Canotajul nu a apucat să se bucure pe deplin de anul sportiv fenomenal pe care l-a avut, cu 21 de medalii de aur cucerite la toate categoriile de vârstă la Europene și Mondiale, că trebuie să se gândească la umplerea golurilor din barcă!
Trei dintre campioanele mondiale de seniori de anul acesta au anunțat federația că renunță la sportul de performanță și că-și depun dosarul pentru obținerea rentei viagere. Lista e deschisă de Mihaela Petrila și Adelina Boguș, ambele componente ale bărcii de 8+1 medaliată cu aur la CM și CE. A treia campioană mondială, Laura Oprea, a anunțat și ea că se retrage, dar din cauza unor probleme medicale. Laura este și dublă medaliată cu aur la europene, la 8+1 și la dublu rame. „Informația este reală, sperăm să o putem convinge măcar pe Laura Oprea să se întoarcă în barcă, pentru că ar fi păcat să nu-și încununeze cariera cu un aur olimpic. La celelalte două sportive am înțeles că decizia este definitivă”, a declarat unul dintre oficialii de la MTS.
Canotajul a adus în 2017 singurele medalii ale României în probe olimpice, la 8+1 și la dublu vâsle categorie ușoară, și spera să meargă în aceeași formulă până la Tokio. Renunțarea celor trei sportive de valoare va obliga federația să caute soluții pentru a completa barca de 8+1. Sportive tinere și valoase mai sunt, însă integrarea lor în echipaj nu se face peste noapte.
Decizia celor trei sportive redeschide discuția despre stabilirea unui plafon de vârstă la acordarea rentei viagere. Laura Oprea are numai 23 de ani, Mihaela Petrila – 26, iar Adelina Boguș – 29. În ritmul acesta, sportul românesc macină în gol. Investește în sportivi care imediat după ce obțin câteva performanțe majore renunță la performanță și se refugiază în hamacul călduț al rentei viagere.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER