Garry Kasparov a lămurit motivul pentru care unii șahiști geniali nu au ajuns campioni mondiali: „Mereu cu un pas în spate. Cine a trebuit să câștige, a făcut-o!” | VIDEO EXCLUSIV
This browser does not support the video element.
Garry Kasparov a explicat pentru ProSport ce le-a lipsit unor nume mari din șah, ca Paul Keres, Viktor Korchnoi sau Vasyl Ivanchuk, să devină campioni mondiali.
Aflat în România cu ocazia Superbet Chess Classic România 2022, Kasparov este considerat cel mai mare jucător de șah din lume. La doar 22 de ani a cucerit titlul mondial și devenea cel mai tânăr campion din istoria sportului minții.
Meciurile Garry Kasparov – Anatoly Karpov sunt celebre, cei doi rivali de la tabla de șah mutând disputa la nivel politic.
Garry Kasparov a lămurit motivul pentru care unii șahiști geniali nu au ajuns campioni mondiali: „Mereu cu un pas în spate. Cine a trebuit să câștige, a făcut-o!”
Kasparov s-a retras în 2005, dar relațiile sale cu FIDE s-au răcit din 1993. De altfel, el a declarat că Federația Internațională de Șah e controlată de KGB.
În istoria recentă a șahului, Magnus Carlsen este cel care a dominat șahul. Norvegianul l-a avut pentru un an ca antrenor chiar pe legendarul Kasparov.
„Nu cred că cineva mă putea bate atunci când am fost campion mondial. Problema e că dacă cineva are talent, dar nu a reușit să ajungă în vârf înseamnă că i-a lipsit ceva. Da, avem jucători mari ca Paul Keres (n.red. – considerat cel mai bun jucător care nu a devenit campion mondial) sau Viktor Korchnoi care au fost mereu aproape, dar cu un pas în spate. Asta înseamnă că le-a lipsit o parte din ingredientele importante, ceva i-a împiedicat să câștige. Cine a trebuit să câștige, a făcut-o! Magnus Carlsen e campion mondial, la fel și Viswanathan Anand sau Vladimir Kramnik. Dar sunt multe nume mari, cum ar fi Vasyl Ivanchuk, un fenomenal jucător, însă mereu cu un pas în spate pentru a ajunge în top” a declarat Garry Kasparov pentru ProSport.
- Garry Kasparov, despre psihologie militară, hipnoză și doping în șah: „Orice influență poate avea efect”