Luptătorul Albert Saritov (36 de ani) a părăsit România de ceva vreme după eșecul de la Jocurile Olimpice de la Tokyo când era creditat cu o medialie înainte de începerea competiției.
Este primul sportiv naturalizat care participă pentru țara noastră la Jocurile Olimpice și primul naturalizat român care obține o medalie: bronz la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro.
Albert Saritov a fost verificat de SRI în legătură cu anumite fapte teroriste, instituție care a confirmat acum 6 ani că sportivul naturalizat nu are ”nicio legătură cu terorismul”.
Speculaţiile apărute în presă ar fi, s-a dovedit ulterior, ”doar o răzbunare a ziariştilor ruşi pentru faptul că au pierdut șanse la o medalie olimpică”.
Acum luptătorul Albert Saritov a plecat din România, stabilindu-se în Turcia alături de familie, așteptând să se finalizeze dosarul de rentă viageră. Pentru bronzul de la Rio, Saritov ar încasa 700 de euro lunar pe parcursul întregii vieți.
„Am înțeles că s-a lăsat de sport, nu mai face nimic, și a depus dosar pentru renta viageră de la statul român! Nu are treabă cu cecenii, nici cu Ucraina, din câte știu e cu familia în Istanbul. Nu are treabă cu ce se întâmplă în Ucraina, cu niciun cecen. Acolo erau trupe speciale, nu fac încorporări în rândul cecenilor.
E adevărat că are dublă cetățenie, cecenă și română, însă pe pașaport scria Rusia. E o republică din Federația Rusă. El era din Daghestan, dar cu origini cecene”, a declarat Răzvan Pîrcălabu pentru ProSport.
Albert Saritov a oferit a fost acuzat în 2017, tocmai din Rusia, că ar avea legături cu terorismul și a negat vehement orice implicare a sa. Sportivul a primit cetățenia română cu două săptămâni înainte de expirarea termenului-limită pentru a putea lua parte la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, și a câștigat medalia de bronz în concursul de lupte libere, categoria 97 kg.
Postul de televiziune Russia 24, citat de TVR, a difuzat la vremea respectivă un reportaj despre sportivii Academiei de lupte Mindiașvili, care ar fi fost recrutați și folosiți în misiuni, și care ar fi avut legături cu gruparea ISIS. Pe listă figurau și numele celor doi frați Saritov – Albert și Ramazan – ultimul fiind militant cecen recunoscut, ucis în urmă cu cinci ani într-un schimb de focuri cu poliția. Albert Saritov a fost acuzat de jurnaliștii ruși că a făcut parte dintr-un grup infracțional.
„Am aflat cu rușine și cu dispreț, absolut nimic din ce s-a scris nu este adevărat. Am avut oaspeți și din România la mine acasă, mi-au cunoscut familia și eu, fiind musulman adevărat, conform religiei, nu îmi permit să iau viața cuiva sau să gândesc așa”, a declarat Albert Saritov.
Înainte de 2016, Albert Saritov a reprezentat Rusia în competițiile internaționale, ultima medalie importantă câștigând-o pentru ruși în 2014. În 2011, Albert Saritov a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de la Istanbul, pentru Rusia, dar la o categorie inferioară – 84 kg.
Majoritatea medaliilor importante câștigate pentru Rusia au fost la categoria 84 kg. Potrivit profilului de pe site-ul Federației Internaționale de lupte, Albert Saritov și-a trecut în CV singurul concurs la categoria 97 kg pentru Rusia în 2015, la Ramzan Kadyrov Cup – unde a încheiat concursul pe locul 3.
După bronzul olimpic din 2016, Albert Saritov a fost premiat și de președintele Ceceniei. În toamna aceluiași an, luptătorul a fost inclus în programul „Samurai” al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru Tokyo 2020.
Sportivul român Albert Saritov a fost învins de italianul Abraham de Jesus Conyedo Ruano la lupte libere, în optimile de finală ale cat. 97 kg, la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER