Naționala de rugby a României a încheiat cel mai rușinos parcurs la un Campionat Mondial, suferind patru înfrângeri din patru posibile și încasând aproape 300 de puncte de la Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga.
Una dintre cauzele prăbușirii rugbyului este lipsa infrastructurii care să atragă copiii către sportul cu balonul oval. În contextul în care prima divizie are doar 14 echipe și ceva mai mult de 500 de sportivi legitimați, dintre care nu toți sunt profesioniști, rugbyul poate fi considerat un sport sărac în România. Un sport sărac, dar cu un președinte bogat. Probabil cel mai avut conducător de federație din România.
O demonstrează declarația de avere a lui Alin Petrache, disponibilă pe siteul Federației, care scoate la iveală o avere impresionantă a fostului rugbyst.
Concret, conform acesteia, Alin Petrache, născut la 29 octombrie 1976, deține patru apartamente în București, o casă de locuit, încă o casă la Fundata, județul Brașov, șase terenuri, dintre care cinci în București și unul la Fundata, un Range Rover (an de fabricație 2020), un Mini Cooper (an de fabricație 2017), trei scutere, obiecte de artă în valoare de 83.000 de euro, ceasuri de mână în valoare de 67.000 de euro și bijuterii în valoare de 41.000 de euro. O parte dintre terenuri și apartamente sunt obținute prin donații, de la Viviana Maria Petrache, iar la unele coproprietar este Dan Cosmin Petrache.
Veniturile lui Alin Petrache, conform declarației anuale de avere depusă înainte de 15 iunie, sunt extrem de generoase. El a încasat 559.680 lei din donații, 5247 lei ca lector la ASE, 11.000 lei indemnizații pentru prezența la ședintele COSR, 7.000 de euro indemnizații pentru prezența la ședințele World Rugby și o rentă viageră de 83.844 lei.
Petrache are și un credit la First Bank, scadent în 2025, în valoare de 78.085 lei, care pare totuși un mizilic de lângă cei aproximativ 130.000 de euro adunați din diferite locuri.
Declaratie Avere Petrache Alin 15.06.2023 by Alin Grigore on Scribd
Alin Petrache a fost rugbyst. El a evoluat de-a lungul timpului pentru Dinamo, RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon și Beziers. Pentru naționala de rubgy a României a evoluat între 1998 și 2004, fiind la un moment dat căpitanul ei.
Între 2009 și 2014, Petrache a ocupat funcția de președinte al Federației Române de Rugby. În 2014, a fost ales în funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, de unde a demisionat în 2016, după neîndeplinirea obiectivului României la JO de la Rio de Janeiro, unde s-a înregistrat cea mai slabă reprezentare a țării, din istorie, la o Olimpiadă (patru medalii – un aur, un argint, două bronz). În 2017 a fost reales în fruntea rugbyului, iar în 2021 a câștigat un nou mandat.
Alin Petrache a fost și președinte la CSM București, de unde a fost înlăturat de Gabriela Firea, nefiind de acord cu intenția acestuia de a aloca peste jumătate de milion de euro pentru organizarea evenimentului care marca aniversarea a zece ani de existență a clubului sportiv. „Am luat decizia de a-l schimba din funcție pe domnul Alin Petrache pentru că nu accept și nu voi accepta niciodată ca managerul unei instituții din subordinea Primăriei Capitalei, chiar dacă este ordonator terțiar de credite, să cheltuiască banii publici într-un mod iresponsabil”, a explicat Firea, în 2017, când l-a înlăturat pe Petrache. Fostul primar al Bucureștiului a adăugat că intenția de a cheltui peste jumătate de milion de euro pentru un astfel de „eveniment faraonic” nu se încadrează în politica actualei administrații.
• Petrache a fost ales și deputat din partea PSD, în mandatul 2012-2016. E fiul omului lui Adrian Năstase.
Dincolo de activitatea sa sportivă și ulterior managerială, Alin Petrache este fiul lui Adrian Petrache, component al celebrului trio Petrache-Bittner-Cocoș, din timpul guvernării PSD, în intervalul 2000-2004, despre care fostul președintele Traian Băsescu declara că ar fi fost „mafia personala a lui Adrian Nastase”. Printre altele, conform adevarul.ro, cuplul Alexandru Bitner-Adrian Petrache a dat unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare de după decembrie 1989.
Firma Macomb, unde acţionar principal era Grupul Român de Investiţii (GRI), controlat de cei doi, a obţinut în anii 1999 şi 2000 circa 77.000 metri pătraţi de teren în Capitală. Povestea l-a avut ca protagonist pe fostul primar Viorel Lis. Acesta a fost cel care a dat dreptul de proprietate pentru terenuri în favoarea Macomb, după ce prietena familiei Năstase, avocata Marieta Anastasescu, a obţinut într-o instanţă o hotărâre care nu se referea însă la retrocedarea terenurilor, care, de fapt, au fost confiscate de la adevăraţii proprietari în timpul dictaturii comuniste.
Alin Petrache este la a doua căsnicie, după ce din prima s-a ales cu trei fete. În 2016, el s-a recăsătorit cu designerul Maria Marinescu, fosta iubită a lui Cristi Chivu, și fiica actriței Ioana Pavelescu. Aceasta a fost soția lui Bujor Sion, fiul adoptiv al lui Ion Iliescu. Deși nu au avut legături de sânge, Ion Iliescu a tratat-o pe Maria ca pe propria nepoată, în copilăria acesteia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER