Sportivul anului în Mehedinți și-a stabilit prioritățile: „În 2020 vreau medalie olimpică la Tokio”. Momentan, sportul pe care îl practică este suspendat pe plan internațional, din cauza dopajului

DJTS Mehedinți a premiat cei mai buni sportivi  care activează la cluburile din județ.  Exceptând-o pe canotoarea originară din Târgu Jiu, Raluca Dinulescu (CSM Drobeta), restul laureaților provin de la CSS Orșova. Niciunul nu e originar din Mehedinți, iar pe primul loc s-a clasat bănățeanul Marius Milu, medaliat cu aur atât la Europenele de la Plovdiv, cât și la Mondialele de la Minsk, în proba de canoe 4 x 500 m, alături de Cătălin Chirilă (CSM Danubius Tulcea), Gheorghe Stoian (CSM Brăila) și Andrei Nicolae (CS Dinamo București). La Europene, Milu a mai luat două medalii de argint, la canoe 1 x 500m și canoe 2 x 1000 m. Podiumul la Gala Sportului Mehedințean a fost completat de moldovenii Mihăiță Țigănescu și Ștefan Berariu, care, la Mondialele de la Rotherdam, au devenit campioni mondiali înproba de 4 rame, alături de Cosmin Pașcari (CSM Fălticeni) și Cristian Hîrgău (CSM Târgu Mureș). La Europenele de la Trakai, aceeași ambarcațiune luase argintul.

Milu a semnat deja cu Steaua

Sportivii clasați pe locurile 6-12 au fost medaliați cu bronz la Europenele de canotaj, în proba de 8+1, atât la masculin, cât și la feminin. Majoritatea dintre ei n-au fost prezenți la Gala Sportului Mehedințean, deoarece au încheiat junioratul și nu mai reprezintă CSS Orșova, din toamnă. E și cazul lui Marius Milu, care s-a transferat la CS Steaua București. „E pentru prima dată când intru în topul celor mai buni sportivi ai Mehedințiului. Bucuria e cu atât mai mare cu cât am fost desemnat și cel mai bun sportiv al anului 2016. Mă bucură enorm acest premiu. Nu mă așteptam, dar am avut un an de excepție. Sper să am aceleași evoluții și la seniori. Obiectivul îl reprezintă Jocurile  Olimpice de la Tokio, din 2020. În 2017 ma așteaptă Europenele și Mondialele de Tineret, unde vreau medalii, dar sper să urc pe podium și la seniori. Acum 5 ani, când au fost adus de domnul antrenor  Bănăduc la Orșova, care m-a selectat din comuna mea natală Cornereva, din Caraș-Severin, nici nu știam exact ce înseamnă cu adevărat kaiac-canoe”, a declarat Milu. Acesta a fost recompensat cu 2500 lei, impozabili, de către Direcția Județeană de Tineret și Sport Mehedinți.

Bănăduc nu crede că vor mai i canoiști/kaiaciști depistați pozitiv

Antrenorul care l-a descoperit pe  Milu e convins că elevul său va prinde Jocurile Olimpice și așteaptă rezultate  mai bune în 2017, de la noul val de sportivi crescuți la Orșova. „Am depășit perioada grea din urmă cu 3 ani, când sportivii nu mai aveau nici hrană la club. Avem iar fonduri, am făcut o nouă selecție, din toată țara, iar rezultatele încep deja să se vadă. În 2017, sunt convins că vor fi mult mai multe medalii la europene și mondiale, în special la kaiac-canoe. Milu nu mai e acum sportivul nostru, a plecat la Steaua, fiindcă la Orșova sunt doar secții de juniori, dar sunt convins că-l vom vedea la Jocurile Olimpice, peste 4 sau 8 ani”, a precizat directorul CSS Orșova, Ilie „Puiu” Bănăduc. Acesta a comentat și situația dificilă în care se regăsesc o parte dintre foștii săi elevi, care au  fost suspendași pentru dopaj. „E regretabil ce s-a întâmplat. Federația Română de kaiac-canoe a fost suspendată, în vară, din cauza numeroselor cazuri de dopaj, pe o perioadă de 1 an. Am pierdut astfel șansa de a lua medalii la Olimpiada de la Rio de Janeiro, unde nu am mai avut voie să avem sportivi la această disciplină. Acum lucrurile au revenit la normal. Cei vinovați au plătit. S-au schimbat antrenorii și medicii și sunt convins că nu vom mai avea asemenea cazuri pe viitor”, a conchis Bădăduc, fost antrenor, în urmă cu 3 ani, al lotului național de kaiac fete.

În 2013 a fost ultima dată când o sportivă originară din Mehedinți a câștigat Gala Sportului Mehedințean. Descoperită în comuna Florești, Elena Florida Ciută devenea, la vremea respectivă, campioană mondială de juniori, în proba de kaiac 2 x 500 m, alături de colega ei de club, Elena Meroniac (originară din Suceava). În vară,  Meroniac , care se pregătea să meargă la Rio de Janeiro, a fost suspendată de 2 pentru dopaj.

Precedenta localnică laureată la Gala Sportului Mehedințean fusese, în 2007, atleta severineancă Ancuța Bobocel, care devenise în acel an vicecampioană europeană de tineret, la 3000 m obstacole.

În rest, în ultimele decenii, sportivul anului în Mehediinți a fost originar, de fiecare dată, din alt județ și a provenit doar de la secțiile de canatoj sau kaiac-canoe de la Orșova.

Topul  celor mai buni sportivi ai Mehedințiului, în 2016

1. Marius Milu (kaiac-canoe)

2. Mihăiță Țigănescu (canotaj)

3. Ștefan Berariu (canotaj)

4. Florin Lehaci (canotaj)

5. Mădălina Moroșean (canotaj)

6-12. Mihai Chiruță, Alexandru Mihai, Bogdan Baitoc, Marin Cristescu, Valentina Cornilă, Roxana Anghel, Raluca Dinulescu (canotaj)

 

 

 

 

Publicat: 15 12. 2016, 17:06
Actualizat: 15 12. 2016, 19:41