Vor forma România și Republica Moldova o singură echipă? EXCLUSIV Răspunsul venit de la București #România100
După ce Robert Adam, cercetător în istoria sportului la Universitatea Libera din Bruxelles, a propus unirea echipelor naționale de rugby ale României și Republicii Moldova, ProSport a luat legătura cu președintele Federației Române de Rubgy, Alin Petrache. Omul aflat în fruntea „Stejarilor” a salutat această inițiativă, dar a recunoscut că pentru moment nu s-a discutat despre așa ceva la București.
„Sunt doar zvonuri. La Federația Română de Rugby nu s-a discutat despre așa ceva. Nici nu știu cum ar putea fi posibil din punct de vedere legal. Desigur, ne curge același sânge prin vene, vorbim aceeași limbă, dar nu putem juca împreună. Sunt doar zvonuri și nimic mai mult”, a spus Alin Petrache, pentru ProSport.
Într-un material postat pe site-ul Club 16, Robert Adam a lansat această propunere: „O echipă de rugby unificată a României și Republicii Moldova ar fi deopotrivă un omagiu adus de Centenar comunității de limbă și istorie, precum și o un pas spre stoparea declinului rugbyului pe ambele maluri ale Prutului.
Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Republica Irlanda, participă în competițiile de rugby cu o echipă unificată. Nu și la alte sporturi (de pildă la fotbal). Pasivul istoric dintre republicani și loialiști (sau catolici și protestanți) în Irlanda de Nord este unul considerabil, cu peste 3500 de morți într-un conflict armat de zeci de ani. Și totuși, echipa unificată de rugby a rezistat și a devenit un simbol al concilierii.
Așadar, precedente există, iar pentru rugbiul românesc această integrare l-ar putea propulsa în atenția publicului intern și a decidenților. În prezent, audiențele meciurilor de rugby televizate din Superligă, precum și numărul de spectatori sunt foarte reduse, chiar în comparație cu alte sporturi de echipă (baschet, handbal, chiar hochei). La ultimul meci al naționalei, în București, contra redutabilei echipe a SUA, doar 500 de spectatori au venit în Ghencea să îi vadă pe Stejari. Mai puțini de pildă decât cei 1000 care încurajau în primăvară România la Madrid, contra Spaniei.”
S-a întâmplat și la tenis de masă
În semifinalele Campionatelor Mondiale de tenis de masă, Coreea de Sud și Coreea de Nord au format o echipă unificată. Cum s-a ajuns aici? Cele două echipe ar fi trebuit să se dueleze în sferturile de finală, dar nimeni nu a vrut să participe la un asemenea meci. Propunerea a fost acceptată de Federația Internațională, astfel că cele două națiuni au vut permisiunea de a forma o echipă comună în penultimul act.