Ștefan Baciu, halterofilul de la Vocea României! Povestea ieșeanului de 16 ani care visează la podiumul olimpic, iar în timpul liber cântă, compune și scrie poezii! EXCLUSIV
Ieșeanul Ștefan Baciu este exemplul clar că muzica și sportul pot face casă bună. În vârstă de 16 ani, Ștefan iubește muzica și sportul de mic copil, le-a îmbinat perfect până acum și spune că poate face carieră în ambele domenii.
Dacă la început a cochetat cu rugbyul, acum Ștefan Baciu practică halterele la Clubul Sportiv CFR Iași, sub îndrumarea antrenorului emerit Dănuț Fron, un sport pe care îl îndrăgește de mic. Și la primul său concurs a avut o evoluție apreciată, terminând pe locul 3 la Grupa B (o categorie a debutanților) la Campionatul Național de seniori de la Bascov (Argeș). Mai mult decât atât, ieșeanul a impresionat și prin calitățile sale artistice, cântându-le două piese celor prezenți la concurs, într-o pauză dintre reuniuni.
Practică halterele de o lună și jumătate
În vârstă de 16 ani, Ștefan Baciu este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic Waldorf din Iași, iar colegii și profesorii știu și ei despre pasiunea pentru muzică și sport. Acesta practică halterele de doar o lună și jumătate, iar locul 3 la categoria debutanților la Campionatul Național de seniori îl mulțumește.
„La Bascov am participat pentru prima dată la un concurs și am obținut locul 3 la Grupa B, după ce am ridicat 70 de kilograme la stilul aruncat și 58 la smuls, la categoria +109. Sunt mulțumit, dar cel mai important este faptul că am reușit toate cele 6 încercări, nu am ratat niciuna”, spune Ștefan Baciu pentru ProSport.
„După o lună de antrenamente s-a descurcat foarte bine, a bătut vreo patru concurenți, tot începători. Eu îl văd medaliat anul viitor, la categoria lui de vârstă. E junior 2 și la anul, Under 17, iar dacă va fi băiat serios și va munci, dacă se va ține de antrenamete, va reuși să ajungă sus”, l-a completat antrenorul său, Dănuț Fron.
A cântat Robbie Williams și Joe Cocker la Campionatul Național
Ștefan a impresionat la Campionatul Național de senori de la Bascov doar prin calitățile sportive, ci și prin cele muzicale. În pauza dintre două reuniuni tânărul halterofil ieșean a cântat două piese, spre încântarea celor prezenți, adversari, antrenori, arbitri.
„Am cântat între două reuniuni, unde era scena, așa m-am gândit cu domnul profesor. Am ales două piese, una a lui Robbie Williams și una a lui Joe Cocker, iar celor prezenți le-a plăcut, chiar au fost încântați de gestul meu. Îmi place mult blues-ul, e stilul meu preferat. Cochetez și cu muzica clasică, am cântat și în Corul Junior al Operei vreo 4 ani”, ne explică Ștefan Baciu, acesta fiind lăudat de antrenorul său Dănuț Fron: „Ștefan are o educație foarte bună, scrie poezii, cântă. La Bascov am hotărât amândoi să cânte, pentru a mai destinde atmosfera de concurs. Și a fost o decizie inspirată, pentru că cei de acolo au reacționat foarte frumos. Le-a plăcut, l-au aplaudat, l-au filmat”.
Atras de greutăți de mic copil
Deși practică sportul halterelor de o lună și jumătate, Ștefan Baciu spune că este atras de mic copil de greutăți. Până la această vârstă a mai practicat rugbyul, dar în cele din urmă a ales să ridice haltere și speră să-și urmeze visul în acest sport. Acela de a ajunge la marile competiții, unde să urce pe podium.
„Dintotdeauna am fost atras de sporturile cu greutăți. Halterele mi-au plăcut de mic copil, tatăl meu îmi cumpăra gantere acasă, când aveam 6-7 ani. Chiar am căutat în Iași o sală de haltere, dar cu greu am găsit. Am mai făcut sală înainte, dar îmi doream un club unde să pot face haltere de peformanță și mă bucur că am găsit la clubul CFR. Am mai cochetat cu rugbyul înainte, am jucat rugby de la 13 ani, la CSS Unirea, aproape un an și jumătate. Și în clasa a 5-a am mai jucat, la Liceul Mihai Eminescu, într-un fel am crescut pe lângă fenomenul acesta. Acum mă bucur că am ales halterele. Obiectivul meu este să devin mai întâi campion național, apoi european și să merg tot mai sus, până la Jocurile Olimpice. Firesc, visul meu să ajung pe podiumul olimpic”, susține sportivul ieșean.
Are calități să ajungă un mare halterofil
Antrenorul emerit Dănuț Fron îi prevede un viitor fumos în acest sport, cu condiția să fie la fel de serios în contiuare și să se țină de antrenamente. Mentorul de la CFR Iași spune că Ștefan beneficiază de două mari atuuri în acest sport: viteza și explozia.
„Deocamdată este un copil bun, care promite. Un băiat serios, dintr-o familie bună, se vede că are educație bună. La mine vin cu sutele, iar pe copiii care m-au ascultat și au fost serioși, i-am ridicat. Are calități de halterofil, altfel nu lucram cu el. Eu nu lucrez cu ei dacă nu au calități pentru acest sport, pentru că nu are rost să îl chinui și pe sportiv, și pe mine. El promite mult. Dacă se va ține de treabă, va ajunge sus. Ține foarte mult de el. Îl ajută și constituția, are și viteză, are explozie, calități care contează foarte mult la haltere”, apreciază antrenorul Dănuț Fron.
Concurent la Vocea României Junior, în 2016
Ștefan cântă de la 7 ani, iar până acum și-a construit o carieră în domeniul muzical, fiind un nume cunoscut în Iași. A făcut parte timp de patru ani și din Corul Junior al Operei, iar în urmă cu patru ani, pe când avea 12 ani, a fost și la Vocea României Junior, unde nu a trecut însă de preselecții. În acest an avea în plan să concureze și la concursul mare Vocea României, la PRO TV, unde i-a fi plăcut să fie în echipa lui Tudor Chirilă. „Dacă nu era amânată emisiunea din cauza pandemiei, aș fi mers anul acesta la Vocea României. Chiar m-au sunat dacă nu vreau să merg la preselecție. Cred că la Tudor Chirilă mi-ar plăcea să merg în echipă”, adaugă Ștefan.
Sportul halterelor, un rock mai soft
Acesta s-a gândit la un moment dat să se axeze doar pe muzică, dar s-a lovit de tot felul de bariere. Iubește însă prea mult muzica pentru a face compromisuri în acest domeniu și preferă să păstreze această pasiune de suflet curată, fără să se ”prostitueze” de dragul comercialului.
„Fac muzică de foarte mult timp. M-am gândit la un moment dat să fac doar muzică, am fost contactat și de o casă de discuri, de Roton Muzic. Eu în continuare compun, merg la un studio, lucrez, dar o tratez ca pe o pasiune. Deoarece acum în muzică, părerea mea, suntem într-un total regres, muzical și cultural, având în vedere ce se ascultă acum. Iar lucrul acesta m-a dezarmat. Am rămas dezolat în momentul în care mi s-a pretins că eu ar trebui să mă aliniez stilului foarte comercial și de proastă calitate care se adoptă în zilele de azi. Adică un reggaeton, genul acesta.
Eu nu ascult asta, prefer să las ca pe un lucru de suflet muzica, pentru asta e muzica. Nu vreau să o privesc ca pe o afacere. Vreau să-mi găsesc o carieră stabilă profesional vorbind, iar muzica să o păstrez ca pe o plăcere, pentru că atunci o faci și cel mai bine. Am activat mult în domeniul muzical, am cântat chiar și la nunți, la petreceri, cu trupe. În momentul în care faci ceva silit pe premisa că noi cântăm așa, chiar dacă nu ne place, dar o facem pentru că așa place publicului, niciodată nu o să iasă bine. Va fi ceva superficial”, a explicat Ștefan Baciu, care compară halterele cu rock-ul.
„Dacă aș compara halterele cu un stil muzical? Cu rock-ul probabil. Dar nu cel heavy, ci mai soft, așa, un AC/DC, Rainbow. Eu consider că pot să îmbin halterele cu muzica. Mă împart în două firi. Mă regăsesc foarte mult în sportul acesta, mă atrage foarte mult ideea de haltere, în care trebuie să ridici greutăți. Văd latura artisică și cea culturală îmbinată cu cea sportivă, văd o armonie între cele două activități. Nici profesorilor nu le vine a crede că Ștefan, cel care scrie poezii și cântă, cochetează cu un astfel de sport greu. Chiar am publicat poezii în Cenaclu, am fost invitat și la FILIT”, a conchis Ștefan Baciu.