Rugby-ul copiază fotbalul! Vom avea Nations League, o nouă competiție care va înlocui meciurile-test în care va exista sistemul promovare-retrogradare! În ce grupă s-ar afla România | SPECIAL

RUGBYROMANIA-GEORGIA RUGBY EUROPE CHAMPIONSHIP 12.03.2022
Adrian Moțoc se bucura dupa un eseu in meciul de rugby dintre Romania si Georgia, din cadrul Rugby Europe Championship, desfasurat pe Stadionul National Arcul de Triumf din Bucuresti, sambata 12 martie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 14 poze

Rugby-ul mondial trece într-o nouă etapă de dezvoltare: turneu final cu 24 de echipe și o nouă competiție după modelul fotbalului – Nations League (Liga Națiunilor).

Rugby-ul copiază fotbalul! Vom avea Nations League, o nouă competiție care va înlocui meciurile-test, și în care va exista sistemul promovare-retrogradare! În ce grupă s-ar afla România | SPECIAL

Această nouă întrecere va înlocui meciurile-test cu meciuri oficiale. Noua competiție va debuta în 2026 și se va desfășura din doi în doi ani, dar sistemul retrogradare-promovare va apărea abia în 2030.

  • Prima ligă (12 echipe): Irlanda, Franța, Anglia, Țara Galilor, Scoția și Italia – echipele din Six Nations. Africa de Sud, Argentina, Australia și Noua Zeelandă – SANZAAR. Fiji și Japonia, ca țări invitate.
  • Challengers Series (12 echipe): Portugalia, Georgia, Samoa, Tonga, Uruguay, SUA, Spania, România, Namibia, Chile, Canada și Hong Kong.

De ce este criticat noul format?

„Fiecare dintre națiuni va disputa câte 6 meciuri, care vor fi programate în „ferestrele” din calendar, adică în iulie (în emisfera Sudică) și în noiembrie (în emisfera Noridcă). La sfârșitul lunii noiembrie se va disputa o finală între cele două emisfere.

Organizarea acestei competiții noi a fost criticată de unii și pentru că va aglomera și mai mult calendarul competițional… Din acest motiv, Turneul celor 6 Națiuni nu se va mai desfășura în decurs de șapte săptămâni, ci de șase. Altfel, cluburile vor fi obligate să elibereze jucătorii pentru echipele naționale.

Pe de altă parte, organizarea acestei competiții pe divizii valorice nu va ajuta națiunile din al doilea val valoric. Pentru simplul motiv că se vor diminua șansele ca ele să înfrunte în meciuri test națiunile majore”, scrie site-ul Rugby.ro.

World Rugby a decis marți mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială, de la 20 de reprezentative în prezent la 24. Decizia este oficială.

Noul format va include șase grupe de patru echipe, cu optimi înainte de sferturile de finală.

Publicat: 25 10. 2023, 15:20
Actualizat: 25 10. 2023, 15:21