La o vârstă la care alții se ocupă de creșterea nepoților, fostă uvertură la Olimpia și Focșani, Gică Văcaru (54 de ani) joacă încă rugby în campionatul Ungariei, la echipa a doua a clubului Kecskemeti, care evoluează în liga secundă.
Gică Văcaru este deja un personaj celebru pentru rugby-ul maghiar. Pe lângă legitimația de jucător, cu care se mândrește, el antrenează formația din prima ligă a grupării Kecskemeti, dar și reprezentativa sub 20 de ani a Ungariei, în timp ce la naționala de seniori din țara vecină este consilier tehnic. „Simțeam nevoia unei schimbări. Câștig mai puțini bani decât în România, dar aici este respectat sportivul, nu ca la noi”, se destăinuie Văcaru. Românul lucrează de doi ani în Ungaria la Kecskemeti, o localitate aflată la 70 de kilometri de Budapesta. Clubul a obținut anul trecut titlurile de vicecampion al Ungariei la seniori, tineret, juniori, cadeți, rugby în 7 și rugby pe plajă, deși gruparea este una eminamente amatoare.
În ultima întâlnire disputată în liga secundă, Văcaru a reușit să înscrie opt puncte într-o partidă terminată la egalitate (32-32). „Aveam mai mulți jucători indisponibili și cum nu mă dau la o parte în astfel de situații, am intrat pe teren. Am și marcat opt puncte, transformând loviturile de după eseuri”, spune Văcaru.
România începe să aibă probleme cu Ungaria la rugby
Datorită experienței sale, oficialii federației ungare i-au oferit lui Văcaru postul de antrenor la naționala sub 20 de ani, dar și pe cel de consilier tehnic la naționala de seniori. Obiectivul inițial a fost să nu piardă meciurile la peste 90 de puncte, însă bunicul-sportiv-antrenor român și-a dorit mai mult. „Prima dată, obiectivul era să nu mai luăm câte 90 de puncte pe meci, să ajungem undeva la 60. Însă eu le-am spus celor din federație ca am alte obiective. Jucătorii erau obișnuiți să vină cu soțiile în cantonament, apoi au ajuns să vadă ce reprezintă de fapt un stagiu adevărat, cu trei antrenamente pe zi. Acum ne batem la seniori cu Lituania, chiar și cu Polonia. La U20 avem o trupă foarte bună. Pot să vă spun că la această categorie punem probleme României, dar încă nu o învingem”, prezintă Văcaru situația.
RCM Timișoara este ultimul club la care a antrenat Văcaru în România (2007 – 2009)
Kecskemeti, medaliată cu bronz în Ungaria
Kecskemeti a învins-o în weekend pe Exils în finala mică a campionatului Ungariei, cu scorul de 36-10. În prima ligă ungară evoluează doar trei echipe, iar după terminarea sezonului regulat, cele trei formații împreună cu prima clasată din a doua ligă dispută semifinalele întrecerii interne. Campionatul Ungariei a fost câștigat de Battai Buldogs, care a eliminat-o pe Kecskemeti în semifinale. De menționat că Kecskemeti este o echipă în totalitate amatoare, în timp ce Buldogs și Estergomi sunt singurele cluburi semiprofesioniste.
Alți sportivi pentru care vârsta nu are limite
Cezar Drăgăniță – fost câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1977, joacă handbal în Liga a II-a la Interhandball București, la 58 de ani.
Pompiliu Barbu – e cel mai în vârstă jucător de fotbal din România. La 63 de ani, Barbu e legitimat în Liga a IV-a argeșeană la Dinamic Mioveni.
Sadayoshi Morita – în 2005, la vârsta de 90 de ani a devenit cel mai în vârstă jucător de rugby. Morita a descoperit rugby-ul în 1934, iar în 2005 evolua într-o ligă pentru oamenii trecuți de 40 de ani. Secretul său? Mânca foarte mult. „Dacă nu erau sprinturile din timpul meciului, aș fi putut juca până la 110 ani”. Articol scris de Andrei Mazurchievici și Romeo Chiriac
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER