Ziua de 4 februarie va rămâne în istorie ca momentul în care sportul românesc își consolida dominația la una dintre disciplinele de iarnă. În 1934, echipajul de bob de două persoane alcătuit din Alexandru Frim și Vasile Dumitrescu obținea titlul mondial la campionatul din Elveția.
Ascensiunea acestui sport avea să înceapă odată cu obținerea locului întâi la CM din 1933, de la Oberschreiberhau (Germania). Echipajul de la „Aeronautica I” la bob două persoane, format din Alexandru Papană și Dumitru Hubert, obținea prima medalie de aur pentru boberii români la un Campionat Mondial. Cel de-al doilea echipaj („Politehnica” București), format din Alexandru Frim și Dumitru Zană, se clasează pe locul șase.
ALEXANDRU FRIM ȘI VASILE DUMITRESCU (foto: urbology.ro)
Consacrarea bobului românesc pe plan internațional va fi confirmată în anul 1934 prin performanța echipajului de două persoane (Alexandru Frim, Vasile Dumitrescu) la CM de la Engelberg (Elveția) unde se repeta „isprava” din anul anterior. La același ediție a CM, echipajul A. Papană – D. Hubert se clasează pe ultima treaptă a podiumului. O performanță deosebită realizează și echipajul de bob de patru persoane (Emil Angelescu, Teodor Popescu, Dumitru Gheorghiu, Ion Gribincea), care se clasează pe locul doi la CM din același an, de la Garmisch-Partenkirchen (Germania). Cel de-al doilea echipaj, pilotat de A. Papană, este descalificat, ca urmare a pierderii frânarului într-una din coborâri.
Grație celor trei medalii (aur și bronz în proba de două persoane și argint în proba de patru persoane), România s-a impus și în clasamentul general pe medalii al Campionatului din ”34.
Au folosit în premieră startul lansat
Papană și Hubert cuceriseră medalia de aur la ediția din 1933, desfășurată la Schreiberhau, (Polonia). Atunci, Papană a folosit fișele în locul volanului, iar echipajul a luat în premieră mondială „startul lansat”, grație unui împingător special montat pe bob și brevetat ad-hoc drept „patentul Papană-Hubert”. Aceasta nu a fost singura inovație adusă de români acestui sport. Câțiva ani mai târziu, Alexandru Frim avea să construiască un tip de bob complet carenat.
ALEXANDRU PAPANĂ‚ ȘI DUMITRU HUBERT (foto: urbology.ro)
Pentru rezultatele obtinuțe, lui Frim și Dumitrescu li s-a decernat „Premiul național pentru sport”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER