SPECIAL | Laurențiu Toma face radiografia handbalului masculin românesc: „Majoritatea tinerilor au pretenții foarte mari, nedemostrând nimic”. Ce spune internaționalul despre numărul mare de străini din Liga Zimbrilor
Pentru iubitorii handbalului născuți în anii ”90 sau finalul anilor ”80, Laurențiu Toma e de când au văzut primele meciuri pe postul de extremă dreaptă, la Constanța, așa cum și Serena Williams e de ani buni un nume greu în circuitul WTA. Sportivul născut în județul Prahova, la Ploiești, și-a petrecut toată cariera jucând pentru diversele cluburi ale orașului de la malul mării. Dacă ne mai este îngăduită o compeție, un fel de Paolo Maldini al Constanței.
În vară, Toma, în prezent la HC Dobrogea Sud Constanța, va împlini 38 de ani și este „doar” cu doi ani mai tânăr decât colegul de pe extrema stânga, George Buricea. În campionatul românesc încă mai au loc și joacă mult mai bine ca alți lupi tineri, iar Toma crede că succesul se datorează vremurilor în care handbaliștii nu aveau totul de-a gata.
Liga Zimbrilor a trecut sezonul acesta la un nou sistem de disputare a partidelor din play-off și play-out, fără faze eliminatorii, cu grupe în care se păstrează punctele. Poate mai puțin spectaculos, însă Laurențiu Toma vede avantajul că noul format anihilează meciurile fără miză.
„Este, din punctul meu de vedere, un sistem mai bun față de anul trecut. Orice echipă, practic, are șansă să termine în primele patru și să aibă un avantaj pentru finala campionatului. Acest nou sistem cred că avantajează handbalul românesc. Sunt meciuri tari. Practic, nu există favorite nici măcar la echipele mai slab cotate, după cum a demonstrat-o și Făgărașul. Fiecare luptă pentru puncte. S-a schimbat regulamentul, atât pentru play-off, cât și pentru play-out, și asta se vede. Este o competiție mult mai frumoasă, mult mai puternică. Nimeni nu se menajează, fiecare luptă pentru puncte, ceea ce e frumos”, spune Laurențiu Toma.
Toma crede că naționala masculină trebuie să ia exemplul fetelor
Despre rezultatele
Întrebat dacă ar fi oportună o regulă cu un „contingent” obligatoriu de români, Toma înțelege și motivele pentru care cluburile din țară aduc mulți străini. „O regulă ar fi binevenită. În schimb, majoritatea echipelor vor perfomanță. Știm că 99% din echipele din campionatul Românei mizează pe bani publici. Pentru a obține acei bani trebui să aduci performanță. Trebui să impui obiective mărețe, atât în campionat, cât și pe plan european. Din păcate, nu avem forța să ne batem cu echipele din Europa. Noi suntem un exemplu. Este greu să joci cu echipe care și-au adus jucători de valoare. Portugalia a făcut un salt destul de mare. Nu am reușit noi să câștigăm acasă împotriva lor. Majoritatea mizează pe jucători de valoare de afară”, a punctat extrema dreaptă.
Căliți într-un handbal fără atât de multe „suplimente”
Laurențiu Toma recunoaște că tinerilor le e greu să se impună ca titulari. „Nu sunt toți de valoare așa cum mi-aș fi dorit. Aș fi vrut ca peste 50% din loturile fiecăror echipe să fie opt-nouă români. Sunt convins că avem jucători tineri, cu experiență, care nu reușesc să facă pasul. Una, că nu reușesc să facă pasul, iar în al doilea rând, nu pot da randamentul imediat, așa cum se dorește”, consideră sportivul de 37 de ani.
Handbalistul spune că la începutul carierei sale timpul avea… răbdare. „Eu sunt mai norocos, fiindcă am prins acea etapă de început, am reușit să cresc, să trec prin toate etapele și ușor – ușor să reușim să facem performanță. Cel puțin la Constanța. Acum toată lumea vrea de pe un an pe altul performanță. E greu de făcut. În schimb, fiecare echipă are jucători tineri. Cum și noi avem tineri de valoare, de perspectivă, chiar și portarul Dani Vasile, care este împrumutat la Făgăraș, este de mare perspectivă și sunt convins că la anul când se va întoarce va apăra și va crește în valoare”, consideră Toma.
Rezistă pentru că au prins cantonamente grele
Toma crede că el sau Buricea mai „duc” și azi meciuri la nivelul primei ligi pentru că au crescut sportiv altfel. „Într-adevăr, generația noastră a trecut prin multe cantonament grele. Nu am avut medicamentație. Ne-am călit, să pot spune așa. La noi au trecut mai multe etape pentru a câștiga banii pe care îi câștigăm noi acum. Majoritatea tinerilor încă din start au pretenții foarte mari și aici este o problemă, fiindcă mai nimeni nu îi ia, fiindcă vin încă de la început cu pretenții foarte mari, nedemostrând practic nimic”, spune Toma.
Altfel, jucătorul devenit cetățean de onoare al Constanței, spune că atunci când generația sa se va apuca de antrenorat speră să iasă handbaliști de valoare. „Totul depinde numai de antrenorii care să-i pregătească, să-i îndrume. Știm că în ziua de astăzi este destul de greu. Sperăm că noi, cei care vom termina handbalul în curând, cum termină și George Buricea și va deveni antrenor, să reușim noi să facem mai multe”, a conchis sportivul.
Laurențiu Toma a debutat în naționala României de seniori în 1999, la 18 ani, și a fost multă vreme căpitanul tricolorilor.