Se schimbă regulile în baschetul românesc! Măsură importantă: un singur jucător român naturalizat pe teren + Poziția președintelui Carmen Tocală | EXCLUSIV
FR de Baschet a luat o decizie importantă, în şedinţa Consiliului Director, care intră în vigoare din acest sezon la seniori: folosirea unui singur jucător român naturalizat în competiţiile interne.
Singura echipă afectată de această decizie, în prezent, este campioana la masculin U BT Cluj, care îi are în lot pe Patrick Richard şi Giordan Watson, ambii componenţi ai naţionalei.
O încercare similară a FR de Baschet pentru a impune această regulă a avut loc acum două sezoane, când Watson era coleg la CSM Oradea cu Kris Richard, şi cel din urmă fiind naturalizat. Măsura nu a fost implementată, după ce clubul s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a dat câştig de cauză jucătorilor.
Se schimbă regulile în baschetul românesc! Măsuri importante pentru români: un singur jucător român naturalizat pe teren + Poziția președintelui Carmen Tocală | EXCLUSIV
Carmen Tocală a explicat care este strategia federației și care este motivația acestor decizii luate ieri.
„Am revenit la FR de Baschet pentru a reclădi baschetul românesc. O să-l reclădim pe bază de jucători români, în primul rând. Avem nevoie de jucători străini pentru a ne compara cu ei, pentru a învață de la ei dar greul trebuie să stea în jucătorii romani.
Avem datoria să dam o șansă cât mai multor baschetbaliști romani. A le da o șansă înseamnă să-i vedem în primii 5. Satisfacția zecilor de mii de copii pe care începem să-i selecționam este să se regăsească în echipele de seniori în umbra cărora cresc.
Ce să înțeleagă ei daca muncesc din greu în echipele de copii și juniori și apoi când să ajungă în cea de seniori să nu aibă șansă din cauza numărului mare de jucători străini?
Copiii și părinții lor trebuie să știe că au o șansă în baschetul romanesc și că eforturile pe care ei le fac vor fi răsplătite prin accesul în echipele de seniori sau în loturile naționale.
“Întăi românii” se numește programul nostru. Vrem să refacem baza de selecție a copiilor, vrem să dezvoltam centre regionale de excelența, vrem să facem centre transfrontaliere pentru romanii care trăiesc înafară granițelor naționale”, a declarat pentru ProSport Carmen Tocală, președintele FR de Baschet.
Care sunt cele 11 ”microfederaţii”-sucursale?
Forul naţional de baschet (FRB) a anunţat câteva măsuri reformatoare, conform Proiectului de strategie şi planificare 2021-2025, între care se numără şi înfiinţarea a 11 ”microfederaţii” regionale, fiecare din acestea urmând a acoperi activitatea din mai multe judeţe, plus a câtorva raioane din Republica Moldova.
Decizia a avut fost luată într-o şedinţă a Consiliului director al forului şi survine după numirea noului preşedinte al FRB, Carmen Tocală, notează News.ro.
Potrivit FRB, cele 11 ”microfederaţii”-sucursale sunt Bihor (pentru judeţele Bihor, Satu Mare, Maramureş, Arad), Vrancea (Vrancea, Vaslui, Buzău, Brăila, Galaţi), Cluj (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba, plus Raionul Ungheni din Republica Moldova), Covasna (Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ), Sibiu (Sibiu, Braşov, Vâlcea, Mureş), Bucureşti (Ilfov, Giurgiu şi capitala), Dâmboviţa (Dâmboviţa, Prahova, Argeş), Iaşi (Iaşi, Suceava, Botoşani, alte 2 raioane din Republica Moldova), Constanţa (Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa), Timiş (Timiş, Caraş- Severin, Mehedinţi, Hunedoara) şi Dolj (Dolj, Gorj, Olt, Teleorman).
De asemenea, FR Baschet a precizat că fiecare din aceste organisme regionale va funcţiona cu un preşedinte, un director tehnic regional, precum şi alte funcţii în organigramă, inclusiv în departamente de marketing, comunicare sau IT.