RUGBY Cupa Mondială | România – Irlanda 10-44. „Stejarii” s-au prăbușit în repriza secundă, adversarii au marcat 6 eseuri. Ovidiu Tonița a salvat onoarea naționalei pe final

Redactor:
Marius Hutu
Redactor:
Matei Udrea
RUGBY Cupa Mondială | România - Irlanda 10-44.
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a suferit a doua înfrângere la Cupa Mondială de rugby (Anglia), fiind învinsă de Irlanda cu 44-10. „Stejarii” au scăpat de cele mai grele partide și pot spune că adevărata bătălie abia acum urmează, cu Italia (6 octombrie) și Canada.

După o partidă cu Franța în care și-a depășit condiția în multe momente (scor 11-38), echipa pregătită de Lynn Howels a cedat mult mai ușor în fața Irlandei. Dar această situație era oarecum previzibilă, având în vedere că în echipă au fost operate și câteva modificări, poate și în perspectiva următoarelor bătălii, mult mai importante.

Cu 2-3 excepții, România doar s-a apărat în fața Irlandei, sperând astfel să-i ofere cât mai puține ocazii de contraatac, capitol la care câștigătorii Turneului celor 6 națiuni în ultimii 2 ani excelează. Prima repriză a încheiat-o la un handicap de 15 puncte (scor 3-18), ieșind oarecum bine după ce a fost dominată aproape total.


Fotografii: rugbyworldcup.com

În partea secundă, „stejarii” n-au mai rezistat chiar atât de bine, iar acest lucru s-a contabilizat pe tabela de marcaj. Profitând și de un cartonaș galben văzut de Csaba Gal, Irlanda a reușit să culce balonul de patru ori în terenul de țintă, după ce a realizat două eseuri și în prima repriză. Adversara s-a desprins astfel la 44-3. Un rezultat destul de sever, dar oarecum normal după ceea ce s-a jucat pe Wembley, în fața unui nou record de asistență la un meci disputat la Cupa Mondială

Pe final de partidă, la unul din puținele atacuri din această partidă, România a îndrăznit să joace la eseu și reușit să-și salveze onoarea prin veteranul Ovidiu Tonița, care a așezat balonul chiar sub buturile Irlandei. Astfel, România a ieșit din teren cu o înfrângere până în 35 de puncte. Au mai înscris pentru „stejari” Calafeteanu (lovitură de pedeapsă) și Vlaicu (transformare).

CUM AU DECURS OSTILITĂ‚ȚILE PÂNĂ‚ LA FINAL

UPDATE 20:31 Veteranul echipei Ovidiu Tonița reușește eseul de onoare, cu 3 minute înainte de final. România a avut o lovitură de pedeapsă, dar a jucat balonul în margine pentru a încerca eseul. Și i-a ieșit, încercarea fiind transformată apoi de Vlaicu, intrat și el pe teren în partea secundă. 44-10 este și scorul final.


UPDATE 20:27 Irlanda a reușit să înscrie un eseu și cu grămada, după o repunere din margine. La finalizare a fost Henry, Madigan a tranformat, iar scorul este acum 44-3 (min. 75).


UPDATE 20:17 România s-a prăbușit cu un om mai puțin. Irlanda a înscris un nou eseu prin Kearney, Madigan a ratat transformarea, dar diferența a sărit de 30 de puncte: 3-37 (min. 67). Încă o schimbare în echipa Românuiei, Surugiu i-a luat locul lui Calafeteanu.

Site-ul oficial ne anunță că Rob Kearney nu mai înscrise un eseu din februarie 2014. Astăzi a realizat două.


UPDATE 20:14 Punct bonus ofensiv pentru Irlanda! Nici nu a ieșit bine de pe teren Csaba Gal, iar adversarii au realizat al 4-lea eseu, prin Tommy Bowe, cel care l-a înscris și pe primul. În minutul 63, Madigan a adus scorul la 32-3.


UPDATE 20:12 Din nou momente dificile pentru „stejari”, care au ratat câteva placaje, iar Irlanda s-a apropiat de terenul de țintă. Totodată, Csaba Gal a văzut cartonașul galben, astfel că România va juca 10 minute cu un om mai puțin.


UPDATE 20:09 Jocul s-a mai echilibrat în ultimele minute. Între timp, naționala României a propus și un debut la Cupa Mondială, cel al lui Alexandru Țăruș, care l-a înlocuit pe Paulică Ion. Au mai intrat în echipă Apostol și Van Heerden, care i-au înlocuit pe Ioniță, respectiv Lucaci.


