Noua Zeelandă – Africa de Sud 28-30
Campionii mondiali en-titre și-au dovedit încă o dată clasa, câștigând în această dimineață, la Dunedin, în fața marilor rivali, rugbyștii neozeelandezi: 30-28 (17-15). Succesul a fost adus de Januarie, care a marcat un eseu în minutul 76. Este prima victorie a Africii de Sud în Noua Zeelandă după o pauză de zece ani – ultimul succes (13-3) data din 25 iulie 1998, de la Wellington.
Springboks au reușit să înscrie primul eseu după o jumătate de oră de joc, prin JP Pietersen. Acesta a profitat de o neînțelegere a All Blacks pe o lansare a lui Hore în terenul de 22 m. Cu toate că Percy Montgomery, revenit în națională, a ratat transformarea (avut un procentaj destul de slab – 50%), sud-africanii au trecut în avantaj: 14-12. Toate punctele au fost marcate până atunci din lovituri cu piciorul, de Carter, Montgomery și James.
După pauză, muștruluiți probabil de antrenorul Graham Henry, jucătorii gazdă s-au dovedit ceva mai activi. Ei au deținut mai mult balonul, iar în minutul 55 au marcat și singura lor încercare, prin Lauaki. După ce Montgomery a mai irosit o lovitură de pedeapsă (min. 60), această sarcină a trecut pe umerii lui Butch James, care a concretizat două (min. 64 și 68).
Drop-golul lui Carter (min. 66) i-a menținut pe neozeelandezi în avantaj (25-23). Se părea că aceștia vor obține o nouă victorie – ar fi fost a 31-a consecutivă pe teren propriu. Mai ales că sud-africanii l-au pierdut pe căpitanul Victor Matfield, eliminat temporar (cartonaș galben) pentru placaj înalt, iar Carter a mărit diferența la cinci puncte, dintr-o penalitate. N-a fost așa pentru că mijlocașul de grămadă Januarie a recuperat un balon, a trecut de un adversar și a marcat încercarea victorioasă (min. 76), iar tentativa de drop a lui Carter a eșuat.
Pentru Noua Zeelandă, acest insucces este primul înregistrat pe teren propriu de când antrenor este Henry. Ultimul lor eșec acasă data din 2003, 13-15 cu Anglia. Totodată, neozeelandezii nu-au fost înfrânți la Dunedin decât de trei ori, celelalte două fiind înregistrate în 1930, în fața selecționatei Leilor Britanici și Irlandezi (3-6), și în 2001, cu Australia (15-23).
Au marcat: Sione Lauaki 1e, Daniel Carter 1t, 1dg, 6lp, respectiv JP Pietersen 1e, Ricky Januarie 1e, Percy Montgomery 3lp, Butch James 2lp, 1dg, Francois Steyn 1t.
Articol scris de Marian BURLACU