Băiatul cu zâmbet larg lipit pe chip, Bryan Habana (28 de ani), reprezintă una dintre figurile legendare ale rugby-ului, momentul său de glorie consumându-se în finala Cupei Mondiale din 2007, când i-a purtat pe sud-africani spre titlul suprem. În Noua Zeelandă, cel supranumit „Mașina de eseuri” țintește tot cea mai strălucitoare medalie, dar în calea sa, în sferturi, se ivește redutabila Australie (duminică, ora 8:00, live pe Digi Sport 1).
Viteza e o condiție sine qua non pentru formarea unei aripi, însă vedeta Springboks ar intra oricând și într-o semifinală olimpică a probei-regină din atletism. „Dă-i un spațiu de cinci metri și riști să-l vezi în câteva secunde din spate, culcând balonul în terenul de țintă cu senzaționalul său plonjon”, sună caracterizarea împământenită în sportul cu balonul țuguiat. Părinții l-au botezat Bryan, după fostul căpitan al naționalei de fotbal a Angliei, Bryan Robson, însă nu ritmul de metronom i-a conferit celebritatea, ci viteza supersonică! Și pentru un rugbist de gabarit (1,80 m și 95 kg) e de-a dreptul incredibil să parcurgi 100 m în 10,20 (recordul României 10,21! – Daniel Cojocaru în 1991), timpul uluitor propulsându-l pe piedestalul cuvenit „celui mai iute rugbist al planetei”.
L-a egalat pe Lomu Bryan a debutat în sportul cu balonul oval pe poziția de centru, însă la primul său meci în națională, pe Twickenham, contra Angliei (2004), a izbutit un eseu din prima atingere. A devenit treptat un pericol pentru adversari, iar la precedenta Cupă Mondială, după ce a egalat recordul de eseuri marcate pe parcursul unei ediții (8), vârf ce-i aparținea lui Jonah Lomu (1999), a dobândit imaginea unui superstar, poziție pe care se simte extrem de confortabil.
Povestea cu ghepardul Adorat de fani, preferatul mass‑media și asaltat cu diverse contracte de publicitate, Habana s-a arătat mereu deschis provocărilor. Iar anul 2007 avea să-i bată la ușă cu o propunere de nerefuzat, o cursă umăr la umăr cu un ghepard, cel mai rapid animal terestru. Inițiată pentru o cauză nobilă, „finala” era inclusă într-un program de salvare a gheparzilor din sălbăticia Africii, iar Habana a acceptat fără să clipească: „Voi face totul pentru conservarea speciei gheparzilor”, afirma aripa, referindu-se la posibila dispariție a acestora – acum 100 de ani în sălbăticia continentului negru trăiau 100.000 de exemplare, acum, din cauza braconajului, s-a ajuns doar la 8.000.
La foto-finiș Marea înfruntare avea să se petreacă într-o rezervație din Africa de Sud, pe iarbă, sub atenta supraveghere a dresorilor. Pe culoarul unu, Cetane, o femelă de doi ani și jumătate, orfană de la naștere, după ce braconierii îi împușcaseră mama. Dresată și crescută în captivitate. „Asta nu înseamnă că n-am tremurat puțin”, avea să recunoască ulterior Habana, poziționat în cel de-al doilea bloc‑start, dar cu un avans de 30 m. „Am optat astfel pentru a preîntâmpina un accident nedorit, dar și ținând cont că un ghepard atinge 110 km/h în trei secunde!”, explicau membrii organizației DeWildt Cheetah. Habana a sprintat incredibil, și-a menținut viteza constantă, și-a conservat avansul până spre final, iar câștigătorul a fost identificat abia la foto-finiș. Cine a trecut primul linia de sosire… rămâne să ghiciți dumneavoastră. Vă mai spunem doar că unul dintre concurenți a cerut revanșa, dar după aproximativ 10 minute de la prima cursă, pe cea de-a doua a pierdut-o clar.
Program sferturi Irlanda – Țara Galilor, sâmbătă, ora 08:00 Anglia – Franța, sâmbătă, ora 10:30 Africa de Sud – Australia, duminică, ora 08:00 Noua Zeelandă – Argentina, duminică, ora 10:30
Semifinale: 15.10 Câștigătoarea Irlanda/Țara Galilor – câștigătoarea Anglia/Franța 16.10 Câștigătoarea Africa de Sud/ Australia – câștigătoarea Noua Zeelandă/ Argentina
Finale: 21.10 Finala mică, 23.10 Finala mare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER