Scandal uriaș în haltere: președintele Tamas Ajan și-a dat demisia, pe fondul unui caz de corupție, după 44 de ani de activitate la cel mai înalt nivel!

Federaţia internaţională de haltere (IWF) a oficializat demisia preşedintelui său, ungurul Tamas Ajan, în urma unei anchete vizând acuzaţii de corupţie şi de dopaj, informează L’Equipe.

Ajan se afla în conducerea IWF din 1976, ocupând timp de 24 de ani postul de secretar general şi alţi 20 de ani pe cea de preşedinte. „Am pus cei mai buni ani ai vieţii mele în slujba dezvoltării acestui sport”, a precizat fostul preşedinte, în vârstă de 81 ani, într-un comunicat postat pe site-ul IWF.

Nemții de la ARD au dat lovitura

Ancheta care îl vizează, iniţiată în urma unui reportaj al postului german de televiziune ARD, difuzată în luna ianuarie, se află în continuare în curs, a precizat federaţia cu sediul la Budapesta, relatează Agerpres.

„IWF îi mulţumeşte lui Tamas Ajan pentru cele peste patru decenii de servicii aduse halterelor”, a afirmat preşedintele interimar al IWF, Ursula Papandrea, într-o declaraţie postată pe site-ul oficial al federaţiei. „Atunci când circumstanţele sanitare legate de pandemie o vor permite, desfăşurarea alegerilor va oferi şansa unei tinere generaţii să înceapă să lucreze cât mai repede posibil pentru a asigura un viitor strălucitor sportului pe care îl iubim”, a adăugat americanca.

În documentarul difuzat în ianuarie, ARD a afirmat că „o cultură a corupţiei” s-a dezvoltat în lumea halterelor. Conform postului german, halterofili de renume au fost rareori supuşi testelor antidoping, iar controlorii acceptau bani cash pentru a manipula eşantioanele de urină. Acuzaţii pe care Ajan le-a calificat drept „minciuni”.

4,5 milioane de dolari către conturi din Elveția

Tamas Ajan a acceptat pe 23 ianuarie să renunţe la funcţia sa timp de 90 de zile, perioadă în care să se poată desfăşura ancheta iniţiată de IWF, care a desemnat experţi independenţi pentru a examina aceste acuzaţii, pentru a putea acţiona într-o manieră „decisivă” şi reface reputaţia pătată a instituţiei.

În cadrul reportajului său, ARD a prezentat documente care arată că circa 4,5 milioane de euro vărsaţi de Comitetul Internaţional Olimpic către IWF au fost transferaţi în conturi din Elveţia asupra cărora doar Ajan avea controlul.

Publicat: 16 04. 2020, 08:57