S-a deschis Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan Brașov. Este al doilea de acest profil din România. Promisiunea șefului COSR, Mihai Covaliu
Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan Brașov, cel mai tânăr muzeu al țării și-a deschis, astăzi, porțile.
Deschiderea muzeuului e marcată de evenimentul „Nopți albe la Olimpia”, în weekendul 22 – 24 martie 2024. Muzeul Sportului și Turismului Montan Brașov este un proiect coordonat de Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brașov și echipa sa.
S-a deschis Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan Brașov. Este al doilea de acest profil din România. Promisiunea șefului COSR, brașoveanul Mihai Covaliu
„Avem un tezaur valoros, nu doar la nivel național, cât și internațional. Sunt bunuri culturale cu valoare de patrimoniu istoric sportiv care pot fi incluse, fără, probleme, la muzeele de profil din străinătate. Avem piese de colecție de la sfârșitul secolului 19, din ciclism, schi, patinaj. Apoi, din perioada interbelică avem trofee inedite, rar o să găsiți o plachetă de campion național la handbal din 1937.
Nu pot să spun care este piesa de rezistență muzeului, ar fi nedrept, dar fiecare piesă are în spate o poveste frumoasă.
Sunt fericit că avem o medalie de aur cucerită de România la handbal în 11 din 1956, dar și numere de concurs de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la St. Moritz (1948) și Oslo (1952). Cele mai vechi piese din muzeu sunt măștile de scrimă din a a doua jumătate a secolului 19, dar și schiuri tot din aceea perioadă. Un lucru este clar, nu este un muzeu clasic, este o instituție culturală deschisă” a spus Pepene.
Al doilea muzeu al sportului din România
În afara Muzeului Sportului de la COSR, muzeul brașovean este al doilea de acest profil din țară.
Locația aleasă este la baza Olimpia într-o clădire construită în 1896. „Este al doilea muzeu al sportului din România, după cel de la COSR. Este proiectul meu, dar am avut în spate o echipă extraordinară de care sunt mândru, asta în ciuda faptului că angajații au cele mai mici salarii din toate domeniile! Temelia acestui muzeu o reprezintă cei trei restauratori ai muzeului și nu am cuvinte să le mulțumesc”, a spus Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brașov.
La inaugurare au fost prezenți Mihai Covaliu, președintele COSR, Adrian Vestea, ministrul Dezvoltării, Gheorghe Gîrniță, fost viceampion mondial la biatlon, Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon, dar și vicepreşedinţii CJ Brașov, Ciprian Sterpu şi Szenner Zoltan.
„A fost cumplit”
Pepene spune că ar fi dorit ca lucrările să fie finalizate acum acum câțiva ani, dar neseriozitatea firmelor de construcții a dus la această întârziere.
„Am fi vrut să deschidem acest muzeu acum câțiva ani. Decizia de a se construi această clădire s-a luat acum fix 130 de ani. Cel mai frumos, este că după 130 de ani ne întoarcem la spiritul pe care l-au avut brașovenii care au inaugurat această clădire. Apoi, în urmă cu fix 60 de ani, brașovenii au deschis aici primul muzeu dedicat sportului din România, este pentru prima oară când avem o clădire la standardele unui muzeu. În 2016, CJ Brașov a luat clădirea, iar din 2017 a cedat clădirea Muzeului de Istorie Brașov.
Înainte au fost oameni care au dorit să amenajeze aici o cârciumă, pentru că după 1990 așa a și fost! Din fericire, Olimpia a scăpat de această destinație. În 2019, am depus o cerere de finanțare cu fonduri nerambursabile acordate de Norvegia, Islanda și Lichenstein pentru amenajarea expoziției de la parter. În rest, toate lucrările de la clădire au fost finanțate de CJ Brașov. Am schimbat vrei două firme, a fost cumplit, dar în final am ajuns aici”, a spus Nicolae Pepene.
Promisiunea lui Mihai Covaliu
Prezent la inaugurare, brașoveanul Mihai Covaliu, președintele COSR, fost campion olimpic, spune că Brașov poate propune organizarea FOTE 2027.
„Pentru mine este o onoare că sunt brașovean și sunt onorat că reprezint Brașovul. Brașovenii merită un astfel de muzeu pentru întreaga istorie și cultură. Îmi doresc ca acest muzeu să fie plin de copii pentru sunt convins că vor găsi aici un izvor de inspirație pentru dezvoltarea lor ulterioară. În 2013 Brașovul a organizat FOTE, încercăm să aducem din nou flacăra olimpică la Brașov. Poate chiar în 2027, asta daca se mai construiește un patinoar și se investește în infrastructură, pentru că Brașovul trebuie să devină centrul sporturilor de iarnă”, a declarat șeful COSR. Covaliu a promis că va dona o piesă din colecția personală pentru Muzeul Sportului din Brașov. Cu siguranță voi găsi o piesă din colecția mea pe care să o donez muzeului.
Nu este nicio problemă, încă mai am echipament sportiv din perioada în care activam „, a spus Covaliu. Întrebat câte medalii se așteaptă să câștige delegația României la Jocurile Olimpice la Paris, șeful COSR a spus doar „cât mai multe”.
Foto: Monitorul Expres