Lecția din ziua a doua de Crăciun. Rugbystul naționalei, Ionuț Botezatu, povestește cum a salvat o viață, din nou: „Eram în trecere”

„Am dormit bine noaptea. Dar doar după ce, cam o jumătate de oră – o oră, m-am tot gândit: ce nororc a avut domnul că am trecut pe acolo! – treceam, vorbeam și l-am văzut. Am rămas și eu surprins. Și am fost mai mult dezamăgit de lumea care stătea și se uita pur și simplu„, povestește pentru ProSport Ionuț Botezatu, rugbystul naționalei României, integralist pentru Stejari la Cupa Mondială de rugby găzduită de Anglia în perioada 18 septembrie – 31 octombrie, la aproape 48 de ore de la isprava de duminică. În a doua zi de Crăciun, sportivul de 28 de ani, legitimat de CSM Știința Baia Mare, a salvat un om de la moarte, cu o prezență de spirit ieșită din comun, la Sighetu Marmației, acolo unde era în plină desfășurare un festival de sezon.

Potrivit presei locale, o altercație violentă a perturbat festivitatea: un bărbat a fost atacat de unul dintre participanții la paradă, după ce îi reproșase că își lovea cu putere calul. Așa cum chiar el povestește pentru ProSport, Ionuț Botezatu nu era unul dintre spectatorii care își opriseră pașii pentru a sorbi din priviri fiecare moment al paradei. Nu a văzut incidentul propriu-zis și nu a intervenit el pentru simplul motiv că era cel mai aproape. Dimpotrivă, o șansă complice a făcut ca privirea sa să alunece în direcția potrivită, la momentul potrivit. A văzut un om întins la pământ, pe caldarăm, a recunoscut pericolul și nu a ezitat niciun moment. „L-am văzut pe domnul acela, întins. M-am uitat la poziția pe care o avea și am realizat că își înghițea limba. I-am băgat repede degetul pe gură și i-am scos limba, pentru că știam din rugby că dacă își înghite limba, cel mai probabil după aceea se îneacă și poate să moară„, relatează cele câteva secunde salvatoare Ionuț Botezatu.

Pentru mine nu a fost o noutate

Vorbește molcom, nu vrea să se laude și te convinge din trei fraze: pentru el a fost mișcarea logică. Un lucru firesc. Revine ca un laitmotiv – totuși, „eu eram în trecere„.

Botezatu reia filmul. „La paradă erau vreo 20 – 30 de oameni, dar pe parcurs au venit foarte mulți. S-au strâns cam 100 de oameni până l-a luat Slavarea. S-au strâns în jurul domnului, dar eu am fost primul care am intervenit. Au mai venit apoi un domn și apoi o doamnă. Pentru mine a însemnat foarte mult faptul că am putut să îi salvez viața acelui domn. Nu știu cum să explic: pentru mine este mai important faptul că acel domn este în viață, sănătos, decât ceea ce am făcut eu. Am mai intervenit în cazul unor colegi. Apoi chiar la Baia Mare, la un antrenament, era destul de cald și o doamnă căzuse jos. Atunci tot așa am procedat. Pentru mine nu a fost o noutate„. Și pentru că în ultimele zece zile au rulat probabil sute de filme de Crăciun, cu și despre magia sărbătorilor, iată un fel de Miracol de Crăciun, pe plaiuri mioritice. „Da, poate a fost un mic miracol de Crăciun. Norocul domnului a fost că eu treceam pe lângă„, admite modest Ionuț Botezatu.

Eu, pe teren, am avut comoții, dar nu am trecut prin asta

Un om întins la pământ. Sânge. Imaginea a avut ceva familiar pentru Ionuț Botezatu, cel care oferă până la un punct chiar și o explicație candidă pentru cei care nu au pus mâna nici măcar pe indispensabilul telefon mobil pentru a suna la Urgențe, pentru o Salvare. „Probabil lumea era puțin speriată. Nu este obișnuită cu astfel de traume. Mulți se uitau, făceau poze, Mă gândesc că multă lume nici nu știe cum trebuie oferit primul ajutor unei persoane, dar o secundă poate face diferența între viață și moarte foarte clar. Da, am fost puțin dezamăgit pentru că lumea pur și simplu stătea și se uita. Soția mea a luat telefonul și a sunat la ambulanță, pentru că nimeni nu reacționa. A întrebat – A sunat cineva la ambulanță? A sunat cineva la ambulanță?>>. Nu, nu, nu!>> Așa că soția mea a sunat„.

Dar dacă vă gândiți că Ionuț Botezatu a urmat vreun curs de prim ajutor și de aceea a intervenit, vă înșelați. Vine dintr-un sport de contact, dur, în care corpul uman suferă numeroase traume. A învățat din mers, mai ales privind oamenii din jur. Privind lumea. „Eu, pe teren, am avut comoții, dar nu am trecut prin asta – să fiu în pericol să îmi înghit limba. Am văzut însă medicii de la echipă, am văzut și la televizor, la toate sporturile. Sunt tot felul de incidente și am luat de la fiecare sportiv în parte și am pus în practică„, explică Ionuț Botezatu.

Și ceva din ADN-ul rugbyștilor pare a transmite că există o genă a altruismului, pentru că gentlemenii duri ai Planetei Sport au făcut de la dezăpeziri în iernile cele mai grele din România, la campanii de donare de sânge în masă – la nivel local sau național, ultimul exemplu fiind mostra de solidaritate pentru Colectiv. „Noi am fost întotdeauna un sport care, atunci când cineva a avut nevoie de noi… am ajutat oameni. Am ajutat cu puținul nostru pe care l-am avut. Am dat puțin din partea noastră mică celui care a avut nevoie și am fost aproape de oricine, că a fost din lumea sportului sau din afară„, punctează pentru ProSport Ionuț Botezatu.

„Le-aș transmite tuturor că orice ajutor al lor este important pentru persoana care este în dificultate, este căzută. Orice mic ajutor contează”, Ionuț Botezatu, rugbyst

Au fost foarte multe mesaje – majoritatea mi-au scris Respect!, Jos pălăria!„, trage linie Ionuț Botezatu, cel care pentru moment își continuă vacanța „în Maramureșul istoric, într-un sat„, pentru că reunirea lotului CSM Știința Baia Mare este programată abia pentru data de 18 ianuarie.

  • Ionuț Botezatu poate juca la același nivel înalt și pe postul de centru, cât și pe cel de aripă.
Publicat: 29 12. 2015, 19:00
Actualizat: 30 12. 2015, 11:08