai jos) folosiți de el în ultimele întâlniri.
În contextul în care nu poate juca încă pentru România, neavând încă acest drept, Ben Aoina a fost folosit în Challenge Cup, în cele mai multe rânduri alături de Florin Surugiu. Pentru ca mai apoi, în CEN, cei doi să nu mai apară în nicio partidă. Aoina fiindcă nu avea dreptul, Surugiu pentru că s-a dovedit destul de indisciplinat – a văzut cartonașul galben în ultimele meciuri din cupele europene, de la Worcester și de la Bourgoin. Așadar, Meachen nu a urmărit rodarea unui cuplu de mijlocași așa cum ar fi fost normal, ci a tot improvizat de la meci la meci. Cu excepția liniei întâi, unde a existat o oarecare stabilitate, în celelalte a tot făcut schimbări, unele după altele. Să fie o întâmplare, așadar, că rezultatele au fost din ce în ce mai nesatisfăcătoare?
Cunoscătorii rugby-ului știu foarte bine cât de importanți sunt demi-ul și uvertura, ei făcând legătura între înaintare și treisferturi, dictând felul în care joacă echipa. De altfel, în istoria sa, de aproape 90 de ani, România a contat mai mereu pe cupluri sudate de mijlocași. Începând de la perechea Titi Ionescu – Rene Chiriac sau Constantin Stănescu – Rene Chiriac (Adrian Mateescu), în anii 50, continuând cu Petre Florescu (Adrian Mateescu) – Mihai Oblemenco (Mihai Nicolescu), Mircea Paraschiv (Eduard Suciu) – Dumitru Alexandru (Mihai Bucos), Daniel Neaga – Gelu Ignat, și încheind cu Petre Mitu (Lucian Sârbu) – Ionuț Tofan. Iar cu acești mijlocași, dar și cu alții pe care nu i-am amintit aici, România a învins Franța, Scoția, Țara Galilor și Italia sau, în cel mai rău caz, a ținut la respect echipele din valul valoric doi.
Și în meciul de astăzi (ora 15:00 / stadionul "Arcul de Triumf" din București / în direct la TVR2) România va juca cu o nouă pereche de mijlocași: Petre Mitu – Răzvan Stanca. Ei nu au mai evoluat niciodată împreună. Este de urmărit, așadar, cum se vor înțelege, cum vor colabora și cum vor conduce naționala pe teren.
Iată care sunt mijlocașii folosiți de Ellis Meachen în ultimele meciuri ale României și selecționata Bucureștiului (aceasta se confundă în mare măsură cu naționala de astăzi):
Georgia – ROMÂNIA 28-23
9. Valentin CALAFETEANU (Dinamo) – 10. Răzvan STANCA (Dinamo)
ROMÂNIA – Rusia 19-28
9. Petre MITU (Montauban) – 10. Ionuț DIMOFTE (Steaua)
Germania – ROMÂNIA 0-22
9. Petre MITU (Montauban) – 10. Dorin MANOLE ("U" Cluj)
Spania – ROMÂNIA 10-19
9. Petre MITU (Montauban) – 10. Ionuț DIMOFTE (Steaua)
Bourgoin – BUCUREȘTI 50-10
9. Vali IVAN (Dinamo) – 10. Ionuț DIMOFTE (Steaua)
Worcester – BUCUREȘTI 38-19
9. Florin SURUGIU (Olimpia) – 10. Ben AOINA (Farul)
Padova – BUCUREȘTI 15-17
9. Florin SURUGIU (Olimpia) – 10. Ben AOINA (Farul)
BUCUREȘTI – Padova 14-20
9. Florin SURUGIU (Olimpia) – 10. Ben AOINA (Farul)
BUCUREȘTI – Worcester 10-53
9. Florin SURUGIU (Olimpia) – 10. Ben AOINA (Farul)
BUCUREȘTI – Bourgoin 10-21
9. Ryan McCARTHY (Steaua) – 10. Ionuț DIMOFTE (Steaua)