Miracolul georgian sau cum poate avea o țară săracă rugby de calitate

Miracolul georgian sau cum poate avea o țară săracă rugby de calitate
  • Publicat:
  • Actualizat:

Adversara de mâine a României în ediția 2009/10 a Cupei Europeană a Națiunilor, echipa de rugby a Georgiei reprezintă un model a ceea ce înseamnă progres rapid în sportul cu balonul oval. Iar acest progres s-a bazat pe o strategie iscusită și mai puțin pe resurse financiare – țara din Caucaz este mult mai săracă decât România.
Iată o comparație între cele două selecționate:

TRADIȚIE
Spre deosebire de rugby-ul românesc, care își va sărbători Centenarul în 2013, cel georgian are o istorie ceva mai recentă. Cum sportul cu balonul oval avea o proveniență capitalistă, el nu a fost văzut cu ochi buni la începuturile Uniunii Sovietice. Din acest motiv, georgienii l-au jucat sub un nume autohton: lelos (cel care dă și supranumele selecționatei de la Tbilisi). Recent, mai precis în 2003, francezii au demonstrat că rugby-ul, în adevărata lui formă, a fost introdus în Georgia, la sfârșitul anilor 50, de Jacques Haspekian, un armean din Marsilia.
Echipa Georgiei a apărut cu adevărat în anii 90 – până atunci, rugbyștii de acolo evoluau sub culorile URSS. Primul meci al acesteia a avut loc pe 12 septembrie 1989, deci acum aproape 20 de ani, cu Zimbabwe (16-3). Pentru Georgia, meciul de sâmbătă va fi cel cu numărul 109 din palmares, în timp ce România se apropie de partida cu numărul 350. Plus că "stejarii" au disputat primul lor joc internațional în 1919, acum exact 90 de ani.
Așadar, tradiția este de partea rugby-ului românesc.

POTENȚIAL
S-a invocat deseori, atunci când s-a vorbit despre prăpastia existentă între rugby-ul nostru și cel al națiunilor majore (Anglia, Franța, ca să mă refer doar la Europa), la resursele de care beneficiază acestea. Să comparăm România cu Georgia.
România are circa 21 milioane de locuitori, Georgia 4,6.
România face parte din Uniunea Europeană, Georgia și-a câștigat independența în 1991 și a fost măcinată de conflicte militare (ultimul anul trecut, cu Rusia). 
Din punct de vedere rugbystic, potrivit IRB România are 6.500 de jucători legitimați (52 cluburi), în timp ce Georgia dispune de 2.866 de rugbyști (28 cluburi). Așadar, pe lângă tradiție și resurse mai mari, rugby-ul românesc dispune și de un număr aproape dublu de sportivi, respectiv de cluburi. Și de un potențial uman și financiar net superior.

REZULTATE
În ultimii ani, Federația Română de Rugby a acredita deseori ideea că acest sport este în progres la noi. Pentru a-și susține această teză, s-a invocat mai mereu acel 0-134 cu Anglia, din noiembrie 2001, drept reper. România nu a mai jucat de atunci cu selecționata "trandafirului", ca să avem un termen de comparație valabil (deși echipa de astăzi a Angliei nu se compară cu cea de acum opt ani).
Putem însă să punem față-n-față România și Georgia din punct de vedere al rezultatelor.
În 1998, la ultima fază a preliminariilor Cupei Mondiale de la Dublin, Georgia era o echipă necunoscută. În meciul cu numărul 28 al acesteia, ea a fost surclasată (0-70) de Irlanda, iar apoi a cedat (23-27) și în fața României, care avea să facă un meci foarte bun (35-53) cu "verzii" – a fost singura dată când "stejarii" au marcat cinci eseuri pe terenul unei națiuni majore în rugby.
În 2007, la Cupa Mondială din Franța, Georgia ține în șah Irlanda, cedând cu 10-14! Așadar, în nici zece ani echipa ex-sovietică a ajuns de la 0-70 la 10-14 în fața selecționatei "trifoiului". România, în schimb, n-a mai repetat acel joc bun de la Dublin, pierzând mereu la o diferență în jur de 30 de puncte în fața Irlandei: 14-44 (1999), 3-37 (2001), 17-45 (2003) și 12-43 (2005). (1)
Și palmaresul direct arată că superioritatea de altă dată a României în fața Georgiei s-a estompat. România a pierdut ultimele două meciuri cu Georgia – 7-22 (2008) și 17-20 (2007) -, cel din urmă succes al “stejarilor” la Tbilisi datând din 2003 (19-6). De altfel, echipa ex-sovietică s-a ținut tare în ultimii cinci ani în fața românilor: 3-3 raport de victorii (7-4 pentru naționala noastră la “general”).

