SPECIAL | Când nebunul capturează regina. Ce poveste! Românca Raluca Sgîrcea și spaniolul Renier Castellanos, maeștrii internaționali uniți de sportul minții: „Șahul provoacă dependență!” Povestea lor și surpriza pentru copiii cu deficiențe de auz

SPECIAL | Când nebunul capturează regina. Ce poveste! Românca Raluca Sgîrcea și spaniolul Renier Castellanos, maeștrii internaționali uniți de sportul minții:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Șahul are o tradiție importantă în România și încă mai produce povești frumoase și în 2017! ProSport a intrat în fascinanta lume a sportului minții, cunoscând doi șahiști iscusiți în mutări inteligente, dar și la vorbă. Raluca Sgîrcea, maestră internațională și fostă campioană națională, și Renier Castellanos, maestru internațional și antrenor de origine spaniolă, colaborează cu succes la CSM București, iar cei doi sportivi povestesc cum au ajuns să formeze un cuplu și în afara competițiilor, oferindu-ne numeroase motive pentru a practica șahul la orice vârstă.

Maeștri internaționali, impresionați de copiii cu deficiențe de auz: „Am fost surprinși de cât de bine au jucat unii dintre ei”

Raluca Sgîrcea (27 de ani) și Renier Rodriguez Castellanos (34 de ani) le-au făcut în această săptămână o surpriză copiilor de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București, provocându-i pe aceștia la mai multe partide interactive. Întâlnirea sportivilor cu copiii a avut loc în cadrul proiectului „Natura în școala mea”, implementat de Asociația pentru Implicare Socială, Educație și Cultură (ASISED), care a montat mesele de șah la școală, și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.


Raluca spune că a fost captivată de sportul minții la o vârstă fragedă: „Eu am învățat de la tatăl meu, care e un mare fan al șahului. Mi-a arătat cum să mut piesele la vârsta de 3 ani, iar la 6 ani am început să joc în concursuri. Inițial, țin minte că m-a dus la clubul de șah din Drobeta Turnu Severin, aveam vreo 5 ani și nu m-au primit pentru că eram prea micuță. Dar am mai așteptat jumătate de an și, sub îndrumarea maestrului de acolo care se ocupa de copii, am început să progresez.

Elevii, doritori să își dezvolte pasiunea pentru șah, au primit cu multă bucurie sfaturi de la cei doi maeștri internaționali, iar Raluca și Renier ne-au descris inedita experiență: „Am fost impresionați de atenția și entuziasmul pe care copiii le-au arătat în această scurtă perioadă pe care am petrecut-o cu ei și totodată plăcut surprinși de cât de bine au jucat unii dintre ei! Deși la început păreau mai timizi, s-au acomodat foarte repede și se întreceau care să urmeze la masă. Ne-a părut rău că nu am reușit să jucăm cu toți, însă în octombrie vom reveni în țară și ne-ar face plăcere să ne reîntâlnim”.


„Am învățat să joc șah de la bunicul meu, atunci când aveam 7 ani. M-a învățat cum să mut piesele, apoi am mers la clubul de șah din școală, alături de alți copii. În orice caz, cred că sunt singurul care a continuat să joace șah din acel grup”, își amintește Renier Castellanos.

Raluca Sgîrcea: „În șah trebuie să gândești înainte de a face o mutare, așa ar trebui să se întâmple și în viață”

Până atunci, copiii ar trebui să își dezvolte pasiunea pentru șah, iar acest lucru va atrage după sine și alte abilități extrem de importante în viața de zi cu zi, crede Renier Castellanos: „Șahul este fantastic pentru orice copil, necesită mult studiu, concentrare și răbdare! Lumea șahului este una minunată, odată ce ai început, ți se aprinde pasiunea și poți juca oriunde, cu oricine, poți lua tabla de șah cu tine oriunde mergi. Îl recomand tuturor, pentru că beneficiile sunt nenumărate. În primul rând, înveți să te concentrezi și să îți setezi un obiectiv, nu doar pentru joc, ci și în viață. De asemenea, înveți despre strategie și gândire tactică. Poți aplica gândirea din șah și în viață”. Raluca Sgîrcea intervine în discuție și își completează partenerul: „În șah trebuie să gândești înainte de a face o mutare și așa ar trebui să se întâmple și în viață. Înveți să fii mai responsabil, îți antrenezi și memoria. De exemplu, șahul este un sport care nu lipsește din viața multor oameni de afaceri”.


