Snooker | „Racheta” a gonit pe lângă „Buffon”: Ronnie O’Sullivan este primul semifinalist al ediției 2016 a Masters-ului
Masters: revenirea lui Ronnie O’Sullivan în snooker continuă furibund. „Racheta” a câștigat sfertul de finală cel mai așteptat de fani în Alexandra Palace: 6-3 în fața „Bufonului din Leicester”, Mark Selby. Englezul considerat cel mai talentat vrăjitor al snookerului din istorie a evoluat incredibil la capitolul lovituri de la distanță, încheind meciul cu un break superb, presărat cu lovituri sclipitoare, într-o situație strânsă, Selby având avantaj de 70 de puncte cu 75 de puncte maxim disponibile pe masă, la venirea la masă a campionului de 40 de ani.
O’Sullivan a câștigat 3-1 prima repriză
Cvintuplul câștigător al Masters-ului a încheiat prima repriză cu un 3-1 care, la fel de bine, ar fi putut fi 4-0, în ciuda unei statistici mai mult decât echilibrate – un procent în plus la lovituri reușite pentru „Rachetă” în fața „Bufonului”, procentaj mai bun la loviturile de siguranță pentru Selby și evoluții perfecte la loviturile de distanță pentru ambii englezi.
O’Sullivan a debutat cu joc câștigat, a pus 50 de puncte diferență între el și Selby și în jocul doi, însă „Bufonul” a primit o șansă importantă, furându-i lui Ronnie jocul pentru doar șapte puncte. Închiderea de masă a părut inaccesibilă pentru O’Sullivan, care a ratat din nou, la bila albastră, în jocul trei. Cele 69 de puncte strânse de O’Sullivan au fost însă suficiente, chiar dacă Selby a revenit la masă, încercând să recupereze punctele lipsă, prin trei snookere. „Racheta” a rămas totuși în control la masă, evitând un nou joc scăpat printre degete și a plecat la cabine cu avantaj de două jocuri.
Spectacol în repriza a doua a meciului
Selby a revenit de la cabine cu un tonus ușor mai ridicat: a construit ecartul doar până la 61, însă O’Sullivan nu a profitat de ratările consecutive ale lui Seby – mai întâi bila roșie la buzunarul superior stâng, apoi lovitura de siguranță. Cu bila albă lăsată de Selby în jumătateta superioară, Ronnie părea lansat pentru un 4-1 pe tabelă, însă concentrarea i-a jucat feste după o lovitură combinată spectaculoasă, reușita cu brio la buzunarul superior drept fiind urmată de o ratare la colțul opus, la bila roz. Revenit la masă, Selby a punctat decisiv, răsfățând fanii cu o execuție superbă la buzunarul de mijloc, care l-a ajutat decisiv să înjumătățească diferența de pe tabelă.
Replica lui O’Sullivan a venit sub forma unui break de exact 100 de punct (al 805-lea „century” al carierei), dar care din nou nu i-a adus și închiderea de masă, ci doar un 4-2 confortabil.
Caruselul șanselor și al erorilor din jocul șapte
Jocul șapte a adus situații incredibile la masă: O’Sullivan a dat startul bâlbâielilor cu o lovitură complet ratată la mijloc, bila sa roșie lovind o a doua bilă roșie în drumul spre buzunar, provocând o serie de grimase comice ale jucătorului de 40 de ani.
Selby a fost pe punctul de a avea o lovitură norocoasă, apoi a rezolvat o poziție incomodă lăsată de Ronnie cu fault, prin trimiterea bilei albe în buzunar. Într-un joc din ce în ce mai încurcat, cu bilele îngrămădite pe manta superioară, O’Sullivan s-a aflat din nou primul în postura de a se impune, dar odată cu bila albastră, a trimis în buzunar și o bilă roșie, cedând din nou rândul la masă. Un nou moment de virtuozitate al lui Ronnie s-a încheiat cu un nou fault – bila albă ajungând în buzunar, pentru a doua oară în jocul șapte! Linia de finiș a fost atinsă însă tot de O’Sullivan, care s-a apropiat la un joc de victorie și prezența în semifinale.
Selby a părut capabil de o revenire istorică: a recuperat un joc, iar la 3-5 a pornit pe un brek de 70 de puncte. Spargerea deloc fastă a pachetului de bile roșii i-a oprit însă evoluția, iar O’Sullivan a revenit la masă în modul „Rachetă”, reușind o închidere de masă trăită cu sufletul la gură de fani, cu destule lovituri riscante – de la ultima bilă roșie, apropiată puțin prea mult de manta laterală pentru a fi jucată cu mâna dreaptă, la o poziționarea incomodă a bilei albastre în preajma bilelor inferioare, care a complicat loviturile poziționale.
O’Sullivan, absent opt luni din circuit, l-a trimis acasă pe jucătorul numărul unu din clasamentul mondial, așteptându-și acum rivalul din duelul John Higgins – Stuart Bingham – programat vineri seară. În această seară este programat duelul Mark Allen – Barry Hawkins.