Schiul „vinde” stațiunea!** Sâmbătă se dă startul în Cupa Mondială de schi alpin! Premieră: Lindsey Vonn vrea să concureze la proba masculină

Premiera Cupei Mondiale la schi alpin ar putea veni din partea americancei Lindsey Vonn, care a cerut permisiunea FIS să concureze într-o probă masculină, la Lake Louise

Stațiunile pun la bătaie peste 6,5 milioane de euro, fonduri de premiere pentru cei mai buni schiori

Cu ce este mai atractivă o stațiune montană din Austria sau Italia decât Poiana Brașov? Fără îndoială că infrastructura și condițiile oferite turiștilor ar fi răspunsurile fulger culese într-un sondaj de opinie. Pe lângă alte motive importante, sporturile de iarnă au și ele o pondere importantă în stabilirea celebrității. În lumea schiului se spune că o stațiune montană primește un „certificat de calitate” sau că se „vinde” mai bine pentru turiști dacă este în stare să organizeze și o competiție majoră.
De ani buni, Cupa Mondială de schi alpin, una dintre competițiile de „top class” din sportul mondial, a declanșat o adevărată rivalitate între stațiuni, care în goana de a atrage cât mai mulți turiști și a se promova în lumea întreagă, caută să-și facă loc în calendarul FIS. Nu oricum, ci cu bani grei, însă din momentul în care au intrat în circuit, succesul este garantat.

La Kitzbuhel e cea mai „bogată” probă!
Sezonul 2012-2013 al Cupei Mondiale de schi alpin bate la ușă, startul fiind programat, ca și anul trecut, la Soelden (Austria). Într-un sezon care se va întinde pe durata a aproximativ cinci luni, 32 de stațiuni din 13 țări se vor regăsi pe harta exclusivistă a schiului mondial. Ele vor asigura sportivilor premii de peste 6,5 milioane de euro.
Austria este „capitala” întrecerilor, cu șase stațiuni incluse în calendarul competițional. Conform regulilor impuse de FIS, gazda se obligă să ofere premii sportivilor în valoare de cel puțin 100.000 de franci elvețieni (n.r. 82.000 de euro) pentru fiecare probă în parte pe care o organizează. Iar în afară de această sumă trebuie să susțină cheltuielile celor mai buni 45 de schiori aflați la start și a sutelor de antrenori și oficiali. Din punct de vedere al premiilor puse la bătaie într-o singură probă, stațiunile austriece sunt cele mai atractive.
Slalomul feminin de la Flachau este cel mai „bogat” în sezonul 2012-2013, cu premii totale de 125.000 de euro, din care aproximativ 45.000 de euro îi revine câștigătoarei. La masculin, slalomul masculin de la Kitzbühel, care se desfășoară de regulă cu peste 30.000 de turiști pe pârtie, propune premii de 175.000 de euro, iar învingătorul ia 70.000 de euro. De altfel, schiul alpin a devenit o disciplină profitabilă pentru sportivii de mare performanță, în condițiile în care Lindsey Vonn, câștigătoarea Cupei Mondiale în 2012, s-a ales în ultimul sezon cu aproximativ 460.000 de euro premii, fără a fi puse la socoteală sumele și mai însemnate obținute din publicitate.

Schiul alpin se „mută” și în marile metropole
Pe lângă probele deja consacrate, de slalom special, slalom uriaș, super G, coborâre și combinata alpină, o altă probă prinde tot mai mult în rândul fanilor, cea de slalom paralel. Cursele sunt organizate chiar în inima unor orașe de top din Europa. Reintrodusă în calendarul Cupei Mondiale din sezonul trecut, proba va fi găzduită și în 2013 de München și Moscova. Celor două metropole vrea să i se alăture și Roma, care intenționează să organizeze o etapă în nocturnă, în centrul istoric. Capitala Italiei s-ar putea regăsi în calendarul FIS din 2014.

Premiera sezonului, o femeie într-un concurs masculin

Lindsey Vonn (SUA) și Marcel Hircher (Austria) sunt principalii favoriți la câștigarea Cupei Mondiale în noul sezon. Sportiva din Statele Unite vrea însă și mai mult de la schiul alpin. Vonn ține să devină prima femeie care ia startul într-un concurs masculin, după ce a cerut permisiunea să concureze în proba băieților de coborâre de la Lake Louise, programată la sfârșitul săptămânii noiembrie. FIS îi va da răspunsul la începutul lunii viitoare.
Provocările pentru Lindsey Vonn nu se opresc însă aici. Americanca încearcă să devină în 2013 sportiva cu cele mai multe victorii în Cupa Mondială de schi alpin. Lindsey are 53 de succese la activ și mai are nevoie de nouă trofee pentru egalarea recordului deținut de Annemarie Moser-Proll (Austria), încă din 1980. Austriaca deține și cele mai multe titluri la „general” – 6 -, dar Vonn este pe urmele ei, având deja patru Globuri de Cristal (n.r. trofeul cântărește peste 9 kilograme).
La masculin, lider all-time la capitolul număr de victorii este Ingemar Stenmark (Suedia) – 86, unul greu de doborât în condițiile în care primii schiori aflați în activitate la acest capitol sunt Benjamin Raich (Austria) – 36 și Bode Miller (SUA) – 33.


Țările care organizează etape în Cupa Mondială: Austria (6), Finlanda (1), SUA (2), Canada (1), Elveția (4), Franța (3), Italia (5), Suedia (1), Germania (3), Croația (1), Slovenia (2), Rusia (1), Norvegia (1)

Austria este imbatabilă în clasamentul pe națiuni din 1990 în întrecerea masculină și din 1999 la feminin

83 de starturi, la feminin și masculin, sunt programate în sezonul 2012‑2013 al Cupei Mondiale

28 de schiori se pot lăuda că au câștigat cel puțin 100.000 de franci elvețieni din premiile puse la bătaie de organizatori în sezonul 2011-2012

Publicat: 26 10. 2012, 08:37
Actualizat: 26 10. 2012, 08:44