„Trifoiul” crește și în Noua Zeelandă

Rugby-ul european se află la picioarele Irlandei la această ediție a Cupei Mondiale din Noua Zeelandă. Reprezentativa „Trifoiului” a răsturnat toate calculele hârtiei, după ce a reușit cea mai spectaculoasă victorie în grupe în fața Australiei, 15-6, și le-a deschis culoarul echipelor din emisfera nordică până în ultimul act al competiției. O reușită coordonată de pe linia de treisferturi chiar de căpitanul Brian O’Driscoll.

Un sport de echipă, rugby-ul scoate de multe ori în față acele individualități care pot face diferența în dreptunghiul dintre H-uri. Un personaj care adună în jurul lui echipa, care își mobilizează și motivează colegii, și care, prin joc și determinare, e un exemplu. De zece ani, numele lui Brian O’Driscoll este sinonim cu Irlanda, toate performanțele reușite de reprezentativa „Trifoiului” datorându-se talentatului ei număr 13.

Mai tare ca Bono

Cel mai bun centru din lume, „Drisco” și-a tras nebunește echipa după el în meciuri în care înfrângerea era la un minut distanță, le-a insuflat încredere „verzilor” când totul părea pierdut, iar la victorii a pășit de fiecare dată în spate, arătând spre echipă. În Irlanda i se spune „Dumnezeu” („God”). Simplu. Nici Brian, nici O’Driscoll, doar „Dumnezeu”. „Să vă explic. De fapt este un joc de cuvinte cu inițialele numelui meu, BOD. Lucrurile nu stau chiar așa”, explică modest jucătorul, considerat cel mai bun din toată istoria rugby-ului irlandez. Un talisman, care a adus „Trifoiului”, în 2009, după 62 de ani, Marele Șlem în Turneul celor Șase Națiuni (victorii la toate cele cinci echipe). Mai cunoscut chiar decât Bono (cântărețul formației U2), după cum arată un sondaj al ziarului Irish Times, „Drico” a practicat inițial fotbalul galic, după care a făcut trecerea la rugby.

A refuzat invitația la nunta regală

Un salt care avea să îi ofere o satisfacție uriașă, fiind primul jucător irlandez care evolua în națională, pe 12 iunie 1999, cu Australia, chiar înainte de a juca pentru echipa de club, Leinster. „Eu simt că mă definește ca om, ca fel de a fi, totul vine natural. La fel cum e atunci când intri pe teren și, deși ești singur, pe picioarele tale, ai în jurul tău 14 tipi care sunt gata să sară pentru tine într-o luptă pentru balon. Totul ține de pasiune”, sublinia el. O pasiune care în urmă cu șase luni îl determina să refuze, politicos, invitația la nuntă a Prințului William din motiv că pregătea cu echipa semifinala din Heineken Cup. „Este o onoare să fiu invitat, dar avem antrenament și nu le pot cere colegilor să se antreneze la șase seara ca eu să pot merge la nuntă. Spiritul echipei are prioritate”, explica el. La Cupa Mondială, O’Driscoll a răspuns pentru ultima dată prezent Irlandei. O ultimă chemare „sub arme” într-o competiție în care totul părea potrivnic „Trifoiului”: o grupă de foc, cu Australia, și un voiaj continuu în Noua Zeelandă, Irlanda fiind singura echipă din cele 20 care a disputat toate cele patru meciuri din grupă în alt oraș. Detalii minore par însă a spune performanțele elevilor lui Declan Kidney: prima victorie din istoria participărilor la Cupa Mondială cu „Wallabies” și câștigarea, tot în premieră, a grupei. Urmează mâine, în sferturi, Țara Galilor. Doar un alt mic obstacol în drumul spre o altă premieră, semifinala competiției?!

Despre O’Driscoll:
este căsătorit cu actrița Amy Huberman
este fan al echipei de fotbal Manchester United
este văr cu doctorul celor de la Arsenal F.C., Gary O’Driscoll
a scris o carte, în 2005, depre cariera lui sportivă, „Un an în centru”

Brian O’Driscoll – carte de vizită
Vârsta: 32 de ani
Greutate/Înălțime: 95 kg/ 1,78 m
Porecla: BOD, Drico
Club: UC Dublin
Selecții: 116
Puncte: 240

Publicat: 06 10. 2011, 22:52
Actualizat: 08 10. 2011, 00:15