SPECIAL | Vorobiev, pionierul dopajului din Uniunea Sovietică. Steroizii și modul în care atleții cucereau titlurile olimpice: „Fundația pe care au fost construite acele performanțe iese la suprafață”
Blocul Sovietic a boicotat Jocurile Olimpice din 1984 organizate în Los Angeles, decizie venită după acțiunea identică americanilor de la JO din 1980 de la Moscova. În schimb, au organizat Jocurile Prieteniei, la care au participat 50 de state, ca o mișcare împotriva competiției olimpice. Dar, pentru a nu intra în conflict cu Comitetul Internațional Olimpic, oficialii au numit competiația „o alternativă a JO”. Republica Socialistă România a cucerit la JO din L.A. 52 de medalii (19 de aur, 16 de argint și 17 de bronz), în același timp a fost și printre puținele țări aflate sub sfera de influență a sovieticilor care a participat.
Neoficial, Uniunea Sovietică își ascundea „mizeria” în propria sferă de influență, trasată după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Atleții sovietici au trăit într-un sistem în care steroizii anabolizanți au compensat antrenamentul, totul pentru victoria supremă. Mai multe documente au ieșit la suprafață cu cinci luni înainte de ceremonia de deschidere a JO din 1984, iar sovieticii erau constrânși să apeleze la dezinformare.
Mecanismul minuțios al sovieticilor
New York Times a obținut un interviu cu Grigory Vorobiev (83 de ani), doctor al lotului olimpic al Uniunii Sovietice (1959-1996), cunoscut ca unul dintre pionierii medicinii sportive. Vorobiev a vorbit despre atleții care se dopau în masă, despre substanțele interzise pe care le foloseau, poziția oficialilor partidului, dar și despre rolul său în calitate de doctor.
Oficialii sovietici considerau că steroizii administrați pe cale orală nu erau suficienți pentru a domina JO. Astfel, sportivii aveau să fie injectați cu trei alte sortimente de steroizi: Retabolil, Stromba și Stromba – jet. Cantitățile de steroizi erau administrate în funcție de șansele sportivilor la medalii și de performanțele anterioare. Ultima doză, din lungul ciclu, era administrată cu 145-157 de zile înainte de o comptetiție pentru a nu fi detectate urmele de steroizi.
Deși se opunea injectării steroizilor, Doctorul Vorobiev s-a temut că va fi exclus din națională din cauza lipsei de rezultate. De asemenea, Vorobiev a recunoscut că nu toți atleții se dopau. Acesta nu a putut estima câți atleți foloseau această metodă în condițiile în care observa schimbări fizice drastice la unii dintre ei, deși în momentul în care îi consulta negau orice tentativă de a folosi steroizi. Dar dozele mici de substanțe interzise erau administrate pe cale orală de atleții de top, după cum a recunoscut chiar doctorul.
Moștenitorul dopajului sistematic
Sergei Portugalov este unul dintre oamenii de care se leagă ultimele controverse ale dopajului în rândul atleților ruși, care a dus metodele de dopaj la un alt nivel, după ce Vorobiev a fost dat afară de pe postul de medic al naționalei, în 1996. WADA – Agenția Mondială Anti – Doping l-a numit omul cheie în sistemul de dopaj în rândul atleților ruși, doctorul care injecta personal sportivii și care a făcut o afacere profitabilă prin această metodă. La ediția din acest an, Darya Klishina a fost singura care a reprezentat atletismul rus la JO de la Rio.
Vitaly Stepanov și Yuliya Stepanova, soț și soție, ea fostă atletă, el fost membru în Agenția Rusă de Anti – Doping. Vitaly a recunoscut pentru televiziunea publică germană, ARD, că soția sa a fost supusă dozelor de steroizi administrate de Portugalov, în schimbul banilor.
Portugalov a fost dat afară de pe postul de medic al naționalei de atletism, dar și din Institutul de Cercetări Sportive, după ce mai multe rapoarte în care era acuzat că i-ar fi dopat pe sportivi au ieșit la suprafață.
WADA a fost creată abia în 1999, la mai bine de două decenii de la startul dopajului în blocul sovietic. Fostul președinte al agenției, Richard Pound, a comentat scandalul care a înconjurat Rusia: „În aceste momente, iese la suprafață fundația pe care au fost construite aceste performanțe. Sistemul pe care l-am întâlnit nu este ceva nou pentru noi. Este o continuare a celui sovietic”.
Ministrul Sportului din Rusia, Vitalia Mutko, i-a oferit replica lui Pound: „Obiectivul nostru este să avem o națiune sănătoasă. Vrem să ne desprindem de moștenirea sovietică”.
La 20 de ani de la plecarea sa din echipa națională de atletism a Rusiei, Vorobiev a conchis că demascarea sistemului de dopaj din Rusia era o doar o chestiune de timp.
Articol scris de DAN MIREA.