În plin scandal legat de multitudinea federațiilor de arte marțiale care populează schema Ministerului Tineretului și Sportului și listele de premieri ale acestuia, un nou for de specialitate solicită recunoaștere oficială. Federația Română de Karate Do și Discipline Asociate a depus dosarul la MTS și așteaptă Certificatul de Identitate Sportivă care i-ar permite să ființeze în conformitate cu legea. Noua federație, închegată în jurul lui Adrian Popescu Săcele (62 de ani), a precizat în dosarul depus la MTS că nu solicită finanțare din bani publici.
Un mic plonjeu în trecut
Adrian Popescu Săcele este unul dintre pionierii karatelui în România. Practicant activ încă din perioada în care artele marțiale erau considerate activitate subversivă de regimul comunist, Adrian Popescu Săcele a inițiat prima structură oficială de karate pe 7 ianuarie 1990, Liga Universitară Shotokan Fudokan Brașov. Ulterior, alături de alte două nume importante din domeniu, Dan Stuparu și Florentin Marinescu, a înființat Federația Română de Arte Marțiale. Contradicțiile dintre stiluri, dar mai ales personalitatea celor trei a spart structura în 1997: Marinescu a rămas la FRAM, Stuparu a creat FR de Karate Tradițional, iar Adrian Popescu Săcele și-a adunat adepții în FR de Karate Modern (ulterior, FR de Karate). Anul acesta, după 16 ani de șefie, Adrian Popescu Săcele a pierdut președinția federației sale, fiind învins de Lucian Băroiu. Acuzând lucrătura unui puci, Adrian Popescu Săcele s-a retras de la Adunarea generală, alături de cluburile care l-au susținut, iar acum dorește să înființeze o nouă federație.
Afiliat la WSKU
Avându-l președinte de onoare pe prințul Sturdza și președinte executiv pe Constantin Poleac, noua facțiune și-a găsit mai întâi o „umbrelă” internațională: WSKU (World Shotokan Karate Union), o federație mondială de stil, membră a Sportaccord. „Am depus dosarul la MTS în februarie, inclusiv o acreditare de la WSKU. Ministerul a tăcut însă două luni. Între timp, Lucian Băroiu s-a luptat să i se dea dreptul de a participa, cu sportivii lui, la WSKU. Când în sfârșit a primit documentul, l-a dus la MTS, care ne-a anunțat că nu ne putem înființa. Nu cerem altceva decât să ni se dea voie să ne înființăm în condițiile legii. Nu cerem fonduri, vrem să construim altceva”, spune Constantin Poleac.
„Își poate certifica oricând gradele”
Federația Română de Karate Do și Discipline Asociate ar fi al treisprezecelea for național sportiv de arte marțiale și al șaptelea de karate. De ce ar mai fi nevoie de încă unul? „Fiecare maestru are o personalitate, o viziune, un stil. Adrian Popescu Săcele își poate demonstra oricând, la 62 de ani, gradele pe care le are deține, ceea ce nu știu câți pot face acest lucru. Avem proiecte, avem oameni de valoare lângă noi, avem competență, dar ne trebuie recunoașterea oficială. Este un drept legal pe care nu ni-l poate lua nimeni. Dorința noastră este să fim monitorizați, cu toții, iar la sfârșit să se tragă linie”, mai spune Poleac.
În aceste zile, MTS a instituit o comisie care trebuie să facă ordine în hățișul artelor marțiale de la noi.
Sursa foto: MEDIAFAX FOTO – Laurențiu Mitch
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER