Oficialii Ministerului Educației arată cu degetul spre 14 federații. Nicolae Mărășescu susține că un sportiv care învață șase ore pe zi, nu s-ar mai putea lupta pentru prestigiul României
Scandalul bacalaureatului olimpicilor se mută în curtea federațiilor sportive. Oficialii Ministerului Educației au dezvăluit că 14 dintre forurile de specialitate au probleme cu listele candidaților de la sesiunea specială a bacaluareatului, prezența la examen a 294 de candidați fiind pusă sub semnul întrebării. Sesiunea specială a bacalaureatului, care a intrat în atenția Ministerului Educației după ce reprezentanții COSR s-au declarat surprinși de numărul mare al celor aproape 900 de candidați, intră pe o nouă turnantă. Primele verificări referitoare la liste au scos în evidență faptul că doar 47 dintre liceenii de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învățământ, restul fiind la cele sportive. „Candidații care sunt competitori la concursuri sportive au fost înscriși pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federații sportive și semnate de președinții și secretarii acestor foruri”, a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.
294 de candidați, fără justificare
Ancheta nu s-a oprit însă aici: cu cei 25 de candidați eliminați pentru tentativă de fraudă, rămâneau în jur de 805 tineri care ar fi făcut parte din rândul loturilor olimpice și naționale, iar la o nouă verificare a listei 294 de liceeni păreau să nu îndeplinească niciun criteriu al performanței. Dacă șefii federațiilor au preferat să nu-și exprime până acum o poziție oficială, alte personalități din sport au sărit în apărarea olimpicilor.
Ce zice Mărășescu
Fost secretar de stat în MTS, Nicolae Mărășescu e o voce autorizată: „În primul rând, Ministerul Educației trebuie să demareze o anchetă care va scoate la iveală vinovații. În al doilea rând, olimpicii trebuie priviți și tratați altfel. Dacă au picat atât de mulți, înseamnă că examenul a fost peste puterile lor. Un sportiv care învață șase ore pe zi, nu s-ar mai putea lupta pentru prestigiul României în arenel internațioanle. Gimnastele, atletele și ceilalți mari sportive mai luau medalii olimpice și mondiale când ar fi zburat porcul, dacă nu sacrificau școala! Imnul și prestigiul României e mai important ca orice”. Sub protecția anonimatului, o altă personalitate din sportul românesc se află de cealaltă parte a baricadei: „Un sportiv cu medalii trebuie să știe și carte! Numai cine nu vrea nu poate învăța pentru un 6,50 la Bacalaureat”.
34,2% a fost promovabilitatea înainte de contestații, de trei ori mai mică decât cea de anul trecut
Cea mai mare medie obținută de vreun olimpic este de 9,90, la polul opus fiind media 1,63.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER