Povestea unui vis! Deși este încă junioară, șahista ieșeană Miruna Lehaci a cucerit doi ani la rând titlul național la senioare. „Am venit clar cu gândul să-mi păstrez titlul de campioană. Se vede că am evoluat șahistic și psihologic”. SPECIAL
Ieșeanca Miruna Lehaci începe să devină un nume tot mai sonor în șahul românesc și internațional. La nici 20 de ani, vârstă pe care o va împlini pe 28 martie, sportiva pregătită la clubul CSM Iași 2020 de prof. Vlad Ungureanu a cucerit, sâmbătă, al doilea titlu național consecutiv la senioare, o performanță incredibilă pentru o șahistă aflată în ultimul an de juniorat.
La Campionatul Național de la Eforie Nord, Miruna a obținut 7 puncte din 9 posibile prin 5 victorii și 4 remize și și-a păstrat coroana Campionatului Național de senioare cucerită pentru prima dată anul trecut, la 18 ani. Șahista ieșeană a devansat sportive de top precum Alessia Ciolacu (argint), Luminița Cosma (bronz) sau Corina Peptan (de 12 ori campioană națională).
Miruna Lehaci, încrezătoare: „Am venit clar cu gândul să-mi păstrez titlul de campioană. Se vede că am evoluat șahistic și psihologic”
Deși încă este junioară, Miruna a dat dovadă de stăpânire de sine în momentele cheie ale competiției, a forțat atunci când a trebuit, a jucat strategic când avea deja un avans considerabil și nu a mai riscat nimic pe final, devenind campioană națională cu o rundă înainte de încheierea concursului de la Eforie Nord.
Miruna recunoaște că s-a maturizat din punct de vedere șahistic față de ediția de anul trecut și spune că se aștepta să câștige aurul, acesta fiind obiectivul cu care a plecat la malul mării.
„Sunt foarte fericită pentru acest nou titlu, dar nu pot să zic că a fost ceva neașteptat. Anul trecut am avut mult mai multe emoții când am jucat și am câștigat titlul pentru prima dată. Anul acesta am venit clar cu obiectivul de a câștiga aurul și mă bucur că am reușit. Sincer, mi s-a părut mai greu anul trecut, pentru că la ediția din acest an se vede că am evoluat din punct de vedere șahistic, dar și psihologic. Noi jucăm cu aceleași jucătoare și cumva le-am analizat. Se vede că am jucat mult mai bine decât anul trecut”, a declarat Miruna Lehaci, pentru ProSport.
Miruna Lehaci s-a temut degeaba: „Nu am simțit presiunea”
Șahista de la CSM Iași 2020 se aștepta să aibă o presiune mai mare, ținând cont că avea de apărat un titlu la senioare, dar nu a resimțit acest lucru.
„Și eu credeam că va fi o presiune pe mine, dar nu am avut. Nu am simțit această presiune. Cumva a venit totul de la sine, știam că o sâ câștig. Am făcut tot 7 puncte, ca și anul trecut, dar atunci cu mai multe peripeții. Acum au fost runde pe care puteam să le câștig, șahistic am avut poziții să câștig, dar am remizat în cele din urmă. Dar nu a fost deloc ușor, au fost foarte multe participante față de anul trecut și multe junioare bune, care oricând pot să câștige, sunt capabile oricând să câștige. Trebuie să știi cum să le abordezi, să le bați pe baza experienței acumulate”, a completat Miruna Lehaci.
Ea avut un start perfect de concurs, fiind detașată față de urmăritoare chiar și după jumătatea întrecerii.
„Am început foarte bine competiția, în runda a 6-a aveam 5,5 puncte și după aceea am lăsat-o un pic mai ușor, pentru că aveam un avans foarte mare față de celelalte jucătoare. Jucasem foarte bine până atunci și câștigasem aproape toate partidele. De mică sunt o jucătoare ofensivă, dar la acest campionat am încercat cumva să merg și pe strategie. Este un succes foarte important, care îmi asigură și participarea la Olimpiada de Șah de la Budapesta, în echipa olimpică, iar acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine”, a mai spus sportiva.
Victorii cu Corina Peptan și Alessia Ciolacu, remize cu Luminița Cosma și Mihaela Sandu
La fel ca la ediția de anul trecut, când a cucerit aurul, la Sebeș, la doar 18 ani, Miruna Lehaci a învins-o la Eforie Nord pe multipla campioană Corina Peptan, de 12 ori medaliată cu aur la Naționale. A fost poate victoria ce i-a netezit un nou drum spre aur.
Anul trecut, Miruna a remizat cu Mihaela Sandu și Mihaela Dragomirescu (sportivele care au completat podiumul), iar în acest an a învins-o pe medaliata cu argint Alessia Ciolacu și a remizat cu Luminița Cosma (bronz).
Interesant este faptul că în urmă cu doi ani junioara Miruna Lehaci a obținut tot 7 puncte, la fel ca la ultimele două ediții, dar din 6 victorii și două remize, singurul eșec suferit în cele 9 runde ducând-o pe locul 2 la final.
Studiază în Spania, la Valencia
Șahista ieșeană nu a apucat să savureze prea mult succesul și nici să-și viziteze familia acasă, la Iași. Studentă în anul I la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, tânăra campioană a zburat de la malul mării direct în Spania, la Valencia, unde participă la un program Erasmus.
„Sunt studentă în Erasmus aici, în primul an și e foarte bine pentru mine și din punct de vedere șahistic. Mi-am găsit o ligă și joc meciuri tari în fiecare sâmbătă aici, ceea e foarte bine pentru mine, pentră că evoluez. Acum mă pregătesc pentru etapa de Grand Prix de la București și pentru Europenele de Senioare din luna aprilie.
Îmi propun să pun totul la punct până la Europene, toate strategiile, mă pregătesc foarte bine. E un concurs foarte tare și o țintă a mea este să fac partide cât mai calitative, nu am neapărat un loc în minte. Îmi doresc să joc un șah cât mai bun. Va fi dificil, pentru că sunt foarte multe jucătoare valoroase, dar orice e posibil”, a precizat Miruna Lehaci.
Vlad Ungureanu, încântat de eleva sa: „Miruna e regina șahului românesc”
Antrenorul Mirunei, Vlad Ungureanu, nimeni altul decât președintele Federației Mondiale de Șah în Școli, a declarat că performanța elevei sale reconfirmă valoarea școlii ieșene de șah.
„Miruna a demonstrat din nou că este regina șahului românesc. A obținut un rezultat fantastic, două titluri naționale la senioare, deși ea este în ultimul an de juniorat. Turneul a fost gândit exceptional din punct de vedere tactic.
Nu a avut nicio emoție. Vorbim despre o mare performanță a șahului ieșean”, a declarat Vlad Ungureanu, pentru ProSport.
Campioană mondială școlară la 13 ani
Miruna Lehaci este o obișnuită cu performanța de mică, la vârsta de 13 ani, în 2017, cucerind titlul mondial școlar, chiar la Iași. Sportiva legitimată atunci la CS Politehnica Iași aducea României primul titlu mondial la șah școlar, după un parcurs excelent, cu șase victorii și trei remize și 7,5 puncte la total.
De atunci au urmat multe alte performanțe, printre care și un titlu european cucerit acum doi ani, la Salonic, cu echipa României de junioare din care au mai făcut parte Ema Obadă și Alessia Ciolacu.
În anul 2021, Miruna Lehaci a impresionat din nou în România, când a cucerit nu mai puțin de 4 medalii de aur la Campionatele Naționale de juniori și tineret de la Mamaia. Sportiva ieșeană a reușit atunci o performanță incredibilă, câștigarea tuturor celor patru probe: șah clasic, dezlegări, șah rapid și blitz. Mai mult decât atât, în proba regină – șah clasic, Miruna reușea să câștige la Mamaia toate cele 9 runde disputate, iar la final spunea că vrea să cucerească în viitor aurul la senioare. Vis pe care și l-a împlinit în ultimii doi ani.
Miruna Lehaci a deprins pasiunea pentru șah încă de la grădiniță, de la prof. Vlad Ungureanu, cel care conduce actualmente Federația Mondială de Șah în Școli.
La 6 ani s-a înscris la clubul Micul Șahist, unde a lucrat cu prof. Ștefan Axinte, iar la 8 ani a trecut la CS Politehnica, unde s-a pregătit mai mulți ani cu antrenorii Vasile Manole, Vlad Ungureanu și Vladimir Danilov.