Renier Castellanos nu este antrenor de șah doar la CSM București, pregătind și echipa olimpică a statului Barbados: „Atunci când antrenezi, e o poveste cu totul diferită, nu poți fi sigur că vei ajunge un antrenor de succes dacă ai fost bun ca jucător. Nu mai ești la masa de șah, să fii responsabil de deciziile pe care le iei. Încerci să îi transmiți ceva celui pe care îl antrenezi, câteodată te surprinde cu ceva mai bun, dar câteodată ai parte și de ceva mai rău”.

Raluca Sgîrcea tocmai s-a întors de la Cupa României la șah rapid, unde s-a clasat pe locul 2 împreună cu echipa CSM București, antrenată de iubitul ei, Renier Castellanos, iar până la 27 de ani și-a format un palmares interesant: după ce a devenit campioană europeană și multiplă campioană națională în perioada junioratului, sportiva din Drobeta Turnu Severin s-a remarcat și la senioare, cucerind medalii de aur și argint la șah blitz (2012, respectiv 2016), dar și performanțe importante cu echipa feminină a CSM București: o cupă a României în 2014, locurile 2 în aceeași competiție din 2015 și 2017, și locul secund în Campionatul Național din 2014 și 2015.

De ce provoacă șahul dependență: „Suferi când pierzi, dar te îndeamnă să te perfecționezi în permanență”

După ce a obținut diploma de masterat în Managementul Riscului în Afaceri Internaționale, Raluca se dedică acum 100% carierei de jucătoare profesionistă, dar și de antrenoare. Și vorbește cu înflăcarare despre sportul care îți pune mintea la încercare în fiecare secundă: „Eu am început calea obișnuită – excelență în școală și apoi serviciu. Șahul a rămas mai mult ca pasiune, deși tot timpul am avut rezultate notabile. În urmă cu 2 ani m-am hotărât să îmi urmez în totalitate pasiunea și să îmi dedic tot timpul acestui sport al minții. Acum sunt atât jucătoare activă, cât și antrenoare, și îmi doresc să continui să le insuflu copiilor dragostea pentru acest sport. Renier a fost mai hotărât și de la prima întâlnire i-a acordat șahului locul întâi în viață. Sigur că ne vedem jucând șah toată viața deoarece, așa cum recunosc și majoritatea colegilor noștri, șahul provoacă dependență! Suferi când pierzi, dar te îndeamnă sa te perfecționezi în permanență”.


Șahista în vârstă de 27 de ani rememorează cel mai frumos moment al carierei: „Cu siguranță că cel mai frumos moment trăit până acum în șah a fost câștigarea titlului european la vârsta de 10 ani”.

Raluca l-a înfruntat pe Renier, iubitul și antrenorul ei de la CSM București, în mai multe partide oficiale: „Ne-am dat-o la pace”

Raluca și Renier nu sunt dependenți doar de șah, ci și unul de celălalt! S-au cunoscut la un turneu oficial în Spania, apoi s-au întâlnit și în partide directe. Au încheiat de multe ori cu remiză, însă cert e că nebunul, care este piesa favorită a spaniolului, a capturat regina: „Nebunii sunt preferații lui! Nebunii se completează!”, dezvăluie Raluca, iar Renier se mândrește cu asta: „Deci nu am doar o piesă preferată, ci două!”. Frumoasa lor poveste a început în urmă cu patru ani: „Noi ne-am întâlnit pentru prima oară la un concurs în Spania, la Ibiza, în anul 2013. Am și jucat unul împotriva celuilalt la concursuri, deși la început a fost o perioadă în care nu jucam deloc. Participam la aceleași turnee, aveam același număr de puncte, dar nu picam împreună. Apoi, am avut o perioadă în care jucam cu el în fiecare turneu, nu mai scăpam. Cine câștiga? De multe ori ne-am dat-o la pace în turnee, dar Renier este cel care câștigă în mod normal”, răspunde Raluca Sgîrcea întrebării reporterului, ieșind cu eleganță din șah.


Raluca și Renier au un vis comun: „Ne dorim foarte mult să devenim mari maeștri internaționali!” MMI – Mare maestru Internațional este cel mai înalt titlu acordat de Federația Internațională unui șahist. Titlul este acordat pentru toată viața, neputând fi pierdut niciodată.

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×