Un titlu național pentru o butelie de aragaz

Mihai Bucos unul dintre cei mai mari jucători ai Științei face naveta între Franța și România și spune că este pe jumătate decepționat de cele întâlnite în Valea Jiului, dar și la nivel național.  Mihai Bucos a debutat în rugby la vârsta de 18 ani la Rulmentul Bârlad.

„Înainte să fac rugby am fost o mare speranță la fotbal, tot la Rulmentul Bârlad, în Divizia C  și trebuia să ajung chiar în „B”„ spune Mihai Bucos. A evoluat de-a lungul timpului la echipele: Farul Constanța, timp de 10 ani, și Știința Petroșani, aproape doi ani. A cochetat multă vreme cu echipa națională jucând peste 40 de meciuri oficiale, pe postul de uvertură si fundaș. La 32 de ani a aplecat în Franța unde a continuat să joace până la vârsta de 37 de ani ca jucător-antrenor. A fost timp de 12 ani consilier tehnic federal la Federația Franceză de Rugby.

„Am fost unul dintre puținii străini care au deținut această funcție”, spune Mihai Bucos. Reîntors în țară a vrut să dea o mână de ajutor echipei Știința, care de trei ani se află în eșalonul secund al României.

Reporter: A mai fost vreodată Știința în liga secundă?
Mihai Bucos: Doar când s-a înființat, în urmă cu 60 de ani. De atunci echipa a evoluat numai în prima divizie, fiind vicecampioană națională în anul 1972 și deținătoare a trei Cupe ale României. Nu poate fi o umilință faptul că e în eșalonul secund, dar consider că este o dezamăgire totală, decepție datorită faptului că în Valea Jiului acest sport este popular și e mai mult decât o tradiție. Rugbyștii au reprezentat întotdeauna cu onoare Institutului din Petroșani și întreaga Valea Jiului. După fotbal este pe locul doi ca popularitate.

Reporter: Ce planuri aveați cu Știința?
Mihai Bucos: Am venit cu un proiect pe care l-am prezentat la vremea respectivă. Era un proiect pe 5 ani timp în care trebuia să revenim în primul eșalon. Să revenim acolo unde de fapt ne este locul. Proiectul a căzut la apă, nu a  fost luat în seamă pentru că nu erau fonduri și cei care conduc destinele acestui sport nu au vrut să mă consulte și să țină cont de părerile unui specialist. Din păcate am avut de a face cu oameni care nu au nimic în comun cu spiritul acestui sport și care nici nu au făcut apel la mine să le dau niște sfaturi. Mă deranjează că au afirmat că vor să ajute rugby-ul pentru că ceea ce spun o spun doar de ochii lumii. Am decis să demisionez din funcția onorifică de director tehnic și să-mi văd de drumul meu. Vreau să-mi  îndrept atenția mai mult spre rugb-yul juvenil din Valea Jiului și nu numai. Din păcate echipei Știința îi lipsește o conducere formată din oameni care să cunoască jocul și să fie pasionați de acest sport, cu adevărat nu doar cu vorbele.

Reporter: Rămâneți în Vale în continuare?
Mihai Bucos: Cu sufletul și cu inima voi rămâne în Vale, în schimb nu știu ce va fi la Federație unde se vor face alegeri și vreau să mă angajez și mai mult în proiectele acestui forum.

Reporter: Ce planuri aveți cu echipa națională UNDER 18 al cărui antrenor sunteți?
Mihai Bucos: Obiectivul trasat de Federație este menținerea în grupa de elită. Vrem să câștigăm primul meci cu Italia care va avea loc pe data  de 5 aprilie la Draguignan, în Sudul Franței. Am un lot format din 34 de jucători, dar dintre aceștia vor rămâne doar 26 care vor face deplasarea.

A colindat 30 de țări

„Eu de mic aveam în mine educația asta de a fi un competitor munceam foarte multe și aveam și  puțin talent. Tot ce era cu balonul mi se lipea de mână sau de picior. Când am debutat la Națională antrenorul de atunci spunea că Bucos vine primul la antrenament și pleacă ultimul. Sportivilor de astăzi le lipsește un plan de carieră de formare și de perfecționare. Nu erau mulți bani pe vremea noastră, dar aveam pasiunea în sânge și dorința de demonstra celor mai mari că suntem buni”, a apus  Mihai Bucos care a colindat 30 de țări cu ajutorul acestui sport.

„Când am ieșit campion cu Farul am luat drept primă o butelie de aragaz și toată lumea era mulțumită, plus 3000 de lei. Acea butelie am vândut-o cu 5000 de lei la vremea respectivă.  Astăzi se câștigă mult mai mult și tot mai apar nemulțumiri”.

„Școala de rugby aș cărui proiect este aproape finalizat sper să-și deschidă porțile în cursul lunii aprilie. A fost multă muncă administrativă, dar sper ca totul să fie bine. Școala se va numi CLUBUL SPORTIV DE RUGBY PETROȘANI și se va adresa copiilor cu vârsta între 8și15 ani, atât la  băieți cât și la fete. Președintele acestui club va fi decanul Ioan Dumitrescu, secretar va fi Călin Hotico și eu vicepreședinte. Contăm mult pe ajutorul Consiliului Local pentru că dorim să-l punem președinte de onoare pe primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Obiectivul acestei școli este instruirea și formarea prin sport a acestor copiii și tineri care vor conduce, poate în viitor, destinele acestei țări. Vrem să descoperim tinere talente, a le forma și a le propune clubului Știința și nu mai aici în Vale”.

Loredana Juglea
 

 

Publicat: 10 03. 2009, 14:30
Actualizat: 10 03. 2009, 14:32