Un stadion de 5 stele și o minge ovală!** Gazonul de pe Cluj Arena a avut de suferit de pe urma grămezilor din meciul de rugby

1.000 de oameni au asistat la victoria Stelei

Gazonul de pe Cluj Arena a avut de suferit de pe urma grămezilor din meciul de rugby.

E sâmbătă, puțin peste ora amiezii, iar în jurul stadionului din Parcul Central al Clujului e agitație. Oameni cu fulare cu însemnele Universității se aproapie de Cluj Arena, iar în parcare e aglomerație, semn că stă să înceapă un meci important. Primul lucru puțin ciudat apare la intrarea în stadion. Parcă paza nu e la fel de strictă ca la celelalte meciuri ale lui „U”, din Liga I de fotbal. Intri în stadion, iar la prima privire rămâi surprins. Poarta de fotbal la care în urmă cu câteva ore Ispir, de la Chiajna, lovea bara din penalty, sub privirile pline de speranță ale mijlocașului Muzac, ajuns ad-hoc portar, era scoasă din pământ. Pe teren erau 30 de băieți cam de două ori mai mari decât cei de la fotbal și care apăsau cu câteva sute de kilograme pe gazon. Mingea devenise din rotundă ovală. Totul era schimbat. Pentru prima dată în istorie Cluj Arena nu mai însemna doar fotbal. Însemna și rugby. Unul dintre cele mai impozante stadioane din România și-a deschis porțile și pentru sportul cu balonul oval. Parcă și rugbyștii a căror fizic e de speriat chiar și din tribune aveau emoții. Obișnuiți să joace în locuri vecine cu anonimatul și pe terenuri desfundate, iar acum se simțeau cu adevărat respectați. Puteau să evolueze pe un stadion adevărat, într-un sport care rar se bucură de asemenea privilegii în România.

Ciolocoiu, primul eseu pe Cluj Arena

Începe meciul „U” Cluj – Steaua (n.r. meci din etapa a doua a Superligii), iar spectatorii parcă absorb din priviri ce se întâmplă. Celor familiarizați cu rugbyul nu le vine să creadă, iar cei care au venit doar să asiste la „minune” încearcă să înțeleagă ce se întâmplă. E un sport complicat pentru ei, dar au în față o lecție deschisă. La fiecare oprire, crainicul explică pe îndelete ce s-a greșit, exact ca un profesor, la primul curs din anul I, la facultate. „La galben, jucătorul eliminat stă 10 minute” sau „La eseu se acordă 5 puncte, la transformare 2 puncte” se aude din când în când în boxe. Sunetul difuzorului strică liniștea apăsătoare. Circa 1.000 de oameni se pierd printre celelalte 29.000 de scaune libere. Mai multe bilete s-au vândut la partidele echipei de fotbal, cu porțile închise. Imaginea e tristă, dar pentru rugby e o bucurie. 1.000 de oameni e un număr de spectatori mai mult decât decent, la partidele din campionatul nostru. Lumea e în extaz însă când Cătălin Ciolocoiu reușește un eseu pentru clujeni. Un eseu istoric. Primul pe Cluj Arena. Galeria Universității își face și ea simțită prezența și cântă ca într-un derby la fotbal, chiar dacă Steaua se impune la final cu 19-8.

S-a distrus gazonul
La final, iarba de peste 500.000 de euro de pe Cluj Arena a cedat sub sutele de kilograme ale rugbyștilor. Pe suprafețe mari de teren, gazonul a fost decopertat cu crampoanele, după grămezile ordonate. Încet, încet iarba a fost înlocuită cu mocirla și cel mai probabil așa va rămâne și la meciurile echipei de fotbal. A fost singurul punct negativ al unui meci istoric. O partidă în care nimeni nu a pierdut, din contră rugby-ul a câștigat enorm la capitolul imagine. A fost meciul care a rupt barierele unui stadion, construit în principal pentru fotbal.

Publicat: 01 04. 2013, 11:15
Actualizat: 01 04. 2013, 11:16