SPECIAL | Atacă Barcelona. ProSport le-a provocat pe dublele campioane mondiale Brânză, Gherman, Dinu și Măroiu
Echipa feminină de spadă debutează în noul sezon competițional la sfârșitul acestei săptămâni, între 23 și 25 ianuarie, la etapa de Cupă Mondială de la Barcelona. Pentru prima dată de la Londra 2012, România va alinia o echipă cu Brânză, Gherman, Măroiu și Dinu, ultimele două revenind în competiții după o pauză de aproape doi ani jumătate. În plus, România va stabili o premieră în Spania: este pentru prima dată când nouă fete trag într-un concurs oficial.
- ProSport le-a provocat pe dublele campioane mondiale să-și dezvăluie obiectivul cu care atacă prima competiție de Cupă Mondială, ce le-a determinat să revină și ce își doresc pentru acest an.
Loredana Dinu (30 de ani, Dinamo) a revenit anul acesta în pregătire. În cei doi ani de pauză a inventat o aplicație pentru telefoanele mobile, menită să-i ajute pe utilizatori să economisească bani. Platforma de mobile marketing Wallet Buzz conține șapte categorii de oferte și a fost deja descărcată de 23.000 de persoane
REVENIRE: „Mă simt foarte bine, chiar dacă am lipsit doi ani, nu am rupt legătura total cu sportul și cu sala de scrimă pentru că de fiecare dată când fetele au avut competiție am venit în sala de scrima să le văd. M-am adaptat bine, simt că mai am de crescut la pregătirea fizică, dar și la cea mentală, oricum sunt super motivată, însă abia după primele concursuri, după primele luni, pot să văd cam pe unde sunt cu pregătirea”
BARCELONA: „Îmi doresc o calificare pe tabloul de 64, calificare care este obligatorie în prima fază, și apoi să trec, pas cu pas, de adversari. Îmi doresc o calificare cât mai bună la individual, dar zic că e prea devreme sa fac pronosticuri”
2015: „Personal îmi doresc să fiu sănătoasă ca să pot munci în sala de antrenament și astfel vor apărea și rezultatele”
ȚINTĂ‚: „Gândul câștigării unei medalii la Rio m-a făcut să revin. Dacă doi ani de zile nu am mai avut contact cu scrima, am tras niște concluzii și ca urmare am hotărât să îmi mai acord o șansă pentru acest lucru”
Anca Măroiu (31 de ani, CSA Steaua) a revenit în pregătire anul acesta. Ea a dorit să se întoarcă în sală încă de anul trecut, însă și-a amânat planurile după ce a aflat că va deveni mamă, băiețelul ei având acum cinci luni.
REVENIRE: „A fost un pic mai dificil pentru mine să mă întorc pentru că am venit după o sarcină și aveam kilograme în plus. Cel mai greu a fost intrarea în formă fizică pentru că m-am întors într-un colectiv unde toată lumea era bine pregătită. Deocamdată este bine, să vedem cum va fi pe viitor, după primele competiții”
BARCELONA: „Eu merg acolo să câștig competiția, nu-mi propun să trec de primele faze sau de calificări, așa am fost crescute, cu mentalitatea să mergem ca să câștigăm competiția. Eu voi încerca, rămăne de văzut ce va ieși”
2015: „Anul acesta va fi foarte important pentru noi, dorim să ne calificăm la Rio, trebuie să tragem tare în concursuri, să ne facem cât mai bine treaba. Pentru mine e mai importantă echipa, decât să fac eu ceva la individual”
ȚINTĂ‚: „M-am întors pentru Rio, pentru medalia pe echipe pe care am ratat-o la Londra. Echipa a fost acolo sus și suntem mai bune la echipe, decât la individual”
Simona Gherman (29 de ani, CSA Steaua) s-a întors anul trecut în sala de scrimă, o revenire încununată cu câștigarea Grand Prix-ului de la Doha, primul ei succes în Cupa Mondială.
REVENIRE: „Cred că revenirea mea le-a motivat mult pe fete, și-au zis că pot să facă și ele lucruri la fel de frumoase ca mine. Știam de la început ce sacrificii trebuie să fac, nu mi-a fost ușor, dar gândul că putem să fim iarași cele mai bune din lume, mă motivează enorm. Succesul de la Doha, pe final de an, a venit să îmi arate că toată munca nu a fost în zadar”
BARCELONA: „ Pentru mine va fi primul concurs de când am revenit și voi fi prezentă în primii 16, nu voi mai trage calificările pentru că îmi era greu să trag acolo, nu mai eram obișnuită cu 5 tușe în care se pot întampla foarte multe. Faptul că am intrat în primele 16 înseamnă că nu mă mai pot întâlni cu Ana, ca anul trecut, mai devreme de semifinale. Îmi doresc o medalie la individual și intrarea în primele patru cu echipa”
2015: „Îmi doresc să obținem de anul acesta calificarea la Jocurile Olimpice, sunt conștientă că este va fi greu, dar este principalul nostru obiectiv. În plus, cred că ne-ar motiva mai mult o medalie cu echipa la Mondiale, iar personal aș vrea să obțin o medalie și la individual”
ȚINTĂ‚: „Eu m-am întors pentru echipă, mai avem o șansă la aceste Jocuri Olimpice să cucerim o medalie, pentru că apoi se va scoate spada echipe. Urcarea pe podium la Rio este lucrul pe care ni-l dorim cel mai mult”
Ana Maria -Brânză (30 de ani, CSA Steaua) a fost singura spadasină din cele patru care a rămas în activitate după Londra 2012.
CONTINUITATE: „Sunt aci pentru că îmi place și vreau să fac scrimă și voi face scrimă cu zâmbetul pe buze, indiferent ce va ieși, că vom merge sau nu la Rio, că vom câștiga sau nu o medalie, eu voi avea conștiința împăcată că am făcut tot ce a ținut de mine. Eu am venit la antrenament în fiecare zi, am muncit, am visat și am sperat”
BARCELONA: „Este o competiție bună de început de an, mai important este pentru fetele care au revenit să simtă acolo, pe planșă, cam pe unde se află în planul mondial. După cum am tras toate în sală, eu zic că e loc de podium pentru echipă, chiar de acum, de la Barcelona”
2015: „Cred că cel mai important e să ne calificăm încă din acest an la Rio și să urcăm pe cât mai multe podiumuri cu echipa”
ȚINTĂ‚: „Dorința prea mare de a ajunge pe podium la Londra ne-a făcut să clacăm pentru nu am știut să gestionăm presiunea care s-a pus pe noi. Practic toată lumea ne-a trimis acolo cu medaliile la gât și ne-am întors fără ele. Cu siguranță pe frunțile campionilor olimpici e scris asta, nu ne rămâne decât să mergem acolo să vedem dacă e scris și pe frunțile noastre”
- Fetele care participă la Barcelona: Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop, Anca Măroiu, Loredana Dinu, Maria Udrea, Ioana Dumitru, Ana Maria Constantin și Amalia Tătăran vor trage pentru România într-un concurs oficial.
- Antrenori: Dan Podeanu și George Epurescu
- Concursul va începe vineri dimineața cu sesiunea de calificări, în care vor trage Simona Pop, Anca Măroiu, Loredana Dinu, Maria Udrea, Ioana Dumitru, Ana Maria Constantin și Amalia Tătăran. Simona Gherman și Ana Maria Brânză sunt admise direct pe tabloul de 64.