CE AU ÎN COMUN
Nici în România, nici în Georgia nu există un campionat de rugby care să rivalizeze cu cele din Anglia sau din Franța. Ceea ce înseamnă că întrecerile rugbystice de acolo nu au cum să suțină o echipă națională puternică. Spre deosebire de țara noastră, unde s-a blocat plecarea rugbyștilor în campionatele din Vest deși pe aici n-au cum să progreseze – în ultimii doi ani, doar Paulică Ion a prins un contract bun, la Bath -, Federația de la Tbilisi i-a sprijinit dintotdeauna pe jucători să-și găsească echipe de top în Franța. Aceeași politică a fost dusă și de Federația Argentiniană de Rugby, care și-a "exilat" majoritatea jucătorilor în Europa – s-a pus problema organizării unui campionat puternic, profesionist, în țara sud-americană, după ce "pumele" au ocupat locul 3 la CpM din Franța, însă nu s-a reușit mare lucru…
Așadar, după numărul de jucători legitimați în campionatul profesionist din Hexagon, "scorul" meciului România – Georgia este 19-21. (2) Pentru a înțelege situația, trebuie spus că în 1998, în primele două ligi din Franța nu evolua niciun jucător din Georgia, în timp ce România avea acolo cei mai mulți rugbyști după Franța și Noua Zeelandă.

NOTELE AUTORULUI
1. Și la ediția de anul trecut a IRB Nations Cup s-a observat că Georgia este superioară României. Iar diferența a fost demonstrată în meciurile pe care cele două naționale le-au disputat cu Emerging Springboks. Georgia a cedat greu (3-11), în timp ce România n-a amenințat în niciun moment victoria sud-africanilor (13-25).
2. Jucători la cluburi din primele două ligi din Hexagon:
ROMÂNIA (19): Petrișor Toderașc, Petru-Vladimir Balan, Alexandru Manta (Brive), Bogdan Bălan, Silviu Florea, Petre Mitu (Montauban), Marius Tincu, Ovidiu Toniță (Perpignan), Cezar Popescu (Agen), Romeo Gontineac (Aurillac), Cristian Petre, Augustin Petrichei, Lucian Sîrbu (Beziers), Alin Coste, Marius Sârbe (Narbonne), Dan Dumitru (Oyonnax), Sorin Socol, Iulian Dumitraș (Pau), Răzvan Mavrodin (Tarbes). Mai este și Bogdan Leonte (Bourgoin), însă acesta a apucat să joace pentru echipa de rugby în 7 a Franței. 
GEORGIA (21): Davit Kinciagișvili (Brive), Akvsenti Giorgadze (Castres), Davit Zirakașvili (Clermont), Irakli Giorgadze (Dax), Goderzi Șvelidze (Montauban), Mamuka Gorgodze (Montpellier), Davit Kubriașvili, Gregori Labadze (Toulon), Anton Peikrișvili, Irakli Macikaneli (Agen), Giorgi Țiklauri (Albi), Levan Datunașvili, Malkaz Urjukașvili (Aurillac), Lașa Malaguradze (Beziers), Avtandil Kopaliani (Colomiers), Levan Gvaberidze (Grenoble), Georges Kutarașvili (Narbonne), Davit Așvetia (Oyonnax), George Cikaidze (Racing Metro 92), Mamuka Magrakvelidze (Tarbes), Gregoire Iașvili (Grenoble).

Foto: Marian BURLACU

Titular la Farul Constanța, Bidzina Șamkaradze (în alb) lansează un nou atac georgian în meciul cu Emerging Springboks, la IRB Nations Cup 2008
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV |  Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
A spus-o pe față! Reacția lui Răzvan Lucescu, după ce PAOK a pierdut cu Manchester United
A spus-o pe față! Reacția lui Răzvan Lucescu, după ce PAOK a pierdut cu Manchester United
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de…
Nu au avut milă! Cum l-au numit jurnaliștii danezi pe Daniel Bîrligea după golul marcat cu Midtjylland
Nu au avut milă! Cum l-au numit jurnaliștii danezi pe Daniel Bîrligea după golul marcat cu Midtjylland
OFICIAL | Laurenţiu Reghecampf a semnat
OFICIAL | Laurenţiu Reghecampf a semnat
"Mi-a fost ruşine". Gigi Becali a dezvăluit cum a făcut averea de 2 miliarde de euro. Moment unic de sinceritate…
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe zi şi arată fabulos! Imaginile nud cu ea încă fac senzație
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe zi şi arată fabulos! Imaginile…
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și ninsori la munte
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și ninsori la munte
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
„Micul Hercule”, pus de tatăl lui să doarmă în aer liber, la 0 grade! Motivul halucinant: Am sunat la Protecția Copilului
„Micul Hercule”, pus de tatăl lui să doarmă în aer liber, la 0 grade! Motivul halucinant: Am sunat la Protecția…
EXCLUSIV | O câștigătoare de la “Bravo, ai stil” a ajuns milionară în euro! Și-a luat o super-casă, dar… “Nu mă pot bucura de bani”
EXCLUSIV | O câștigătoare de la “Bravo, ai stil” a ajuns milionară în euro! Și-a luat o super-casă, dar… “Nu…
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Polițist de 21 de ani, găsit mort în  baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
Sărut între divele din România! Delia Matache, Gina Pistol sau Roxana Ionescu și-au făcut de cap
Sărut între divele din România! Delia Matache, Gina Pistol sau Roxana Ionescu și-au făcut de cap
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Liga Europa: FCSB - Midtjylland 2-0. Campioana României, a 3-a victorie în grupe
Liga Europa: FCSB - Midtjylland 2-0. Campioana României, a 3-a victorie în grupe
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru…
×