Virusul-mutant din Africa de Sud dă peste cap sportul românesc! Lotul unei echipe de club intră în carantină timp de 10 zile | EXCLUSIV
Știința CSM Baia Mare, campioana en-titre a României la rugby, se află în Africa de Sud unde a susținut două meciuri în cadrul puternicului turneu Toyota Challenge Cup găzduit la Bloemfontein.
Conform noilor reguli introduse azi, rugbiștii vor intra în carantină timp de 10 zile astfel că finala Cupei României la rugby de sâmbăta viitoare, între băimăreni și SCM Timișoara, se află sub semnul întrebării.
Meciul era programat pe arena Arcul de Triumf sâmbătă, 11 decembrie, și ar fi trebuit să stabilească echipa câștigătoare a Cupei României la rugby ediția 2021.
Virusul-mutant din Africa de Sud dă peste cap sportul românesc! Lotul unei echipe de club intră în carantină timp de 10 zile | EXCLUSIV
Pînă atunci trec 14 zile de carantină sau 10 cu prezentarea de test negativ, însă marea problemă e că formația din Baia Mare nu se poate antrena în acest interval.
Este posibil ca FR de Rugby să amâne confruntarea, dar există și varianta ca întreg lotul să se izoleze și să se efectueze antrenamente în formulă completă. Iar finala de peste două săptămâni să se joace fără niciun fel de probleme, dacă testele ies negative. Lotul băimărenilor revine în țară în noaptea de duminică spre luni.
CSM Ştiinţa Baia Mare a surclasat formaţia Free State XV cu scorul de 72-14 (41-14), sâmbăta trecută, la Bloemfontein, în primul său meci test în Africa de Sud, iar vineri a pierdut, scor 5-54 (5-25) cu Toyota Cheetahs.
“Qatar Airlines a anulat toate zborurile din Africa de Sud spre Europa. Agenția care a luat biletele, caută acum variante de zbor cu alte companii. Sigur azi nu plecăm, așa cum era preconizat.”, a declarat la RFI antrenorul principal de la Baia Mare, Eugen Apjok, vorbind de la Bloemfontein pentru RFI.
“În zona unde suntem noi, nu sunt cazuri de Covid cu noua variantă, deocamdată. În ceea ce privește lotul nostru, am făcut cu toții joi test rapid și toți am fost negativi, iar vineri am făcut test PCR și toți suntem negativi. Sper să se găsească o soluție să ne întoarcem acasă. Dar cei de acasă trebuie să știe că noi toți din delegație suntem bine”, a mai spus Eugen Apjok.
Ce a anunțat Alexandru Rafila?
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat că printre măsurile luate de CNSU, în contextul apariţiei noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2, este obligatorie carantinarea cetăţenilor români care vin din zonele respective timp de 14 zile, iar cei care după 10 zile au test negativ, pot ieşi din carantină. De asemenea, INSP va verifica dacă această variantă de coronavirus este prezentă şi în România.
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat că în România sunt şapte laboratoare care fac secvenţieri şi au fost alertatea spitalelelor COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând.
”Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, subliniază ea.
Toate țările europene au luat măsuri după apariția virusului-mutant denumit și Omicron
Europenii care se întorc din aceste regiuni este necesar să fie plasaţi în ”carantine stricte”, insistă ea.
Mai multe state membre UE – între care Franţa, Germania, Italia şi Olanda – au luat deja astfel de măsuri.
Cazuri de contaminare cu această nouă variantă, descoperită în Africa de sud au fost descoperite la Hong Kong, în Israel – o persoană care s-a întors din Malawi -, dar şi în Belgia – o persoană care a revenit din Egipt.
Africa de Sud este oficial ţara africană cel mai puternic afectată de pandemie şi se confruntă cu o înmulţire exponenţială a contaminărilor.
În această ţară s-au înregistrat peste 2,9 milioane de cazuri de infectare şi aproape 89.800 de morţi.