Un homosexual declarat arbitrează Noua Zeelandă – Australia, finala Cupei Mondiale de rugby. La 24 de ani, Owens a vrut să se sinucidă! Galezul e autorul unor momente antologice în rugby: „This is not soccer!”, le transmite jucătorilor
Finala Cupei Mondiale de rugby, Noua Zeelandă – Australia, programată sâmbătă, de la ora 18:00 (live pe Digisport și în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro), se va juca pe Twickenham din Londra și va fi condusă de arbitrul Nigel Owens. În vârstă de 44 de ani, galezul care a mai oficiat și la precedentele două ediții ale Cupei Mondiale, este homosexual declarat.
„Faptul că sunt homosexual e dificil în rugby, dar faptul că mi-am dezvăluit orientarea sexuală e ca și cum m-aș fi născut din nou. Devin mereu ținta unor atacuri pentru faptul că sunt gay. Când am intrat în sport, nu avea nimeni astfel de înclinații sexuale sau nu se dezvăluise așa ceva. Ultimul incident pe care l-am am avut a fost în decisivul pentru Six Nations, Anglia – Franța. Înaintea meciului am devenit ținta unor atacuri pe twitter. Eu sunt rezistent, dar astfel de lucruri tot afectează”, dezvăluia Nigel Owens, în luna mai, pentru cotidianul britanic The Independent. În 2007, la Londra, Owens a primit titlul „Gay’s persoanlity of the year” din partea unui grup care apără drepturile homosexualilor.
La 24 de ani, Owens le-a lăsat un bilet părinților și le-a transmis că se va sinucide. A plecat de acasă cu un pistol la piept, scrie Daily Mail, însă galezul a intrat în comă după ce a a amestecat o supradoză de paracetamol cu mai multe sticle de whisky. A fost găsit într-o pădure cu ajutor mai multor elicoptere. „Nu mai acceptam cine și ce eram și am suferit o depresie. Devenisem bulimic și luam steroizi. A fost un moment de cotitură în viața mea”, spunea Nigel. În 2000 a început să arbitreze meciuri din Challenge Cup, iar în prezent este considerat unul dintre cei mai valoroși centrali din lume. Owens va fi primul arbitru gay care oficiază la o finală de Cupă Mondială.
Owens este autorul unor momente antologice în rugbyul mondial. Galezul obișnuiește să-și încheie de multe ori convingătorul discurs din fața căpitanilor din teren sau din fața protagoniștilor unor faze controversate cu afirmația: „This is not soccer!”. Ultima dată a făcut-o la meciul de la Cupa Mondială dintre Africa de Sud și Scoția, când l-a pus punct pe Stuart Hogg de la scoțieni.