Înainte de Paști, covăsnencele au luat avans de 2-0, după 76-61 și 84-68 pe teren propriu, după care, marți și miercuri, trupa de Mureș a egalat conturile după două succese muncite până în ultimele secunde: 67-61 și 67-63. Aseară, meciul nu a avut istoric, Aradul rămânând doar cu satisfacția de a fi prelungit finala până în meciul 5.
Sepsi îşi continuă astfel hegemonia începută în 2016 şi cucerereşte al şaselea titlu naţional la rând, în vreme ce arădencele stau mai bine la palmares, cu nouă titluri, dar ultimul datează tocmai din 2013. „Titlul 10” în acest an a fost mai mult un vis frumos ce putea fi transformat în miracol.
FCC UAV a crezut în trofeu până în acest ultimul meci al finalei, cu toate că diferenţa de buget, lot şi experienţă între cele două echipe e foarte mare în favoarea lui Sepsi. Mai mult, în confruntarea cu medaliile pe masă, Aradul nu a putut conta pe căpitanul său.
Sârboaica Brankica Hadzovic a luat loc doar pe banca de rezerve cu brațul drept imobilizat după o recidivă suferită în meciul cu numărul patru al finalei.
Încurajate de o galerie de 150 de persoane venită de la Arad în ziua meciului, „galben-albastrele„ au rezistat doar în primele minute, după care covăsnencele s-au desprins fără probleme pe tabelă, începând de la scorul de 6-6. În fața a 2500 de susținători, americanca Jones şi-a condus perfect echipa spre un 22-9 convingător, după 10 minute. Fraser a fost şi ea destul de activă sub panouri, în vreme ce dincolo, jucătoarele fragede ale Aradului au acuzat din plin lipsa de experienţă, cedând uşor în duelurile dezechilibrate, cu adversarele lor obișnuite cu titlurile.
Cipriota Akathiotou a dat semne de oboseală în acest ultim meci, Bulj mutând şi cu Keys sau Fleşer la coordonare, fără – însă – a reuşi să apropie periculos Aradul de trupa gazdă. Mai mult, elevele lui Zoran Mikes şi-au continuat jocul bun, reuşind să bage mingea în coş aproape la fiecare atac, iar diferenţa de puncte creştea constant. La pauza mare conturile erau deja ca și încheiate: 45-27. Scenariul s-a păstrat şi în partea a doua, cu toate că ambele sferturi au fost echilibrate, iar cel trei chiar a fost câştigat de arădence, la limită: 14-16.
Sepsi nu a mai forţat însă în ultimele minute, Mikes permiţându-şi chiar luxul de a rula tot lotul. Toate cele 12 jucătoare trecute pe foaie au simțit de pe parchet savoarea unui titlu așteptat, dar muncit. Şi dincolo, Bulj a folosit 11 jucătoare, tinerele Vaţi şi Rotariu bifând şi ele câte un minut. După 30 de minute era 59-43, cu o uşoară revenire a Aradului, stopată însă apoi de o echipă gazdă ce nu a lăsat nimic la voia întâmplării.
Până la urmă, ambele formații au avut zâmbetul pe buze la festivitatea de premiere. SIC Sepsi a evitat surpriza neplăcută, în timp ce FCC Baschet UAV Arad a avut un sezon peste așteptări, scoțând din cursa pentru titlu a doua favorită, pe CSM Satu Mare, cu un sec 3-0 în semifinală și dându-le ceva emoții și campioanelor.
„În primul rând, aș dori să mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi la Arena, nu mă așteptam chiar la atâta lume, știind că erau Zilele Orașului și atât de frumos afară. Dar, au fost atâția oameni la meci și au strigat cât de tare au putut, au încurajat fetele timp de 40 de minute. Am dominat meciul din primul minut până în ultimul, nu știu care a fost exact problema și nu am reușit să închidem finala la Arad, dar important este că suntem campioni. Aș vrea să mulțumesc în primul fetelor și antrenorului, dar și tuturor sponsorilor, orașului, conducerii clubului, angajaților de la birouri, toată lumea a participat la munca aceasta. Numai noi știm ce e în spate, vă mulțumesc tuturor” a spus Istvan Pasztori, managerul general al lui SIC Sepsi.
„Un loc 2 la care poate nu se aştepta atât de multă lume, dar noi am crezut că putem face asta. Am învins Satu Mare cu 3-0, apoi am egalat în finală, după ce am fost conduşi cu 2-0. Au fost momente extraordinare la Arad şi pe această cale vreau să le mulţumesc suporterilor pentru încurajări şi susţinere, dar în primul rând jucătoarelor, antrenorilor şi sponsorilor, pentru că ei au meritul principal.
Am venit la Sfântu Gheorghe cu dorinţa mare şi credinţa că putem câştiga titlul, dar trebuie să recunoaştem că era un miracol dacă reuşeam asta, iar miracolele sunt rare şi pentru noi nu a fost să fie astăzi. Îmi pare foarte rău că nu a putut să joace Branki (n.a. Hadzovic), pentru că echipa a resimţit din plin absenţa ei. Le mulţumim foarte mult fanilor care au venit alături de noi la acest ultim meci.
Felicit Sepsi pentru titlu, dar şi pe echipa noastră pentru această medalie de argint poate nesperată de unii. Sunt mândru de fete şi vreau să fac un apel la mediul privat să-şi întoarcă faţa spre această echipă care a demonstrat că poate face performanţă. Universitatea Aurel Vlaicu, prin Clubul Universitar condus de Ovidiu Șerban, a venit lângă noi şi iată că rezultatele s-au văzut, dacă pe lângă Primărie, Consiliul Judeţean şi FCC Environment ne-ar mai sprijini doi-trei sponsori am reuşi să facem o echipă şi mai puternică, pentru a ne bate cu şanse reale la titlul de campioană.
Urmează o perioadă grea, pentru că trebuie să reclădim din nou lotul, să vedem ce jucătoare îşi doresc să mai rămână cu noi, alături de cele sub contract. Cert e însă că avem nevoie de fonduri importante pentru a ţine pasul cu Sepsi, pentru că diferenţa de buget e mare la ora asta” – Marcel Urban, președintele FCC Baschet UAV Arad.
Formaţii:
Sepsi: Jones 23 (3×3), Ghizilă 14 (3×3), Fraser 14, Wallace 9 (1×3), Podar 7 (1×3), Pasic 5 (1×3), Cătinean 4, Croitoru 2, Raber, Pop, Nemeş, Botoş. Antrenor: Zoran Mikes.
Arad: Keys 21 (2×3), Vitulova 14, Vaida 9, Akathiotou 4, Manea 4, Sutherland 4, Mîrne Nagy 2, Ghiţă 2, Fleşer, Vaţi, Rotariu, Hadzovic. Antrenor: Bogdan Bulj.
Arbitri: Marius Ciulin, Alexandru Olaru, Ciprian Stoica. Observator: Alina Moanţă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER