SPECIAL | Nu e glumă, e lege. Antrenorii din sport trebuie să prezinte dovada că nu sunt prădători sexuali!
Pe 29 iunie a intrat în vigoare Legea nr. 118/2019 privind „Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare”. Această lege va îi va obliga pe toți antrenorii din sport, cei care lucrează cu copii sau cu femei, să aducă un certificat de integritate comportamentală.
Inițiată de un grup de parlamentari în ideea unui control cât mai eficient al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale asupra minorilor, legea apărută în monitorul oficial 522 din 26 iunie 2019 va avea efecte și asupra tuturor antrenorilor și profesorilor din sport.
La articolul 18 al Legii amintite se precizează: „Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală”.
La articolul 16, se arată și cum se poate obține acest certificat de integritate comportamentală. „Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține, potrivit Legii nr. 290/2004, propriul certificat de cazier judiciar… Certificatul de integritate comportamentală este valabil 6 luni de la data eliberării”.
Tot în lege este definit și termenul de „categorie vulnerabil”: copii, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, femei, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane, precum și orice altă persoană care aparține grupului vulnerabil definit potrivit Legii asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificările si completarile ulterioare. Practic, aproape toți antrenorii din sport lucrează cu una din categoriile respective.
Ținând cont că este asimilat cazierului judiciar, acest certificat de integritate comportamentală trebuie prezentat o singură dată, la angajare sau la semnarea contractului. Legea vizează însă și alte categorii de oameni din sport: medicii sportivi, maseurii, kinetoterapeuții.