UPDATE 19:56 S-a stabilit un nou record de audiență la un meci de Cupă Mondială. România – Irlanda se joacă pe Wembley cu 89.267 de spectatori. Precedentul record fusese stabilit de Noua Zeelandă – Argentina, chiar în a treia zi de competiție: 89.016 spectatori. Iar atmosfera din tribună este incredibilă, după cum o descriu cei prezenți în arenă.


UPDATE 19:50 Debut nefericit pentru „stejari” în partea secundă. Aflată în atac, România a pierdut foarte ușor balonul și terenul câștigat, greșeala transformându-se într-o nouă încercare reușită a Irlandei. Același Keith Earls a realizat eseul, ca la antrenament, iar Madigan l-a transformat: 25-3 (min. 45) 


UPDATE 19:32 România a scăpat doar cu un handicap de 15 puncte după desfășurarea primei părți, dominată de la un capăt la alta de irlandezi. La pauză, adversarii conduc cu 18-3.


UPDATE 19:27 Dominarea Irlandei este totală în ultimele minute. „Stejarii” n-au făcut altceva decât să se apere. Cifrele după 35 de minute arată astfel:


UPDATE 19:18 În urma unei perioade de dominare, Irlanda a înscris al doilea eseu prin Keith Earls. Scorul a devenit 18-3, Madigan ratând transformarea. Viorel Lucaci este omul cu cele mai multe placaje reușite după 30 de minute, opt la număr.


UPDATE 19:09 Reduta „stejarilor” cedează. Tommy Bowe a reușit primul eseu al jocului, de această dată arbitrajul video fiind favorabil Irlandei. Madigan a transformat, iar după 21 de minute scorul este de 13-3.


UPDATE 19:02 România este salvată de sistemul Hawk-Eye la un contraatac al Irlandei, care s-a încheiat cu balonul culcat în terenul „stejarilor” de țintă. Pe imaginile video s-a observat cu Simon Zebo a călcat linia de margine, astfel că rezultatul a rămas deocamdată 3-3 (min. 15). Două minute mai târziu, Ian Madigan a readus Irlanda în avantaj cu o lovitură de pedeapsă.


UPDATE 18:58 Doar 3 minute a ținut avantajul Irlandei. Vali Calafeteanu a transformat la rândul lui o lovitură de pedeapsă, iar scorul a devenit din nou egal, 3-3.


UPDATE 18:55 Irlanda deschide scorul după 8 minute. Ian Medigan a transformat o lovitură de pedeapsă din zonă centrală, de la aproximativ 25 de metri.


UPDATE 18:50 Partida România – Irlanda are o însemnătate aparte și pentru istoria Cupei Mondiale. Este a 300-a confruntare care se desfășoară în această întrecere și care captează atenția în această perioadă.

Partida a început în nota de dominate a Irlandei.


UPDATE 18:45 La meciul istoric disputat de România pe Wembley asistă și foarte mulți suporteri ai „stejarilor”. Arena este populată însă în majoritate de suporterii Irlandei.


UPDATE 18:36 Ați văzut vreodată elefanți sărind coarda? Dar bărbați de doi metri și 120 de kilograme sărind gărdulețe?

 

UPDATE 18:28 Irlandezele s-au pregătit de meci, The Mirror s-a pregătit să le pozeze. Până la meci mai sunt 17 minute.

UPDATE 18:13 Redactorul de la „The Guardian” desemnat să țină liveblogul la partida Irlanda-România se plânge de șefii săi, care l-au pus să piardă timpul cu meciuri precum Australia-Uruguay și Irlanda-România. Jucătorii noștri sunt numiți „chumps” – adică „niște fraieri”. „După-amiază, oameni buni. Oh, superb, încă unul din ăsta. Am avut Australia-Uruguay mai devreme, acum alt meci dezechilibrat. O echipă de top, locul 5 în lume, împotriva unor fraieri fără speranță. Romania, locul 17 în lume, încercând să stopeze val după val atacurile unei echipe a Irlandei îndeajuns de încrezătoare încât să facă 12 schimbări față de formația care a trecut de Canada săptămâna trecut. Serios, editorilor, de ce îmi faceți mie una ca asta?”, protestează pe site Dan Lucas, redactorul care scrie liveblogul.

UPDATE 17:55 Dacă mai aveați vreun dubiu asupra echipelor, sigur s-a risipit acum. 🙂

UPDATE 17:43 Delegația tricoloră tocmai a descins la stadionul Wembley. Până la startul meciului mai este o oră.

UPDATE 17:39 Locul faptei.

