SuperLiga de rugby a rămas în patru echipe, Alin Petrache face apel la divizionarele secunde să salveze întrecerea internă!
Dacă la nivel de echipă națională, rugby-ul românesc încă stă destul de bine, când vine vorba despre întrecerea internă lucrurile au luat-o la vale în ultimii ani.
Practic, au mai rămas doar patru poli în SuperLiga, doi în București, Steaua și Dinamo, și doi în provincie, Baia Mare și Timișoara. Clujul s-a săturat să fie ciuca bătăilor, în condițiile în care Tomitanii Constanța s-a desființat, iar campioana Diviziei Naționale, Știința Petroșani, a refuzat – din nou – să joace în elită.
Ședință la stadionul Arcul de Triumf despre salvarea rugby-ul românesc
Așa stând lucrurile, Alin Petrache (foto), președintele Federației Române de Rugby, face un gest disperat și anume invită oficial toate echipele de seniori în viață în SuperLigă.
În acest sens, joi, 24 martie, în sala de ședințe din incinta Stadionului Național de Rugby ”Arcul de Triumf” reprezentanții grupărilor rugbistice din România sunt chemați să dea un răspuns la propunerea oficială a lui Petrache, care vorbește chiar despre salvarea sportului cu balonul oval autohton.
”CONVOCATOR LA BIROUL FEDERAL DIN 24.03.2022
Modul in care Federația Română de Rugby a gândit mereu competițiile interne a fost marcat de dorința noastră, a tuturor, de a crește nivelul rugbyului românesc, generànd o bază de selecție cât mai extinsă pentru reprezentativele naționale. Toate demersurile incluse in manualele specifice au fost făcute cu gândul la această evoluție calitativă, care să ajute in acelaşi timp și cluburile participante in eforturile for de a se poziționa cât mai bine in clasament, dar şi de a atrage sprijin şi finanțare la nivel local.
În ciuda acestor eforturi, participantele din primul eșalon valoric sunt din ce in ce mai puține, refuzul de a se înscrie fiind argumentat diferit, dar având un impact la fel de puternic indiferent de motivație. Având in vedere faptul cã doar patru cluburi şi-au manifestat in acest moment intenția de a participa in SuperLigă, calendarul competițional creionat pentru un astfel de format ajunge să nu își mai atingă scopul, numărul partidelor oficiale fiind mic, cu efecte negative asupra jucătorilor şi cluburilor deopotrivă. Tocmai de aceea, suntem nevoiti sa comasam SuperLiga și Divizia Naționala de Seniori într-o singură competiție, ale càrei standarde să ajute echipele din cel de-al doilea eșalon caloric să progreseze, oferind in același timp primelor clasate oportunitatea de a-şi testa componenții in suficient de multe întâlniri. Credem că pentru cluburile Diviziei Naționale de Seniori acest salt valoric va fi o provocare, dar şi o oportunitate totodată, care să ii ajute in ceea ce privește vizibilitatea mediatică, imprimând in acelaşi timp și o motivație suplimentară in ceea ce privește calitatea jocului.
Şansa televizării unor partide s-ar putea traduce in investiții logistics amânate până acum, așa cum oponenții valoroși ar putea ajuta la o mai bună şi mai temeinică pregătire. Competiția rezultată ar trebui să fie un prilej de apropiere a cluburilor afiliate, un schimb toții. Denumirea noii competitii va fi Liga Nationala de Rugby.
In acest sens,va invitam joi, 24.03.2022, ora in sala de sedinte amplasata in incinta Stadionului National de Rugby ”Arcul de Triumf” la sedinta Biroului Federal in care va fi supus aprobarìi noul format competitional.
Participarea dumneavoastra la aceasta sedinta, avand in vedere scopul nostru comun de a asigura binele si viitorul rugbyului romanesc, este esentiala, asa ca va rugam sa ne fiti alaturi in formula completa pentru a putea lua o decizie unanima”.
Ce răspuns vor da divizionarele secunde de la rugby joi?
Știința Petroșani, CS Năvodari, RC Bârlad, CSM Galați, RC Grivița București, RC Gura Humorului, CSM Bucovina Suceava, CS Universitatea Arad și CSU Alba Iulia sunt echipele din Divizia Națională la care face apel acum Alin Petrache pentru a da o mână la salvarea rugby-ului românesc, promițându-le – pe scurt – doar o vizibilitate mediatică mai bună prin transmiterea în direct a meciurilor a din ceea ce se vrea unica competiție internă, Liga Nationala de Rugby.
În medie, bugetul anual al unei echipe de rugby care să facă față rigorilor unei întreceri profesioniste este de 350 de mii de euro, bani pe care e greu de crezut că formațiile din eșalonul secund îi pot identifica pentru noul sezon.
Majoritatea sunt finanțate din bugetele locale, care, în condițiile pandemiei de COVID-19 sau a majorării facturilor la energie electrică și căldură, e greu de crezut că vor identifica fonduri importante pentru sportul cu balonul oval. Așadar, semnalele nu sunt pozitive pentru ședința de joi, de la Arena „Arcul de Triumf”.
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures