Mol cu eschimoși!** FOTO ProSport s-a pregătit alături de tricolorii din naționala de rugby: ceai fierbinte, cagule, mâini „însângerate” și paracetamol
Naționala de rugby a României strânge rândurile pentru debutul în Cupa Europeană a Națiunilor, de sâmbătă, la București, împotriva Portugaliei. „Stejarii” sfidează răceala vremii, leagă antrenamente la -20 de grade și încălzesc atmosfera în cantonamentul de la Izvorani cu zeci de litri de ceai fierbinte. Totul cu gândul la revanșa în fața lusitanilor.
-17° C indică sec termometrul din bordul mașinii. La primele ore ale dimineții, Complexul Olimpic „Sydney 2000” pare pustiu. Și înghețat. Zăpadă cât vezi cu ochii, doar peticul de verde de pe terenul sintetic strică simetria decorului. O tăcere apăsătoare. La 10:00 fix însă totul se animă brusc, odată cu apariția unui grup desprins parcă din filmele cu eschimoși. Căciuli trase bine peste urechi, glugi care ascund fața, cagule, bluze de trening ridicate până la nas, mănuși și fâșuri groase ce scârțâie la fiecare pas.
„Mascatul” Lemnaru
„Stejarii” măsoară temperatura de afară în primul antrenament al zilei. Se echipează repede pe marginea dreptunghiulu verde și încep încălzirea. „Nu îmi place deloc frigul, dar trebuie să te antrenezi. Pui o bluză în plus, îngheți pe teren, îți ia o oră să te dezgheți, bei ceai fierbinte și o iei de la capăt”, explică Valentin Ursache în timp ce își potrivește mai bine mănușile. Gerul a înțepenit totul și mișcările de stretching sunt atinse parcă de amorțeala generală. Se lucrează în liniște, nimeni nu scoate un cuvânt. Mădălin Lemnaru este de nerecunoscut sub cagula neagră care îi lasă la vedere doar ochii. „Aripa” naționalei face slalom printre colegi, însă nu poate dribla frigul care în câteva minute îi înroșește mâinile fără mănuși. Nu dă înapoi și lovește, de fiecare dată cu sete sacul de antrenament.
Vlaicu aruncă mănușa
Dimineața se exersează faza de apărare. Se lucrează pe contact, se insistă pe tehnica placajului. Indicațiile sună scurt și după numai un sfert de oră fețele tuturor sunt roșii, de frig și efort. „Nu vi se pare că e mai cald decât ieri?”, țâșnesc cuvintele din grupul ce ține scuturile. „Ba da. E cald bine, frigul și zăpada de aici sunt doar o iluzie”, îi răspunde amuzat unul dintre colegi. Toți râd, atmosfera s-a mai încălzit un pic. „Băieți, ieri ne-am pregătit la -20°, azi sunt cu 3 grade mai mult. Suntem pe drumul cel bun”, îi încurajează Hari Dumitraș, care supervizează pregătirea. A doua parte a antrenamentului aduce în joc balonul. Florin Vlaicu este primul care își aruncă mănușile. Nu e un moft, ci dorința de a avea o priză mai bună la balon. „Oricum sunt înghețate mâinile în mănuși, măcar așa lovindu-se de balon se mai încălzesc un pic”, zâmbește fundașul naționalei.
Ceai fierbinte și paracetamol
Grupul este împărțit în două echipe și începe meciul. Se joacă repede, balonul circulă dintr-o parte în alta a terenului auzindu-se doar zgomotul sec făcut de contactul degetelor înghețate cu ovalul țuguiat. „Ai impresia că arunci o piatră, așa e balonul. Îl controlezi greu, e înghețat, dar suntem obișnuiți cu vremea asta. Meciurile din CEN așa se joacă”, spune Tincu. Jocul se oprește pentru ultima serie de indicații. Nori compacți de aburi se ridică din fiecare jucător și se risipesc după câteva secunde de-a lungul terenului. Atent la planul antrenorilor, Florin Surugiu își ascunde mâinile în bluza de treining. Pare că a înghețat de tot, însă mai găsește puterea să zâmbească: finalul jocului e aproape. Ultimele pase, ultimul atac și totul se încheie cu un fluier scurt. „În sala de mese vă așteaptă ceaiul fierbinte. Cei care simțiți că vă ia răceala să treceți pe la doctor pentru un paracetamol”, vin ultimele indicații. Peste numai două zile, România va întâlni Portugalia. La -14°C, temperatura anunțată la ora meciului.
Nu am probleme cu frigul, nu-mi îngheață nici mâinile. Până ieri mă antrenam în pantaloni scurți, însă am zis că totuși e cam răcoare și să nu risc
Cosmin Rațiu
Amânări pe bandă
Meciul dintre România și Portugalia de sâmbătă, 4 februarie, ora 14:00 (în direct pe GSP Tv) va deschide ediția din acest an a CEN. Programată inițial la Piatra-Neamț, partida a fost mutată la București, pe Stadionul „Arcul de Triumf” din cauza condițiilor meteo. Meciul Ucraina – Georgia programat în acest weekend la Dnepopetrovsk a fost amânat din cauza condiițiilor meteorologice, la fel ca partida Rusia – Spania, reprogramată pentru 19 mai.