UPDATE 17.30 Deși România numără circa 19 milioane de locuitori, iar Irlanda – doar 4,6 milioane, lucrurile stau pe dos în rugby. Conform datelor oficiale, adversara noastră de azi are 154.000 de jucători legitimați. România are numai 7.600. Așadar, avem mai puțin de 5% din „populația” rugbystică a Irlandei.

UPDATE 17:15 În cele 8 partide dintre primele reprezentative ale Irlandei și României, insularii au înscris 43 de eseuri. Noi – numai 9.

UPDATE 17:07 Australia tocmai a zdrobit Uruguay: 65-3 în Grupa A. Este cea mai mare diferență de scor înregistrată până acum la Mondiale. Australia e în acest moment pe locul 2 în clasamentul pe națiuni, Uruguay – pe 19. Noi, care acum suntem pe 17, ne ciocnim azi de locul 5 mondial, Irlanda. Cea mai dură înfrângere cu irlandezii am suferit-o acum aproape 30 de ani, în 1986, la Dublin: 0-60.

UPDATE 17:02 Pare că toată Irlanda a luat drumul spre Wembley azi. Suporterii „trifoiului”, încântați, postează poze pe Twitter cu mulțimea verde care se îndreaptă spre stadion. E clar, românii vor fi azi într-o minoritate și mai evidentă față de meciul precedent, cu Franța.

UPDATE 15:40 O excelentă analiză a rugby-ului românesc puteți citi în Irish Post. Publicația irlandeză descrie cu o surprinzătoare expertiză, în articolul „Ascensiunea și ruina României”, felul în care Revoluția din 1989 a dus la prăbușirea acestui sport în țara noastră. Articolul vorbește la superlativ despre excepționala echipă tricoloră din anii ’70-’80. Este citat căpitanul Țării Galilor, Jonathan Davies, care povestește că era terifiat de forța României în timpul meciului pe care echipa sa l-a pierdut la scor în 1983: 6-24. „Erau o echipă incredibil de bună. Când am pierdut cu ei, în 1983, îmi amintesc că mă uitam la pachetul lor de înaintare și mă gândeam: >”, scrie Irish Post.

Dispariția banilor cu care regimul comunist subvenționa rugby-ul a făcut ca numărul de jucători legimitați să scadă de la 12.000, în anii ’80, la numai 3.000 în 2003. Declinul a ceea ce ziariștii irlandezi numesc „faza terminală a unui bolnav” a fost însă stopat cu ajutorul fondurilor de la federația internațională. Acum, România are 62 de cluburi și circa 7.000 de sportivi legitimați. Mai mult decât atât, acum, la Cupa Mondială, lucrurile arată din nou binișor. „Pot spune, fără urmă de îndoială, că este echipa cel mai bine pregătită pentru Cupa Mondială de când colaborez cu România”, este citat Richie Dixon, consultant al „World Rugby High Performance”.


UPDATE 15:18 Avalanșa de schimbări din naționala Irlandei pentru meciul cu România a născut îngrijorări printre suporterii „trifoiului”, dar și ironii de la alți pasionați de rugby. Unii fani ai Irlandei se întreabă dacă, în această formulă, echipa lor va mai fi în stare să înscrie măcar 4 eseuri, pentru a primi punctul bonus pe lângă cele 4 acordate la victorie. Alții se distrează și spun că antrenorul a rotit echipa ca pe un doner kebab.


UPDATE 15:00 Avem de ce să ne temem astăzi. Din 1980 și până în prezent, România n-a reușit nici măcar o victorie contra Irlandei. Dacă pe Franța, Scoția și Țara Galilor am mai reușit să le învingem de-a lungul timpului, în schimb reprezentativa trifoiului ne-a învins tot timpul la scor. Excepție face primul joc, un egal realizat la Dublin în 1980, dar gazdele, deși au trimis în teren jucători de top, a folosit atunci titulatura „Irlanda XV”. Meciul nu contează în palmaresul oficial al primei lor reprezentative.

Mai multe detalii despre istoria meciurilor cu irlandezii găsiți aici.



UPDATE 14:40 Joe Schmidt, antrenorul Irlandei, trimite azi în teren 12 jucători noi, comparativ cu titularii din meciul precedent. Pe contul de Twitter al Cupei Mondiale a apărut informația că Irlanda va avea cea mai vârstnică echipă din istoria participărilor sale la competiție: 29 de ani. Totuși, România are o echipă și mai bătrână, media de vârstă fiind de 29,4 ani. Tricolorii au și mult mai multe selecții: 710 comparativ cu totalul de 473 al insularilor.

Și galezul Lynn Howells, antrenorul României, a operat 9 modificări față de meciul cu Franța. Una dintre ele a fost forțată, deoarece Valentin Ursache, anunțat inițial titular, a fost suspendat un meci. În locul său va fi titularizat Viorel Lucaci.

