De ce este Timișoara campioană?** Detaliile care stau în spatele titlului de campioană al echipei bănățene
ProSport vă spune cum a reușit RCM să stopeze hegemonia echipei Știința Baia Mare în rugbyul românesc
RCM Timișoara este noua campioană din rugbyul românesc. La 40 de ani de la primul titlu cucerit, bănățenii au revenit puternic, reușind un succes istoric, după ce au învins în finala SuperLigii pe Știința Baia Mare cu 16-6. Un mix de internaționali români, de jucători din Emisfera Sudică, un staff majoritar sud-african au constituit practic ingredientele succesului.
ProSport îți prezintă cinci motive care explică progresul rapid al Timișoarei, de la o echipă care în 2010 pornea la drum cu gândul de a cuceri titlul național, la campioana de acum care a destrămat, după trei ani, supremația Științei Baia Mare.
1. REINVENTAREA ECHIPEI
Timișoara a reînceput ascensiunea spre vârf în 2007, odată cu înființarea Clubului Sportiv „Rugby Club Municipal Timișoara”, pentru ca în 2009 să câștige Cupa Europei Centrale. Un an mai târziu, pe scheletul acelei echipe începe marea reconstrucție odată cu transferurile de la Arad a internaționalilor Fercu, Burcea, Calafeteanu, Vasile Rus, urmați de Drenceanu și Lemnaru. 20 decembrie 2010 este ziua în care proiectul RCM pornește la drum.
2. STABILITATE FINANCIARĂ‚
Tot în 2010 se alătură bănățenilor și cel care avea să devină principalul finanțator al echipei, Dan Dinu, care până în acea perioadă susținuse echipa din Arad. Venirea lui asigură liniștea, dar și o mare putere financiară reflectată prin numeroasele transferuri, mulți jucători provenind din Emisfera Sudică. Mai mult, cu sprijin semnificativ vin alături de echipă și autoritățile locale.
3. BUGET DE 1,1 milioane de euro
RCM Timișoara a avut în acest sezon un buget 1.100.000 euro, cel mai mare din SuperLiga de rugby. Cu un finanțator puternic, sponsori numeroși și sprijin de la autoritățile locale, echipa de pe Bega a fost ferită de probleme financiare. Plata la zi a salariilor, a premiilor și bonusurilor de meci a menținut liniștea în vestiar, făcându-i pe jucători să se concentreze la pregătire.
4. Staff 100% nou, stranieri puternici
Timișoara a dat marea lovitură în această primăvară, când l-a transferat pe Chester Williams, campion mondial cu Africa de Sud în 1995 (primul jucător de culoare care a luat titlul cu Springboks). Sud-africanul care reușise să realizeze în 2008 eventul cu Dinamo a schimbat metodele de pregătire, dar și regimul alimentar. El și-a adus un secund tot sud-african, Marthinus Linee. Mai mult, echipa s-a întărit cu alți opt jucători, printre care Turașvili și Carpo de la Farul și cinci jucători din Emisfera Sudică, un sud-african și patru neo-zeelandezi.
5. Suporteri fideli, stadion modern
Printr-o strategie bună de marketing, echipa a reușit să atragă la stadion numeroși suporteri. Odată cu trasarea noilor obiective, Cupă și campionat, și arena din Ronaț, locul unde RCM dispută meciurile de pe teren propriu, suferă o schimbare radicală, în jur de 300.000 de euro fiind investiți pentru modernizarea stadionului.