Victorie pentru tricolori, în „iadul” de la Nebug: guri de canalizare și ziduri de beton la marginea terenului. INTERVIU – Alin Petrache, după Rusia – România 3-34

  • România a învins ieri Rusia cu 34-3 într-un meci disputat la Nebug, contând pentru Cupa Europeană a Națiunilor.
  • Naționala noastră a luat astfel o opțiune serioasă pentru calificarea directă la Cupa Mondială din 2015, unde va ajunge sigur dacă va învinge Spania pe 22 februarie, la Cluj.

Tricolorii au trecut prin momente grele înainte și în timpul meciului cu Rusia. Locul de disputare s-a schimbat de cinci ori! Mai întâi a fost Soci, gazda din aceste zile a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Apoi, Krasnodar, Nalcik, din nou Krasnodar și, în final, Nebug!

Dar aventura românilor nu s-a încheiat aici. Vlaicu și Compania au găsit la Nebug un teren de rugby din epoca preistorică! La marginea suprafeței de joc sunt guri de canal care au fost acoperite cu pături pentru a se evita accidentări grave! În jurul terenului sunt ziduri de beton pe care s-au pus saltele, pentru a amortizaimpactul jucătorilor cu acestea!

Explică președintele FR Rugby, Alin Petrache: „Ne-au plimbat de colo-colo pentru că voiau să amâne meciul. Noi ne-am dorit foarte mult să se joace și de aceea nici nu am făcut vreo contestație pentru tot ce s-a întâmplat. Și s-a dovedit că am procedat bine, pentru că am învins la scor„.

INTERVIU Alin Petrache: „În câțiva ani, ne vom bate cu marile forțe”

  • Președintele Alin Petrache crede că rugby-ul românesc e pe un drum ascendent.
  • Alin Petrache (38 de ani) e președintele Federației Române de Rugby din aprilie 2009. Ca jucator, el a evoluatpentru Dinamo, RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon si Beziers, îmbrăcând și tricoul naționalei de 50 de ori.

Domnule Petrache, România e ca și calificată la Cupa Mondială din 2015?
Încă nu! Vom fi matematic calificați dacă batem Spania.

Cum a fost în Rusia?
Destul de greu, ținând cont de călătoriile pe care le-am făcut din cauza schimbării locului de disputare. Dar toate șicanele rușilor s-au întors împotriva lor. I-am bătut și asta e cel mai important acum.

Nu au existat accidentări din cauza pereților de beton și a gurilor de canalizare?
Din fericire, nu. Toți băieții sunt ok!

Când va reveni România printre forțele rugby-ului mondial?
Eu cred că în câțiva ani. Ușor-ușor, ne apropiem și chiar am demonstrat toamna trecută că ne putem bate cu marile forțe.

Încă se pune problema alimentației la juniori!
De ce are nevoie România pentru a crește în rugby?
Totul se învârte în jurul banilor. Dacă facem rost de mai mulți bani, putem progresa, putem investi în juniori. Dacă avem juniori care se hrănesc bine, care au o alimentație bună, atunci putem avea în următorii ani și rugbyști valoroși.

Se mai pune problema mâncării în 2014?
Din păcate, da.

Sunteți mulțumiți de banii pe care i-a primit Federația de Rugby de la buget?
Nu sunt mulțumit. Chiar am discutat cu secretarul general al federației și am aranjat un pic bugetul. Sunt cheltuieli mari, avem 11 echipe naționale, trebuie să participăm la Campionate Europene, Mondiale, la divese turnee, meciuri de pregătire. Sperăm să găsim banii necesari, de la sponsori, de la Federația Internațională.

Se investește în juniori la rugby?
Avem, normal, astfel de preocupări. Din păcate, Ministerul desființează cluburi sportive, școli sportive. Repet, ca să fiu bine înțeles: dacă vrem performanță, e nevoie de bani. Sperăm să găsim sursele de finanțare necesare.

  • INFO: România a participat la toate cele șapte turnee finale ale Cupei Mondiale disputate din 1981 încoace și e aproape de al optulea!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat: 09 02. 2014, 17:24
Actualizat: 09 02. 2014, 21:38