Sporturile extreme sunt în plină ascensiune și în România, câștigă zilnic adepți. Frecvent auzim întrebarea de ce nu mai vin copiii din ziua de azi la sport, însă o parte a răspunsului am găsit-o zilele trecute în Parcul Herăstrău, în zona „Biscuitelui”. Plictisiți sau pur și simplu neinteresați de fotbal, de sporturile cu o istorie bogată în România în general, foarte mulți tineri au ales să se urce pe skateboard. Sau să facă acrobații de îți taie respirația cu o bicicletă mai micuță decât cea pe care o vedem, spre exemplu, în Turul Franței. Adică, o doză consistentă de curaj și multă adrenalină pusă în practică într-un Skatepark.
Am descoperit și ce îi motivează pe copii să se îndrepte către o activitate până la urmă neconvențională: stilul nonconformist al sporturilor extreme, gen skateboard sau BMX, unde nu există reguli, nu există antrenori, sportivii nu sunt constrânși nici măcar de o federație. Mulți poate că nu au sprijinul părinților sau profesorilor pentru un sport extrem, însă motivația tinerilor pare mai mare decât am putea să ne imaginăm la prima vedere. „Simți o libertate incredibilă când ești doar tu și bicicleta. Atât BMX-ul cât și skateboardul sunt sporturi creative, au stil propriu și unic”, ne spune Demian Barnabas (22 ani), pro-rider în echipa Burn România.
Trick-urile, motivația sportivilor
Cele două discipline s-au născut practic pe stradă și sunt foarte bine dezvoltate în Statele Unite. Ele au prins însă de ceva timp în Europa de Vest și iau amploare și în România. Deja au apărut sportivi profesioniști, cum sunt și cazurile lui Demian Barnabas (BMX) și George Bărbulescu (19 ani, skateboard), susținuți financiar, care merg în cantonamente și turnee, care și-au conturat un mod de viață. „N-aș fi în stare să mă concentrez la școală dacă nu ies într-o zi cu placa pe stradă. Este mai mult decât un hobby. Skateboard-ul este fotbalul sporturilor extreme, necesită cele mai mici investiții și este întâlnit peste tot în lume. Este al șaselea cel mai popular sport din lume”, ne povestește George Bărbulescu, care a abandonat săriturile în apă în urmă cu câțiva ani pentru a merge pe drumul unor senzații și mai tari. Iar dacă un fotbalist tinde să marcheze cât mai multe goluri, un skater încearcă să evolueze în … trick-uri, tot timpul are ceva de învățat. „Ca și la fotbal, și la noi contează compania pe care o ai. Așa cum jucătorii pot progresa atunci când ajung la echipe mari, și pentru noi este important să ne antrenăm alături de cei mai buni. Din acest motiv am început să mergem și în cantonamente în afara țării, unde sporturile sunt mai bine dezvolate”, ne spune Demian Barnabas. Sportivul din Miercurea Ciuc ne prezintă și diferența dintre skateboard și BMX: „În cazul doi, vorbim de un sport mai spectaculos, mai mult «AIR!»”. De fapt, aceasta este și explicația pentru care tinerii se îndreaptă tot mai mult spre sporturile extreme.
Skateboard-ul și BMX‑ul nu au federație de profil. „Poate că o federație ar ajuta din punct de vedere al unui program calendaristic, dar libertatea s-ar restrânge”, susține Demian Barnabas
America, visul tuturor
Componenții echipei Burn sunt printre primii sportivi profesioniști din România, iar obiectivul lor este să ajungă la marile concursuri din Statele Unite, acolo unde se desfășoară adevărate Campionate Mondiale de skateboard și BMX. „În America, la cel mai mare concurs, învingătorul ia 150.000 de dolari. Numai dacă ajungi să participi la o asemenea întrecere, ca invitat, primești 5.000 de dolari. Visul tuturor skaterilor este să ajungă în SUA”, ne spune George Bărbulescu (foto dreapta). Spre deosebire de concursurile de peste Ocean, și chiar din Europa, în România se organizează anual 4-5 întreceri, iar premiile nu depășesc 1.000 de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER