Antrenorul echipei de bob este Paul Neagu, un reputat tehnician care este și antrenor al lotului olimpic feminin de bob al României, cel care a făcut să răsune imnul național la CM din Elveția (2018).
În luna ianuarie 2018, pe pârtia de la St. Moritz, echipajul format din sportivele Andreea Grecu și Florentina Iuscu a obținut titlul mondial la juniori. Elevele profesorului Neagu au învins alte 13 echipaje, printre care cele ale Germaniei, Austriei, Rusiei, Canadei, Elveției sau Marii Britanii, țări cu un istoric și un potențial mult mai bogat decât al nostru.
Paul Neagu a început să practice bobul din 1974, din anii studenției, iar după 40 de ani, a reușit să devină campion național, stabilind un nou record de longevitate sportivă. La vârsta de 60 de ani, campion național al României în proba de bob patru persoane.
Noile sportive legitimate la Steaua București sunt Andreea Grecu (pilot) și Katharina Wick (frânar).
Andreea Grecu a concurat pentru România, ca împingător, la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci/ Rusia – locul XVII) și 2018 (PyeongChang/Coreea de Sud – locul XV). În 2017, ca împingător, la Campionatele Mondiale de seniori (Königssee) a obținut medalia de bronz pe echipe. Ca pilot a câștigat medalia de aur în Campionatele Mondiale de juniori IBSF de la St.Moritz (2018), iar în 2019 a devenit vicecampioană mondială IBSF (Königssee), la o sutime de titlul mondial. În 2019, la Campionatele Europene a ocupat locul IV, la două sutimi de podium.
Începând din anul 2018, Federația Internațională IBSF a introdus o nouă disciplină la bobul feminin: monobobul. La ultimele două concursuri de monobob din Königssee și La Plagne, Andreea Grecu a arătat calități deosebite, pe primii 50 metri câștigând starturile detașat de celelalte concurente.
În anul 2015, Andreea Grecu a făcut parte din echipa României de atletism care a participat la Campionatul Mondial (Beijing). În anul 2017, Andrea Grecu a fost campioană națională la proba de 100 metri.
Katharina Wick s-a dedicat bobului și skeleton după 12 ani de atletism,.
În prezent, componenții echipei sunt la Câmpulung Muscel unde au loc probele de control înainte de sezonul competițional. De asemenea, în perioada 06 – 08.09.2019, echipa feminină de bob 2 persoane participă la Cupa României de starturi, Cupa Federației de starturi și Cupa DJST la bob.
La disciplina sportivă bob se concurează atât la masculin, cât și la feminin – un sport care combină viteza, forța și agilitatea sportivilor. Bobul are următoarele probe: bob 2 persoane la feminin și masculin și bob 4 persoane masculin. Bobul este unul din sporturile cu cele mai vechi participări la Jocurile Olimpice de Iarnă.
Echipajele de bob 2 persoane se compun dintr-un pilot și un frânar, pe lângă aceștia se mai adaugă 2 componenți în cadrul echipajului de 4 persoane.
La startul în cursă, membrii echipajului se află în poziția de start; la semnalul acustic membrii echipajului vor împinge bobul simultan, pe parcursul a circa 50m. Această distanță se parcurge în general în aproximativ șase secunde și se atinge o viteză de circa 40km/h, înainte ca membrii echipajului să se urce în bob, urmând apoi coborârea efectivă.
Timpii de start sunt măsurați în zecimi de secundă, diferențele obținute între echipaje vor face diferența în competiția propriu-zisă.
O coborâre durează aproximativ 60 de secunde, timp în care se pot atinge viteze de circa 135km/h, echipajul putând fii supus și unei forțe centrifuge de 4G
Sportivii poartă echipament specific, cască de protecție (chevlar) și combinezoane confecționate din material elastic. Pantofii de bob au cuișoare mici de oțel pe talpă pentru a asigura o mai bună aderență pe gheață. Pilotul trebuie să poate vizieră sau ochelari de protecție. Majoritatea poartă mănuși, dar unii piloți preferă mâinile goale pentru a simți mai bine direcția.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER