România a jucat de la egal la egal cu Scoția!** „Stejarii”, la 10 minute de un rezultat istoric
Naționala de rugby a României a fost, sâmbătă, la un pas de a produce marea surpriză în debutul Cupei Mondiale din Noua Zeelandă. Cu 10 minute înainte de finalul partidei cu Scoția, „stejarii” conduceau cu 24-21, însă „ciulinii” aveau să revină cu două eseuri pentru a-și adjudeca o victorie chinuită, 34-24. Fostul mare căpitan al României, Hari Dumitraș, a făcut pentru ProSport o scurtă radiografie a meciului.
Exact la 20 de ani după ultimul succes în fața Scoției (18-12, pe Stadionul Dinamo), România a avut șansa să repete istoria pe „Rugby Stadium” de la Invercargill. Cotați cu a doua șansă în fața „ciulinilor”, una dintre echipele europene de tradiție, „stejarii” nu s-au intimidat de renumele adversarilor și au reușit cel mai bun joc din ultimii ani. Înaintarea a fost atu-ul României, elevii lui Romeo Gontineac dominând masiv pachetul scoțian. „Grămada a fost arma distrugătoare așa cum era pe vremuri când ne băteam de la egal la egal cu marile echipe. Foarte jucăuși, tehnici și mobili, înaintașii noștri au fost conduși bine de Tincu, un lider adevărat, care a tras echipa după el”, punctează Hari Dumitraș. De altfel, cele 24 de puncte reușite de „stejari” sunt cele mai multe pe care Scoția le-a primit la o ediție a Cupei Mondiale de la o echipă aflată în afara Turneului celor 6 Națiuni sau TriNations. „A fost un balon de oxigen pentru rugby-ul românesc acest meci, un moment în care ne-am redescoperit identitatea.
Cred că este cea mai bună echipă pe care a avut-o România, mai bună decât echipa din anii 90, dacă iei fiecare jucător în parte” continuă acesta. De altfel, meciul cu Scoția a avut și o încărcătură sentimentală pentru fostul căpitan al României, fiul său, Iulian, fiind unul dintre artizanii acestui rezultat bun. „Prin minutul 70, singura mea dorință era să câștige și Iulian cu o echipă din Turneul celor Șase Națiuni. Mi-aș fi dorit din suflet să spun că și tatăl, și fiul au bătut Scoția. Dincolo de asta, ar fi fost un rezultat imens. Sper că acea victorie de răsunet pe care o așteptăm să vină în fața Argentinei”, spune Hari.
„Am obținut și punctul bonus, dar mă simt de parcă am fi luat bătaie. Îmi este jenă de ce s-a întâmplat aici”. Allan Jacobsen, pilier Scoția
OMUL MECIULUI
Tincu: „Am câștigat respectul lumii”
Marius Tincu a fost desemnat la finalul meciului România – Scoția omul meciului de către organizatorii Cupei Mondiale. Campion al Franței în 2009 și vicecampion anul trecut cu Perpignan, Tincu a jucat încă nerecuperat total după o accidentare la gleznă suferită în debutul anului. „Le mulțumesc colegilor mei, care au jucat bine astăzi. Regret că nu am obținut victoria. Cred însă că am câștigat respectul lumii rugby-ului prin modul în care am jucat și am luptat. Înainte, nimeni nu ar fi crezut că suntem capabili să jucăm așa”, a spus Tincu.
Veste bună
Valentin Calafeteanu nu e KO, e OK!
Vestea bună din lotul „stejarilor” vine de la mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu (foto). Diagnosticat inițial cu pancreatită și internat două zile la spitalul din Christchurch, jucătorul celor de la RCM Timișoara a aflat că suferă, de fapt, după o serie de investigații medicale amănunțite, de un banal reflux gastro-esofagian. „Cala” a fost în repaus câteva zile, el urmând să se întoarcă pe terenul de antrenamente.
Urmează Argentina!
„Stejarii” dau de „La Bajada!”
În al doilea meci la Cupa Mondială, sâmbătă, România va întâlni echipa Argentinei. Medaliată cu bronz la ediția trecută în 2007, Argentina are ca principală armă pachetul de înaintare. Grămada „pumelor”, numită „La Bajada”, e considerată cea mai puternică din lume datorită unei tehnici speciale de legare a înaintașilor care încearcă să „preseze” adversarii cât mai aproape de pământ. Cel mai experimentat jucător argentinian, căpitanul Felipe Contepomi (foto), e incert pentru meciul cu „stejarii”.
SECRETUL ATUULUI
McDowall, omul din spatele grămezii
Superioritatea pachetului de înaintare a României în meciul cu Scoția a fost remarcată și de presa din Noua Zeelandă. Jurnaliștii de la „NzHerald” au pus progresul făcut de „stejari” pe seama cooptări în lot a lui Steve McDowall, campion mondial cu Noua Zeelandă în 1987. De trei ani, fostul jucător All Blacks este antrenorul responsabil cu grămada „stejarilor”, principalul atu al echipei. „Steve ne-a ajutat enorm pentru a avea o tehnică mai bună în grămezi și moluri, ne-a dat multă încredere și ne-a sprijinit”, a recunoscut și căpitanul Marius Tincu.