Cu 49 de zile înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Soci, lotul României este încă departe de a fi definitivat. În principiu, delegația tricoloră va avea în Rusia între 22-26 de sportivi, în probe precum biatlon, schi fond, schi alpin, sanie, skeleton, bob sau patinaj artistic. De asemenea, România mai are șanse să fie reprezentată la snowboard sau sărituri cu schiurile, calificările fiind deschise până spre data de 20 ianuarie.
România are deja alocate locuri în cadrul diferitelor probe, însă nominal, sportivii care vor merge la Soci, încă nu au fost anunțați. Patinatorul Zoltan Kelemen are calificarea asigurată de mult timp, Paul Pepene (schi fond) sau Marinela Mazilu (skeleton) fiind, la rândul lor, aproape suiți în aeronava care va zbura la începutul lunii februarie spre Rusia. Cea mai delicată situație pare a fi în biatlonul feminin. Disciplină în care vom avea o singură reprezentantă în loc de patru, așa cum era de așteptat. Situația s-a complicat încă din primăvara trecută, când ștafeta României a fost descalificată la Campionatele Mondiale de la Nove Mesto. Tofalvi & Co au terminat concursul respectiv pe locul 11, dar n-au avut clasament la omologarea rezultatelor întrucât pe schimbul trei Luminița Pișcoran a încurcat traseul. În loc să urmeze culoarul spre care ar fi trebuit să predea ștafeta, sportiva a luat-o spre sosire. Astfel, echipa țării noastre a ieșit din Top 20 al ierarhiei mondiale, astfel că nu a mai prins loc în poligonul de la Soci. Adică o calificare cu ștafeta, care i-ar fi garantat și patru sportive la probele individuale. România a intrat astfel în categoria națiunilor care au primit doar câteun loc / sportiv, situație care a încurcat toate calculele.
Reka Ferencz a rupt gura târgului săptămâna trecută, în Franța
Eva Tofalvi (35 ani) era, în mod normal, sportiva care ar fi fost în pole-position pentru a merge la Jocurile Olimpice. Experiența acumulată (n.r. inclusiv prin patru prezențe la Jocurile Olimpice), dar și rezultatele din ultimii 15 ani o îndreptățeau pe biatlonista din Miercurea Ciuc să creadă că va ajunge la o cifră record pentru sporturile de iarnă din România, a cincea participare în competiția supremă. Numai că, în urmă cu o săptămână, în Franța, la etapa disputată la Annecy – Le Grand Bornand, Reka Ferencz a dat lovitura. A tras cu zero în proba de sprint, a treminat pe locul 18 și a devenit sportiva din țară cel mai bine clasată în ierarhia Cupei Mondiale. În vară, în Biroul Executiv, decizia luată de șefii Federației Române de Schi și Biatlon a fost clară: „Cine stă cel mai bine în clasamentul mondial, merge la Jocurile Olimpice!”. Astfel, obiectivul Evei de a merge la o nouă ediție a Jocurilor Olimpice a devenit mai degrabă improbabil, iar situația în cadrul lotului destul de complicată și tensionată.
10 sportivi speră să aibă FRSB la JO de la Soci, repartizați astfel: 2 biatlon, 5 schi fond, 3 schi alpin, 1 snowboard, 1 sărituri
Federația Română de Schi și Biatlon a avut ieri din nou Birou Executiv, în care situația de la biatlon a fost rediscutată. A rămas însă fermă în decizia pe care a anunțat-o în vară. „Cel mai bun în punctaje merge la Jocurile Olimpice, atât la feminin, cât și la masculin. Dintr-o greșeală copilărească nu avem ștafetă la Soci, trebuie să nominalizăm numai o sportivă, iar cea mai în formă obține calificarea. Mai sunt trei etape de Cupă Mondială la începutul anului viitor, iar pe 20 ianuarie tragem linie. Probabil că este ceva tensiune, dar sper ca sportivele să rămână prietene, iar fiecare să dea maximum”, ne-a declarat Puiu Gașpar, secretarul general al FRSB. Poziția COSR-ului este similară cu cea a federației de specailitate. „Eva și Reka sunt două sportive meritorii, nu poți anula șansa niciuneia, astfel că performanța sportivă trebuie să decidă”, a susținut și Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.
După trei etape ale Cupei Mondiale, Reka Ferencz ocupă locul 42 în ierarhia generală (n.r. a mai obținut un loc 30 și în proba de urmărire desfășurată în Franța), cu 34 de puncte. În poziția a doua se regăsește Luminița Pișcoran (locul 71, 4 puncte), sportivă care nu trebuie omisă nici ea în lupta pentru calificare, în timp ce Eva Tofalvi a obținut un singur punct și ocupă locul 77. Cele trei sportive mai au teoretic, până în 20 ianuarie, șase curse în care au ocazia să puncteze: Oberhof (3-5 ianaurie, sprint, pursuit), Rupholding (8-12 ianuarie, individual, pursuit) și Antholz-Anterselva (16-19 ianuarie, sprint, pursuit). FRSB a impus și un obiectiv pentru sportiva care ne va reprezenta la JO, o clasare între cele mai bune 15 sportive într-una din probele în care vor lua startul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER