O medaliată olimpică a României a ajuns să nu se mai teamă de durere, după ce a trăit prin prisma sportului pe care îl practică.
Gianina van Groningen a cucerit medalia de argint al probei de dublu vâsle, de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Gianina van Groningen a explicat, la revenirea în țară de la Jocurile Olimpice de la Paris, cum la finalul fiecărei curse este măsurat nivelul acidului lactic. Din cauza efortului uriaș pe care îl depune în timpul competițiilor, aparatul nici nu poate funcționa. Valorile înregistrate de sportivă sunt atât de ridicate, încât om neantrenat ar muri, dar sportivii găsesc mereu resurse pentru a-l elimina cât mai repede din organism.
„Acest sport este foarte fiziologic și nu prea poți să te joci pe reacțiile chimice din corpul tău. (…) Principalul lucru după care te învârți este să faci ce ai făcut și acasă, nu înveți nimic, canotajul nu-l inventezi, că așa ne spune mereu și Antonio, antrenorul principal. Și asta am făcut.
Însă toată lumea ar trebui să înțeleagă că suntem oameni, că se muncește foarte mult pentru orice loc, se muncește foarte mult să se ajungă acolo, iar asta mi se pare un lucru mare, indiferent de culoarea medaliei. Cine a făcut sport înțelege acest lucru. Sportul nostru este foarte dureros.
De fapt, se zice că faci canotaj la performanța optimă, de la o anumită vârstă, pentru că, de fapt, ajungi să fii matur și să accepți acea durere și să nu mai ții cont de ea. Eu am început la 13 ani, dar de pe la 25 este vârsta. Sunt cazuri – noi am avut rezultate și până atunci. Dar ca să accepți acea durere, să nu îți mai fie frică de ea, să nu te duci la start cu emoție, îți trebuie o oarecare maturitate și mulți ani în spate în care rabzi acea durere.
E foarte greu de explicat, pentru că, până să fac canotaj, până să trag o pistă de canotaj, eu nu am crezut că există acea durere în corp, nu am crezut că ființa umană e capabilă să simtă așa ceva. E foarte greu să o descriu, te dor picioarele, simți că îți explodează plămânii, dar asta nu sună atât de extrem.
Însă corpul se adaptează foarte ușor. Vedem multe alte sporturi și extreme. Dar ca să spun în termeni biochimici, când faci efort, acidul lactic se acumulează în mușchi, iar după o pistă, nouă ni se măsoară acel acid lactic și aparatul nu îl mai poate măsura, este peste. Un om care nu face sport atât de mult nu ar putea rezista la acel nivel de acid lactic, moare. Dacă ai acel acid lactic, știi să-l metabolizezi repede, în sport, reușești să-l elimini, să îl speli”, a mărturisit Gianina van Groningen, potrivit Euronews.
Jocurile Olimpice de la Paris au luat sfârșit, iar România s-a clasat pe locul 23 în ierarhia medaliilor.
Sportivii români care au triumfat la Jocurile Olimpice de la Paris:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER