Strong pentru Tonga! Vlaicu a adus victoria dintr-o lovitură de penalitate cu un minut înainte de final
Vlaicu a adus victoria dintr-o lovitură de penalitate cu un minut înainte de final
România (17 IRB) rămâne neînvinsă în 2013
Sâmbătă, „Stejarii” dau piept cu Canada (ora 19:00) pe Stadionul Arcul de Triumf
Rugbyul prezidat de Alin Petrache ține fruntea sus pentru România pe final de 2013. Iar victoria de sâmbătă, de pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, 19-18 cu Tonga, devine o lecție pentru toate echipele care pornesc cu șansa a doua într-un meci. Pentru că ambiția, determinarea și încrederea în forțele proprii au făcut ca o formație tricoloră, indiferent de disciplină, să nu mai scape printre degete victoria pe final. Ba chiar să câștige pe fondul unui final palpitant!
„Stejarii” nu s-au considerat o rasă inferioară în fața unei trupe din Oceania, cu patru victorii la ultimele două Cupe Mondiale și și-au pus într-o grămadă ordonată toată puterea lor. Și-au înviorat retina cu tradiționalul dans Sipi Pau al tongalezilor și vocea adversarilor le-a picurat în timpane o dorință și mai mare de victorie. Chiar dacă ciocnirea purta titulatura de test. Chiar dacă cei 30 de ochi de Vulturi de Mare citesc rugbyul în cele mai tari campionate din lume. Chiar dacă la ultima ediție a CM, Tonga a îngenuncheat Franța, scor 19-14(!). Chiar dacă trupa din Emisfera de Sud excela la capitolul forță!
În fața atuurilor unor jucători care și legați la ochi ar face spectacol pe treisferturi, Stejarii au răspuns cu inteligență și intuiție. Antrenorul galez al Românilor, Lyan Howless, a pregătit meciul până la cel mai neînsemnat colț de pe tabla de tactică și balonul oval n-a mai circulat ca pe ață pentru formația celebrului Mana Otai.
16-18 cu cinci minute înainte de final
„România s-a impus printr‑o apărare bine organizată și o pregătire foarte bună a meciului de către tehnicianul galez. Nu s-au luat la trântă cu adversarii, s-au lăsat în mare parte dominați, dar au așteptat eroarea celor din Tonga și strategia a dat roade. A fost un joc fragmentat, care, poate, din afară, nu a arătat bine din punct de vedere estetic, dar victoria în fața unui colos al rugbiului mondial are menirea de a le crește băieților nu numai resursele de energie, ci și să-i fortifice din punct de vedere psihic”, explică un personaj important din rugbyiul românesc.
După un 6-6 la finele unei reprize în care Stejarii au marșat mai mult pe linia de înaintare, România a preluat conducerea, 13-6 și 16-6. Forcingul a fost urmat însă de o cădere pe fondul eliminărilor din tabăra noastră. Tricolorii au rămas în 14 după galbenul primit de Macovei (’55), pentru ca Vlaicu (’63) să vadă și el galben. În doar 13 oameni, a survenit o alunecare firească (16-18, ’75), însă finalul ne-a aparținut. După o margine în care un tongalez a luat sprijinul lui Popârlan, prinzâtorul tricolor, s-a dictat penalitate. Vlaicu a executat precis și România prinde curaj.
Echipa națională de rugby a României va întâlni și Canada și Fiji, în meciuri test ce vor avea loc tot la București, pe 16, respectiv 23 noiembrie
3.000 de spectatori au asistat la meciul de pe stadionul „Arcul de Triumf”
114.000 este populația Regatului Tonga
HANDBAL/CUPA EHF
Jolidon Cluj, în optimi
Echipa feminină „U” Jolidon Cluj s-a calificat, ieri, pe teren propriu, în optimile de finală ale Cupei EHF, după ce a eliminat formația elenă AC PAOK, pe care a învins-o și în a doua manșă a turului trei. Elevele lui Horațiu Pașca s-au impus cu scorul de 32-28 (18‑11). În manșa tur, care a avut loc sâmbătă, tot la Cluj, „U” Jolidon a câștigat cu scorul de 39-25.
HANDBAL/CUPA EHF
Zalău, victorie la 7 goluri
Echipa feminină HC Zalău a învins sâmbătă, pe teren propriu, formația cehă Banik Most, cu 28-21 (17-9), în manșa tur din turul trei al Cupei EHF. Returul formației lui Gheorghe Tadici e programat sâmbătă, în deplasare. HC Zalău a fost calificată direct în turul trei al competiției. Câștigătoarele dublei manșe se vor califica în optimile de finală ale Cupei EHF.
TENIS DE MASĂ‚
Szocs, campioană
Bernadette Szocs (18 ani/90 ITTF, foto) a câștigat titlul de junioare la puternicul Open al Ungariei de la Szombathely, după ce a învins-o în finală pe jucătoarea din Hong Kong, Doo Hoi Kem, scor 4-2 (6:11, 11:9, 11.6, 11:8, 7:11, 11:8). În penultimul act, Bernie trecuse de Charlotte Carey din Țara Galilor, scor 4-0. În proba de dublu, Szocs și Irina Ciobanu au fost eliminate în semifinale.
POLO/LIGA MONDIALĂ‚
Debutăm cu Rusia
Naționala de polo întâlnește mâine, la Cehov, reprezentativa Rusiei, în primul meci din cadrul Ligii Mondiale. Echipa va fi antrenată de secretarul general al federației, Cristian Iordache și de secundul Gelu Lisac, după ce Vlad Hagiu a fost trecut tehnician la reprezentativa tricoloră U15. Următorul meci al naționalei va avea loc cu Serbia, pe 10 decembrie.
POLO/LIGA CAMPIONILOR
Oradea, grupă plină
Echipa sârbă Radnicki s-a calificat în grupa B a Ligii Campionilor, fiind formația care a completat componența seriei, din care face parte și CSM Digi Oradea. Jucătorii de la Radnicki au obținut calificarea, deși au fost învinși de grecii de Vouliagmeni NC, cu 5-6 (11-5 în tur). Din grupa B mai fac parte Galatasaray, Spandau Berlin, Brescia și Partizan. Oradea va debuta pe 20 noiembrie, în deplasare, cu Spandau Berlin.
Handbal / Cupa Cupelor
Brașovul, la un pas de eliminare
Noul antrenor al Coronei Brașov, Bogdan Burcea, a debutat cu un eșec pe banca formației brașovene, cedând sâmbătă, scor 23-25 (9-14), meciul cu Lokomotiva Zagreb, din prima manșă a turului III al Cupei Cupelor. Cele mai bune marcatoare ale Brașovului au fost Druțu (7), Zamfir și Chiper (ambele 5). Returul e duminică la Zagreb.
HANDBAL/LIGA NAȚIONALĂ‚
Brăila, peste Constanța
Trei meciuri din cele șase ale rundei a VIII-a din Liga Națională de handbal feminin au avut loc sâmbătă. Rezultate: Brăila – Constanța 24-19, Cetate Devatrans – Roman 24-24 și Craiova – CSM Ploiești 28-24. În devans s-a jucat Jolidon Cluj – HCM Râmnicu Vâlcea, 37-22. Două partide sunt amânate: HC Zalău și CSM București (13 noiembrie) și Corona – Baia Mare (14 noiembrie).
NATAȚIE
Potec, în misiune
Camelia Potec (31 de ani), cel mai tânăr președinte din sportul românesc, a asistat în week-end la prima competiție oficială din noua funcție. Campioana olimpică de la Atena a fost prezentă la Naționalele de copii din Bacău unde au fost prezenți 320 de sportivi legitimați la 49 cluburi din țară. „Am văzut copii cu potențial mare și cred că înotul românesc va străluci din nou foarte curând”, a spus Potec.