Sub umbra „stejarilor”. România – Portugalia 24-0

România a învins sâmbătă la Cluj pe Portugalia în Cupa Europeană a Națiunilor cu 24-0 și e tot mai aproape de calificarea la Cupa Mondială. Elevii lui Lynn Howells nu au avut emoții, conducând de la un capăt la altul al partidei.

Dacă scrisorile clujenilor către selecționerul Pițurcă în care cereau ca naționala de fotbal să joace pe Cluj Arena nu și-au găsit răspuns, mai receptivi au fost reprezentanții federației de rugby. Răspunsul orașului de pe Someș nu s-a lăsat așteptat, iar 5.000 de clujeni au făcut, pe timp de iarnă, o atmosferă caldă pentru naționala care își disputa calificarea la Mondiale și victoria în Cupa Europeană a Națiunilor. Înainte de meci, România era la egalitate de puncte în Cupa Europeană cu Georgia pe primul loc (19 puncte), urmate de Rusia (14), acestea fiind singurele echipe cu șanse reale la victorie, urmate de Portugalia cu 7 puncte. Pentru calificarea directă la Mondial, România are nevoie de unul din primele două locuri, în timp ce locul trei va juca baraj..

Echipele încep timid meciul, dar puțin mai curajoși par portughezii, care au nevoie neapărată de victorie pentru calificarea directă la Cupa Mondială din 2015. Totuși, românii blochează sigur tentativele portugheze de a merge spre eseu și deschid scorul prin transformarea lui Vlaicu din minutul 9 (3-0). Următoarea perioadă aduce un joc de uzură, în care terenul mai joacă și el din când în când feste încercărilor de sprint. Naționala României încearcă să preia controlul prin principalul ei atribut, forța, însă jucătorii noștri fac greșeli tehnice și comit de mai multe ori „înainte”. Atacul pe gramadă al românilor dă din nou roade după o jumătate de oră de joc, iar naționala noastră primește o nouă lovitură de pedeapsă pe care o transformă același Vlaicu. Urmează o acțiune pe trei sferturi a României plecată de la Fercu, finalizată prin eseu de Andrei Rădoi. Vlaicu reușește transformarea și e 13-0 (35). România e aproape imediat de un nou eseu, dar Goncalo Uva se pune în ultimul moment sub balon și se interpune între acesta și terenul de țintă. La finalul primei reprize Vlaicu mai reușește o transformare și România nu are emoții: e 16-0.

Partea a doua începe la fel de bine pentru România, cu același Vlaicu la transformare (19-0).  „Stejarii” încearcă apoi în două rânduri să organizeze mol rulant în margine, dar portughezii blochează acțiunile chiar și în terenul lor de țintă. Ai noștri rămân în atac, iar portughezii sunt presați și de timp și comit multiple greșeli. Românii sunt descătușați și dau drumul la spectacol, iar clujeanul Csaba Gal finalizează prin eseu o acțiune colectivă rapidă și e 24-0 (60). Vlaicu ratează agonizant transformarea, lovind bara. Minutele rămase nu mai au încărcătură: România nu mai poate avea probleme, iar timpul curge spre victoria „stejarilor”.

1. M. Lazăr, 2. A. Rădoi, 3. P. Ion, 4. M. Sîrbe, 5. V. Popîrlan, 6. V. Lucaci, 7. M. Macovei (cpt), 8. S. Burcea, 9. Fl. Surugiu, 10. V. Calafeteanu, 11. I. Dumitru, 12. Fl. Vlaicu, 13. C. Gal, 14. M. Lemnaru, 15. C. Fercu

Rezerve: 16. E. Căpățână, 17. A. Ursache, 18. H. Pungea, 19. Cr. Munteanu, 20. Al. Mitu, 21. D. Manole, 22. Fl. Ioniță, 23. Cr. Dinis

Antrenor: Lynn Howells

1. F. Fernandes, 2. J. Correia (cpt), 3. T. Martins, 4. E. Dos Santos, 5. G. Uva, 6. V. Uva, 7. A. Beco, 8. J. Le Roux, 9. F. Magalhaes, 10. D. Miranda, 11. C. Murray, 12. J. Lima, 13. P. Bittencourt, 14. G. Foro, 15. A. Aguillar

Rezerve: 16. J. Segurado, 17. M. Barbosa, 18. B. Rocha, 19. F. Almeida, 20. R. D”Orey, 21. L. Salema, 22. E. Rebelo, 23. F. Appleton

Antrenor: Frederico Sousa

„Mă bucur pentru victorie și trebuie să tratăm fiecare meci la fel. Nu cred că vom fi calificați dacă învingem Rusia. Stadionul e foarte frumos și mi-a plăcut mult susținerea fanilor”, a declarat după meci președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache.

„Primul meci e întotdeauna mai greu, dar sunt bucuros de rezultat. E foarte bine că i-am ținut la 0. Cluj Arena a fost fabulos și susținerea excelentă. Mi-aș dori să mai jucăm aici”, a declarat tehnicianul galez al României, Lynn Howells.


Articol scris de Mihai Cinpoeru

Publicat: 01 02. 2014, 18:26
Actualizat: 02 02. 2014, 13:50