O victorie și patru remize în runda a opta a primei etape din Grand Chess Tour. Șahistul român, pe locul 4 înainte de ultima rundă a competiției

O victorie și patru remize în runda a opta a primei etape din Grand Chess Tour. Șahistul român, pe locul 4 înainte de ultima rundă a competiției
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mințile briliante ale șahului mondial, prezente la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat vineri cea de-a opta rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu victoria americanului de origine cubaneză, Leinier Dominguez, în faţa azerului Shakhriyar Mamedyarov, campionul de anul trecut de la Bucureşti. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează:

  • Shakhriyar Mamedyarov –       Leinier Dominguez 0 – 1
  • Wesley So     –       Alireza Firouzja ½ – ½
  • Maxime Vachier-Lagrave –       Bogdan Deac ½ – ½
  • Fabiano Caruana     –       Richard Rapport ½ – ½
  • Ian Nepomniachtchi     –       Levon Aronian ½ – ½

Au fost trei mutări ceremoniale care au deschis runda a opta a competiției – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, la partida dintre Bogdan Deac – Maxime Vachier-Lagrave, luptătorul de K1, Benny Adegbuyi a făcut prima mutare la partida dintre Wesley So – Alireza Firouzja și micuța șahistă Emma Crețescu, vicecampioană națională la categoria de vârstă 10 ani, la partida Fabiano Caruana – Richard Rapport.

Cronica rundei a opta din Superbet Chess Classic România 2022

Wesley So – Alireza Firouzja ½ – ½

Tânărul jucător de origine iraniană a propus o deschidere tăioasă, mai precis Indiana Regelui. Surpriza a venit din partea liderului acestui turneu, care a ales o variantă mai liniștită. După primele mutări s-au schimbat Damele și s-a ajuns într-un final relativ egal. Niciunul dintre cei jucători nu au avut șanse reale de câștig, iar partida s-a încheiat remiză. În urma acestui rezultat, Wesley So acumulează 5 puncte și se menține în fruntea clasamentului.

Ian Nepomniachtchi – Levon Aronian ½ – ½

A început ca o partidă liniștită, care părea că duce către o remiză rapidă. Levon Aronian avea piesele negre, se afla la conducerea turneului alături de Wesley So, iar o remiză nu l-ar fi deranjat prea tare. În schimb, la mutarea 22, într-o poziție echilibrată, marele maestru armean a ales să riște. S-a intrat într-o poziție dezechilibrată care putea avea orice rezultat. Încet și sigur, Ian a reușit să-și consolideze poziția și să obțină un avantaj decisiv. Inventivitatea și inspirația lui Levon au făcut ca partida să se încheie la egalitate, într-o poziție parcă desprinsă dintr-un studiu.

Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac ½ – ½

Bogdan a ales varianta Petrov, considerată mult mai liniștită decât deschiderea Siciliana jucată împotriva lui Lenier Dominguez. Maxime a părut că are un mic avantaj, dar s-a lovit de mutările exacte făcute de către cel mai bine cotat jucător român. La un moment dat părea că Bogdan va putea obține chiar mai mult decât o remiză, dar marele maestru francez este totuși un jucător de top mondial și a simțit foarte bine când e momentul să simplice jocul. În urma mai multor schimburi consecutive de piese s-a ajuns într-un final complet egal și astfel partida s-a încheiat remiză.

Fabiano Caruana – Richard Rapport ½ – ½

Chiar dacă venea după o înfrângere, Richard Rapport a decis să riște și a ales să joace apărarea siciliană. La mijlocul partidei părea că este dominat total de către marele maestru american. Ca de fiecare dată, extrem de inventiv, a reușit să găsească niște continuări ingenioase care l-au pus în dificultate pe Fabiano. Fostul challenger la titlul mondial a simțit pericolul și a reușit să temporizeze jocul și să obțină remiza.

Shakhriyar Mamedyarov – Lenier Dominguez 0-1 

Shakh, câștigătorul de anul trecut, a încercat să obțină cea de-a doua victorie consecutivă. Avea piesele albe, iar adversarul a mai pierdut partide în cadrul acestui turneu. A încercat să complice o poziție egală, iar la un moment dat părea că sorții sunt în favoarea sa. Din păcate pentru marele maestru azer, suita de mutări inexacte a făcut să ajungă într-o poziție extrem de dificilă. Cu doar 4 mutări înainte de a ceda partida, poziția era echilibrată și nimic nu anunța înfrângerea. În schimb, ultima mutare Dg8, i-a permis jucătorului american să își centralizeze Dama și să obțină victoria.

Clasamentul după runda a opta:

1-2   Wesley So 5p; Levon Aronian 5p

3       Maxime Vachier-Lagrave 4,5p;

4-7    Bogdan Deac 4p; Fabiano Caruana 4p; Alireza Firouzja 4p; Leinier Dominguez 4p;

8       Ian Nepomniachtchi 3,5p;

9-10  Shakhriyar Mamedyarov 3p; Richard Rapport 3p

Programul rundei a noua:

Cea de-a noua rundă și ultima din cadrul competiției va începe sâmbătă, la ora 14.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

Levon Aronian                 –         Shakhriyar Mamedyarov

Richard Rapport              –         Ian Nepomniachtchi

Bogdan Deac                  –         Fabiano Caruana

Alireza Firouzja               –         Maxime Vachier-Lagrave

Leinier Perez Dominguez –         Wesley So

Tot astăzi are loc, începând cu orele 19.00-19:30, ceremonia de premiere a câștigătorilor etapei de la București.

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai. Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Sâmbătă, în ultima zi competițională, partidele încep la orele 14.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România.

Andrei Preotu / Autor
Aventura lui Andrei Preotu a început încă din 1996, atunci când a fost invitatul lui Ovidiu Ioanițoaia la „Procesul Europenelor”. În 2006 a ajuns la Fanatik, primul loc de muncă. Apoi, a semnat cu NewsIn. După aventura de la OnlineSport, a urmat o perioadă de aproape zece ani în care ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Un oficial german vrea relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei.  El afirmă că măsurile afectează mai mult Germania și UE decât pe Putin
Un oficial german vrea relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei. El afirmă că măsurile afectează mai mult Germania și UE decât pe…
Ce și-a cumpărat omul de afaceri găsit mort într-o parcare din București înainte de tragedie 😲
Ce și-a cumpărat omul de afaceri găsit mort într-o parcare din București înainte de tragedie 😲
Regele Charles a ajuns la spital, la un an de când a fost diagnosticat cu cancer! Ce se întâmplă acum cu Monarhul Britanic
Regele Charles a ajuns la spital, la un an de când a fost diagnosticat cu cancer! Ce se întâmplă acum…
Memphis Depay s-a reinventat în Brazilia și primește un bonus uriaș pentru câștigarea primului trofeu
Memphis Depay s-a reinventat în Brazilia și primește un bonus uriaș pentru câștigarea primului trofeu
Totul este gata! Conducerea Rapidului a luat decizia finală cu privire la Marius Şumudică, la scurt timp după eşecul cu Universitatea Craiova Craiova! Anunţul momentului în Giuleşti | VIDEO EXCLUSIV
Totul este gata! Conducerea Rapidului a luat decizia finală cu privire la Marius Şumudică, la scurt timp după eşecul cu…
800 de bilete pe numele lui Mustaţă! Liderul galeriei a răbufnit şi a ameninţat că fanii FCSB nu intră pe Arena Naţională:
800 de bilete pe numele lui Mustaţă! Liderul galeriei a răbufnit şi a ameninţat că fanii FCSB nu intră pe…
Babs, de nerecunoscut! Cum arată acum fosta iubită a lui Dorian Popa. Operațiile estetice i-au schimbat complet înfățișarea
Babs, de nerecunoscut! Cum arată acum fosta iubită a lui Dorian Popa. Operațiile estetice i-au schimbat complet înfățișarea
Breaking News! Este şoc maxim în fotbalul românesc
Breaking News! Este şoc maxim în fotbalul românesc
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc:
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Jocurile ASCUNSE pentru intrarea României în Primul Război Mondial
Jocurile ASCUNSE pentru intrarea României în Primul Război Mondial
Mi-e ruşine! Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Mi-e ruşine! Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei…
Cum arată Claudia Presăcan și ce a ajuns să facă pentru bani, la 25 de ani de la retragerea din gimnastică
Cum arată Claudia Presăcan și ce a ajuns să facă pentru bani, la 25 de ani de la retragerea din…
Interzis pentru cei care au casă la curte. Copacul pe care nu ai voie să-l plantezi niciodată în curte
Interzis pentru cei care au casă la curte. Copacul pe care nu ai voie să-l plantezi niciodată în curte
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din  Bacău și avea un copil, rămas orfan de tată
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din Bacău și avea un copil,…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
BYD vine în România! Am condus BYD Sealion 7. Primele impresii din spatele volanului
BYD vine în România! Am condus BYD Sealion 7. Primele impresii din spatele volanului
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit…
×