Echipele care se întâlnesc azi:

Irlanda: Cian Healy (27 ani, 52 selecții), Richardt Strauss (29, 10), Nathan White (34, 4) – Donnacha Ryan (31, 32), Devin Toner (29, 27) – Jordi Murphy (24, 12), Jamie Heaslip (31- căpitan, 81), Chris Henry (30, 20) – Eoin Reddan (34, 65), Ian Madigan (26, 22), Darren Cave (28, 10), Jared Payne (29, 9) – Keith Earls (27, 42), Tommy Bowe (31, 68) – Simon Zebo (25, 19). Medie de vârstă: 29 de ani. Număr total de selecții: 473.

România: Andrei Ursache (31, 23 selecții), Andrei Rădoi (28, 47 s), Paulică Ion (32, 71 s) – Valentin Popârlan (28, 48 s), Ovidiu Tonița (35, 71 s) – Viorel Lucaci (29, 43 s), Daniel Carpo (30, 51 s), Mihai Macovei (28, 65 s, c) – Valentin Calafeteanu (30, 74 s), Michael Wiringi (30, 1 s), Csaba Gal (30, 85 s), Paula Kinikinilau (29, 2 s) – Ionuț Botezatu (27, 28 s), Adrian Apostol (25, 20 s) – Cătălin Fercu (29, 81 s). Media de vârstă: 29,4 ani. Număr total de selecții: 710.


UPDATE 14:15 Tricolorii s-au antrenat sâmbătă pe Wembley, unde astăzi joacă împotriva Irlandei. A fost multă determinare la antrenamentul oficial, în fața unor tribune care azi așteaptă 90.000 de oameni.


România întâlnește Irlanda astăzi, de la ora 18:45 (în direct pe DigiSport 2 și liveblog pe www.prosport.ro), în cea de-a doua și cea mai grea partidă din Grupa D a Cupei Mondiale la rugby. Tricolorii, învinși în urmă cu patru zile de cealaltă mare favorită a grupei, 11-38 cu Franța, joacă azi cu o echipă pe care n-au reușit s-o învingă niciodată în istorie.

Pentru tricolori, meciul de astăzi se anunță unul teribil, chiar dacă insularii trimit în teren, practic, echipa de rezerve. Irlanda este socotită echipa europeană cu cele mai multe șanse la câștigarea titlului mondial în acest an, ocupa locul 4 în clasamentul pe națiuni înaintea competiției și este deținătoarea ultimelor două ediții (2014 și 2015) ale Turneului celor 6 Națiuni.

„Stejarii” apelează la una din cele mai experimentate echipe din istoria naționalei. În total, cei 15 jucători însumează  710 selecții, cu numai 18 mai puține decât recordul de 728 stabilit acum aproape un an, în amicalul cu Japonia, de la București, din noiembrie 2014.

Deși obiectivul formației noastre la aceste Mondiale nu este o victorie cu Franța sau Irlanda, cei doi coloși care vor și merge mai departe în „sferturi”, totuși partida de azi este una extrem de importantă. Conducătorii federației noastre se străduiesc să convingă marile puteri ale rugby-ului european că merită să reincludă România în circuitul meciurilor amicale, o tradiție foarte veche care a fost suspendată la sfârșitul deceniului trecut, după o serie de înfrângeri catastrofale suferite în fața Franței și Angliei, în principal.

Pentru a avea câștig de cauză în acest demers, România încearcă să folosească pârghia rezultatelor de la această ediție a Cupei Mondiale, unde întâlnește în Grupa D trei componente ale Turneului celor 6 Națiuni: Franța, Irlanda și Italia. Obiectivul „stejarilor” este o comportare cât mai bună în meciurile cu Franța și Irlanda și victorie împotriva Italiei. Până acum, suntem în grafic. Scorul la care s-a pierdut cu Franța, 11-38, nu reflectă în totalitate realitatea din teren, unde raportul de forțe a fost echilibrat circa 60 de minute din totalul de 80.

Cu Irlanda este însă o partidă mult mai grea fie și pentru simplul fapt că această echipă a bătut Franța cu 18-11 astă-primăvară, în ultimul meci oficial dintre cele două forțe.

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Asta este o minciună". Zvonul despre Marius Şumudică a intrigat-o pe Diana Şucu
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai aveau jumătate de oră din tură
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai…
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă plângeți'
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă…
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Fostul fotbalist Robinho va petrece Crăciunul în închisoare
Fostul fotbalist Robinho va petrece Crăciunul în închisoare
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul…
×