RUGBY, CUPA MONDIALĂ‚ | Revenim în circuitul meciurilor cu marile puteri? România a pierdut lupta cu Franța, dar și-a recâștigat demnitatea. „Am vorbit cu francezii, erau uimiți de ce se întâmplă”
Meciul greu pe care Franța l-a avut miercuri seară cu România (scor 38-11), în Grupa D a Cupei Mondiale la rugby, aduce în prim-plan reintrarea tricolorilor în circuitul întâlnirilor cu marile puteri din Turneul celor 6 Națiuni. La sfârșitul deceniului trecut, după ani în care România s-a prăbușit valoric, ajungând să piardă cu 134-0 în 2001 în fața Angliei, a fost luată decizia să se sisteze aceste confruntări tradiționale vreme de decenii, deoarece diferența dintre echipe devenise prea mare.
Partida de miercuri seară, de pe Stadionul Olimpic din Londra, în care România a pus mari probleme vicecampioanei mondiale (în minutul 30 scorul era 3-3), schimbă însă datele problemei. „Ă‚sta a fost obiectivul nostru, să arătăm că suntem parteneri de valoare, care ne batem de la egal la egal cu ei. Până în momentul de față a fost bine. Cred că a fost cea mai scurtă înfrângere în fața Franței din ultimii ani. Nu ne-au dat 50 de puncte, nu ne-au umilit, am fost de la egal la egal, în anumite momente i-am dominat. Am vorbit cu oficiali din staful lor. Erau uimiți”, a declarat joi Harry Dumitraș, președintele Federației Române de Rugby, în emisiunea ProSport Live.
„Ar fi vorba de trei meciuri tari pe an”
Ursache trece ca un tren peste Nyanga. Astfel de scene s-au petrecut adesea în duelurile româno-franceze.
FOTO: www.rugbyworldcup.com
Acesta afirmă că poartă discuții cu șefii de federații din Franța, Anglia, Irlanda, Țara Galilor și Scoția pentru ca tradiția meciurilor anuale cu aceste reprezentative să fie reluată. Ar fi o veste excepțională pentru rugby-ul românesc, care ar reintra astfel în contact cu marile forțe mondiale.
„Am purtat discuții pe tema reluării acestor partide cu formațiile din Turneul celor 6 Națiuni. Nu sunt singurul care face acest lucru. Pe 26 octombrie va fi congresul Rugby World. Vom insista să jucăm măcar trei meciuri puternice pe an. Pentru că, dacă vom continua să jucăm cu marile echipe doar o dată la patru ani nu vom progresa. Miercuri, cu Franța, am primit trei din cele cinci eseuri din cauza lipsei de experiență în gestionarea diferitelor momente de joc. Așa se întâmplă când ai astfel de meciuri cu Franța o dată la patru ani, la Cupa Mondială. Dacă nu vor să facă acest lucru, atunci vor rămâne între ei, vor juca patru echipe, să fie sănătoși”, a explicat Haralambie Dumitraș la ProSport Live.
Dumitraș (55 de ani), component al naționalei tricolore între 1984 și 1993 și căpitanul României la singura victorie obținută pe terenul Franței, 12-6 în 1990, la Auch, spune că e foarte mulțumit de meciul făcut miercuri și este sigur că, dacă vom juca la fel, ne îndreptăm spre cea mai bună performanță din istoria participării la Mondialele de rugby. „Peste trei zile întâlnim Irlanda, va fi un meci mult mai greu decât cu Franța. Echipa a intrat deja în programul de recuperare. Cu gheață, cu toate măsurile necesare… Însă vom juca de la meci la meci tot mai bine. Dacă vom evolua la fel de determinați, vom obține o victorie cu Italia. Nu i-am mai învins din 2004…”.
După 11-38 cu Franța miercuri, România mai are trei partide în Grupa D a Cupei Mondiale: cu Irlanda, Canada și Italia. Obiectivul este obținerea unor victorii cu Canada și Italia, ceea ce ar însemna, foarte probabil, ocupare locului 3 la final și cea mai bună performanță din istorie, două victorii la aceleași Mondiale. Până acum, în cele 8 ediții ale Cupei Mondiale, România a obținut 6 victorii: câte una în 1987, 1991, 1999, 2003 și 2007. În edițiile din 1995 și 2011 n-am bătut pe nimeni. De asemenea, ar fi prima oară când am câștiga la Mondiale un meci cu o componentă a Turneului celor 6 Națiuni.
„Am revenit la vremurile bune”
Miercuri seară, Franța a câștigat jocul cu România mult mai greu decât o arată scorul final. „Cocoșii” au deschis scorul dintr-o lovitură de pedeapsă și au condus cu 3-0, dar tricolorii au revenit puternic, presându-și adversarii și silindu-i să se apere cu disperare. Românii au pus în practică sfatul de dinainte de meci al lui Harry Dumitraș, care, în calitate de vechi adversar al francezilor și de jucător în campionatul din Hexagon, îi caracteriza astfel: „Sunt jucători fricoși. Nu le place să fie placați. Dacă intri tare în ei, dacă te simt hotărât, dau înapoi”. Exact asta s-a întâmplat în prima jumătate de oră, când românii au dat de pământ la propriu cu Franța. La 3-0 pentru francezi s-a derulat una dintre cele mai dramatice faze consumate până acum la Mondiale. România a intrat în terenul de țintă francez, dar nu s-a acordat eseu pentru că s-a considerat că Vlaicu n-a atins pământul cu balonul. Tricolorii au egalat apoi, 3-3, și au ratat o lovitură de pedeapsă dintr-o poziție foarte bună. În minutul 30, scorul era încă egal, 3-3.
A urmat o eliminare temporară, de 10 minute a lui Paulică Ion, moment în care Franța a speculat prompt superioritatea numerică și a înscris două eseuri, desprinzându-se decisiv pe tabelă. La pauză a fost 17-6.
În repriza a doua, după ce s-a restabilit egalitatea numerică, România a revenit puternic în joc, iar echilibrul s-a menținut timp de peste 25 de minute, interval în care nimeni n-a reușit să mai înscrie. Îngrijorat, antrenorul Franței a trimis în teren trei titulari din partida cu Italia și vicecampioana mondială a marcat alte două eseuri pe care le-a transformat.
România a replicat dur și a înscris, la rândul său, un eseu pe deplin meritat în minutul 74, prin Ursache, însă Vlaicu, aflat într-o zi slabă, a ratat transformarea. „Nu am ce să le reproșez jucătorilor noștri. Să începi meciul busculând Franța în grămadă ordonată… Eu spun că am revenit la vremurile bune. Nu s-au așteptat să fim atât de organizați, de puternici, de determinați. Mă bucur că am regăsit niște valori pe care se bazează jocul de rugby. Din păcate, am avut o cădere când am jucat în 14 și am primit două eseuri. Apoi, pe două greșeli în repriza a doua, am mai primit două eseuri care au făcut diferența mare. În rest, am fost cap la cap”, a comentat meciul Harry Dumitraș.
În ultimele secvențe, tricolorii și-au pierdut concentrarea și le-au făcut cadou, practic, francezilor un nou eseu, astfel că, în loc de 31-16 (cât putea fi dacă Vlaicu înscria lovitura de pedeapsă din prima repriză și transforma eseul), scorul final a fost 38-11, pentru că Parra și Kockott, transformerii „cocoșilor galici”, n-au ratat nici măcar o singură lovitură de pedeapsă sau transformare, indiferent cât de grea ar fi fost poziția.
Următorul meci al României, cu Irlanda, e programat duminică, pe Wembley.